Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.

За таван на цените не можем да говорим, заяви вицепремиерът
28 фев 2023 09:31, Александър Попов
187
Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.
Снимка: БГНЕС

За таван на цените на стоките от малката кошница все още не можем да говорим, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

„Не сме тръгнали да предприемаме резки и агресивни мерки. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и търговските вериги. Последните ще трябва да предприемат мерки, защото не е нормално в повечето страни в ЕС млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60“, заяви вицепремиерът и добави: Това е още един довод в полза на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма прозрачност на цените.

Той се надява на партньорство с големите търговски вериги, но това щяло да си проличи през следващите седмици. Ако не се стигне до партньорство, държавата ще се намеси чрез регулаторите.

"Държавата има инструменти, включително по линията на помощите, особено енергийните, където бяхме много щедри“.

Според него диференцираното ДДС не е довело до намаляване на цените и тази мярка е под въпрос.

"В България високата инфлация се формира от храните и горивата. Хората са притеснени от това, което се случва в магазините. Виждат практики, които не могат да бъдат обяснени, заяви той.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът каза: „С влизането в еврозоната ще си спестим една голяма част от разходите заради превалутирането на лева. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е допълнителен фактор за инвестиции. Ние искаме да влезем в еврозоната, за да се покачват нашите доходи по-бързо. Коя страна влязла в еврозоната е с намалял доход. Най-добрият пример са балтийските държави, където доходите продължават да се покачват“.

Пеканов допълни, че комуникационната кампания в подкрепата на еврото трябва да бъде по-активна, за да обясни плюсовете на гражданите и да опровергае митовете и страховете около неговото приемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: Атанас Пеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
15
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Брошура на lidl.de. Цена мляко 3.5% - 6 броя по 1 литър за 5.95 евро.0.99 евро на литър.1.84 лв.Вчера в Лидъл нашето Верея беше 3.49 лв .
100
6
 
15
 
! Отговори
Има как --няма как. преди 1 година
...АМА ПЕКАНЧО ЛЪЖЕ НА АНГРО КАТО КИРЕ...А ВИЕ СИ СЛУШАЙТЕ ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ И ПИЙТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА!
99
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три дни никакво пазаруване от магазините, да им се скапе всичката стока- домати, краставици, мляко, все, пък да ги видиме дали пак ще надува цените печалбарите долни
98
3
 
16
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Не се намери един дето да става за нещо !Законите са направени да облагодетелстват работодатели и бизнеса а хората биват щавени ежедневно Що никой не се сети да се намали ДДС то на храните от 20 поне да 10 ??Ами щото няма келепир !Нали народа трябва да е гладен за да ходи на работа на същите тези уж бизнесмени но за мене са обикновени крадци!Същите които крадяха от масовата приватизация а и след това!
97
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как някои я смятат разликата в пъти , ама в лидъл- Франция 1 краставица ( не килограм) е 4 лв.
96
3
 
12
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Е как да няма... Нали спекула няма? И всичко е ток и жица със свободния пазар???
95
8
 
13
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Аааааа има как Петканов, има!!! С такива некадърници като вас, те така става!
94
4
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Баджанак, е я ле може. Жив да те жунгръцат.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да няма как , като е така. А яйцата, преди година и половина 2лв, сега 5лв
92
5
 
9
 
! Отговори
Има,има преди 1 година
и още как. Докато такива нефелници управляват България, така ще е
91
6
 
16
 
! Отговори
Tchaikovsky преди 1 година
каква прозрачност на цените бе ми говори тоя индивид ????дори в евро да сме ,ако веригата е рекла че ще го дава скъпо ,ще го дава ...няма как да я спреш!.!
90
6
 
4
 
! Отговори
чаканята преди 1 година
До 89:. За Русия всичко върви няма докуМЕНТИ . И винаги е имало износ . На външната ни търговия към Русия ревизия не се прави. Това е в енергетиката уранови пръти внос , а износ енергия за Сърбия, Гърция ,Турция и къде може . Парите за Москва . Тридесет години Лукойл дава горивото без документ в Земеделието . Но продукцията за Москва.
89
4
 
25
 
! Отговори
Има как-няма как преди 1 година
Петканов, нали виждаш, че има как! Няма невъзможни неща за българския предприемач!
88
5
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
не било морално да купуваме газ от русия а е морално да пием прясно мляко направеноот сухо от унгария за 4 лв хаиде изчезваи обратно във виена там да ги разправяштези прос-то-тии
87
5
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната му на ЕГС :)))
86
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цари анархия и без наказаност разцъфтява се корупцията и нищо не се прави
85
5
 
17
 
! Отговори
Шебек преди 1 година
Когато не произвеждаш ти си консуматор с висока цена...
84
6
 
13
 
! Отговори
До Мартина преди 1 година
Това е интересна теория, но не е вярно. Можеш да отвориш НСИ и да видиш, че търговското салдо с повечето страни от ЕС е положително, което ще рече, че ние им внасяме повече стоки, отколкото те на нас. За сметка на това предишните години държавата, с която имаме най-голямо отрицателно салдо е Русия, което означава, че от Русия основно купуваме, но не продаваме почти нищо. Така че реалността е точно обратното на това, което Вие говорите!
83
2
 
17
 
! Отговори
Кобра преди 1 година
Очевидно има как.
82
6
 
29
 
! Отговори
Мартина преди 1 година
Има как, след като у нас вече нищо не се произвежда и всичко е внос и то без мита. Това беше цел за запада и тя постигната. По същия начин стои въпросът и с банките и мобилните оператори. Всички са чужди и са перфектни примери за картелите.