Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.

За таван на цените не можем да говорим, заяви вицепремиерът
28 фев 2023 09:31, Александър Попов
187
Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.
Снимка: БГНЕС

За таван на цените на стоките от малката кошница все още не можем да говорим, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

„Не сме тръгнали да предприемаме резки и агресивни мерки. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и търговските вериги. Последните ще трябва да предприемат мерки, защото не е нормално в повечето страни в ЕС млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60“, заяви вицепремиерът и добави: Това е още един довод в полза на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма прозрачност на цените.

Той се надява на партньорство с големите търговски вериги, но това щяло да си проличи през следващите седмици. Ако не се стигне до партньорство, държавата ще се намеси чрез регулаторите.

"Държавата има инструменти, включително по линията на помощите, особено енергийните, където бяхме много щедри“.

Според него диференцираното ДДС не е довело до намаляване на цените и тази мярка е под въпрос.

"В България високата инфлация се формира от храните и горивата. Хората са притеснени от това, което се случва в магазините. Виждат практики, които не могат да бъдат обяснени, заяви той.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът каза: „С влизането в еврозоната ще си спестим една голяма част от разходите заради превалутирането на лева. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е допълнителен фактор за инвестиции. Ние искаме да влезем в еврозоната, за да се покачват нашите доходи по-бързо. Коя страна влязла в еврозоната е с намалял доход. Най-добрият пример са балтийските държави, където доходите продължават да се покачват“.

Пеканов допълни, че комуникационната кампания в подкрепата на еврото трябва да бъде по-активна, за да обясни плюсовете на гражданите и да опровергае митовете и страховете около неговото приемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: Атанас Пеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този недорасляк е винове!Защото плямпа заеврото и всички овцевдигнаха цените на стоките.Сега, когато ни натикат във войната, нека да си кажем ясно кои са българоубийците?!
120
1
 
9
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
територията!
119
1
 
12
 
! Отговори
ИМА ЛИ ПРОМЯНА..?? преди 1 година
Има, имааа........ Петканов и той е от ПРОМЯНАТА 2020-2022 = МЛЯКО 1.Л =3.60......
118
6
 
2
 
! Отговори
До 121 преди 1 година
Мухаха, BASF затваря частично или намалява производството на определени материали. Нищо повече. Руски партенки
117
1
 
7
 
! Отговори
До Онзи преди 1 година
И какво ще се получи при намалено ДДС на 10%? Абсолютно нищо! На хляба колко е ДДС-то? Колко падна цената? При намалено ДДС, ще има дупки в бюджета, вероятно компенсиране с повишени данъци. За чий *** трябва да се сваля?
116
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че се цензурира автоматично името Г*а*н*ь*о не ни прави повече европейци.
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В германия така разсъждаваха и стигнаха до къде -- току-що излезе новината, че в германия са затворили последните два завода на BASF, германия вече няма химическа промишленост. Имали по-чист въздух, повече безработни и вече са без химическа промишленост.Някои от заводите им са в сащ, други в китай.
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчният *** не е в ЕС.
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как, ама явно има. Ходи си.
112
4
 
14
 
! Отговори
Нека сме честни преди 1 година
Това мляко по 1 евро даже и котките не искат да го ядат. И по принцип по магазините няма истинско прясно мляко. 100% е фалшификат. В най добрия случай е обезмаслено и разредено с вода или с добавено сухо мляко на прах внос не знам си къде.. Който е ял домашно българско мляко знае за какво става въпрос. Вкуса няма нищо общо. Знаете домашното мляко какъв каймак прави...... Пробвайте от купешко прясно да направите извара или сирене. Хахах. Ще стане, ама някой друг път....
111
1
 
5
 
! Отговори
Испанеца преди 1 година
До ПроСоТо Само да ти обясня - минималната заплата в Испания е 900 евро . Ама фирмата ти плаща още 400 евро към хазната . Тоест има разминаване в облагането . Тия 900 евро които взимаш са вече с платени данъци.Ама фирмата ти ги плаща . Не е врат а е шия .
110
2
 
6
 
! Отговори
Реалиста преди 1 година
И още нещо за цените на запад на млякото - Масово се предлага uht мляко в картонени опаковки . А то е микс - сухо мляко и отчасти прясно . А истински прясното е на двойни цени и нагоре . Тъй че .. Който е живял на запад знае две и двеста . Цени има различни , качеството и то варира .
109
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е хубава работа!...Естествено,че някакси има как !....Както и със "заплатите" :-В ЕС минимална,НЕОБЛАГАЕМА 1100 евро /2000 лв/ ,а у нас-ОБЛАГАЕМА 400 евро !...Значи има как !...Проблема е,че САМО КОНСТАТИРАМЕ и питаме.."Ама що така,аджеба?"..
108
0
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Справка от брошурата на карфур испания . Прясно мляко карфур - 0,8 евро . Прясно мляко пулева - 1.7 евро . Двойно повече . Тъй че има доста разлика в цените .
107
0
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Няма как , ама ей го на. Има как.
106
3
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
може може . млякото на запад от 1 евро е за миене на крака . Живял съм в Испания и знам какво е . Има цени и цени . Млякото от едно евро отговаря на млеката фф вкус или клевер . Сравнявате форд фиеста с бмв трета серия .
105
1
 
10
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Да ве тея яйца все едно станаха от злато и снасяни от петел .... хахахха
104
2
 
8
 
! Отговори
Суроватка преди 1 година
Ми как не може е батка ,то отдавна си е така .Вероятно не си влизал в магазина , скоро.
103
4
 
3
 
! Отговори
Сети преди 1 година
Коя страна ли? Гърция, Хърватия...те и балтийските са цъфнали и вързали. Те пък откога са в еврогейзоната всъщност?
102
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как приемането на еврото ще спомогне за прозрачност на цените? Те и сега са прозрачни, изкупуват го за стотинки, наслагват се разходи и стига е магазина на 3.60. И да приемем еврото ще е 1.80 евро, а не 0.99. Бяга ми идеята някак си