Българският розов домат пред изчезване: Защо се отказваме от родния вкус?

Опасна гъсеница може да унищожи 100% от реколтата
115

Климатичните изменения убиват българския розов домат, а една от основните причини е гъсеницата "Tuta absoluta", която може да унищожи 100% от реколтата.

"Гъсеницата е опасна, защото се размножава бързо, а обикновено вредителите имат кратък цикъл на развитие. Другата причина е, че ларвите живеят в почвата. Когато нямаме студени зими и почвата не замръзва, за да убие тези яйца, на следващата година те се размножават още повече и няма спасение от тях", обясни основателят на Slow Food Десислава Димитрова в "България сутрин".

Главният инспектор по "Растителна защита" от БАБХ-Пловдив Ралица Мичева коментира пред Bulgaria ON AIR, че гъсеницата е включена към списъка на икономически важните вредители и може да се определи като неприятел не само на розовия домат, но и на всички видове.

"За период от 10 години има достатъчно наблюдения, има изградена методика за борба с вредителя. Видът е много агресивен, особено за района на Южна България", алармира тя.

На въпрос дали доматът може да се консумира, ако е нападнат вече от гъсеница, Мичева отговори, че той по никакъв начин не може да е опасен за здравето на хората, но се засяга качеството на продукцията.

Десислава Димитрова допълни, че има риск да останем без розов домат, а в село Куртово Конаре, което е известно точно с тази продукция, стопаните няма да го отглеждат за търговски цели.

"Постепенно в годините се отказваме от българския вкус по различни процеси. Това че има методика с вредителя е едно, но прилагането на място е друго. Изисква се култура на фермера и съзнание, че той не е сам. За съжаление, у нас това общностно мислене не е добре развито", заяви още тя.

"Розовият домат страда, защото той не е толкова родовит, икономически вече е предизвикателство да се отглежда", поясни Димитрова.

Вижте видеото с целия разговор на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
9
 
! Отговори
Ама преди 1 година
До ГЕОРГИ ТАНЕВ Мит е, че "българския" домат е по-вкусен да речем от италианския такъв, а странно, че Италия няма проблеми да изнася в целия ЕС. Що така?
38
4
 
8
 
! Отговори
Отговор : преди 1 година
Защото гласувате за национални предатели и пр0дажни шарлатани!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биволско сърце да, розови домати - едва ли ще липсват.
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация Сър ! Но пък има банани и бързи кредити !
35
0
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
1999г., Саарбрюкен, високопоставе чиновник в голяма фирма - Имаме всякакви домати, хонландски, македонски но нямама вашите!?!? Единственото добро което се сети за България!?!?!
34
2
 
5
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Нека да пазим прабългарския домат и прабългарската лютеница. Да ги опазим и да не променяме вкуса им.
33
2
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Проблема е в българския розов политик и българския розов търговец!
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказваме се от българския розов домат ,защото никой не иска да го гледа по-добре е лежачката на дивана и да викаме да живвее расия.
31
3
 
7
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Айде стига с тези розови домати, на мен не ми харесват. Къде по-добри са обикновените червени домати, но да са добре узрели, а не полузелени. Имат вкус, докато розовите са на вид като пихтия вътре, понякога са по-добри на вкус просто защото ги оставят да узреят повече. Но най-добрия домат си е добре узрял червен домат.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото си гледам в двора си е мое и е вкусно, не като по магазините.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година хвърлих половината домати заради тая гад, сега мисля да слагам мрежи, но са доста скъпи.
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О,почакайте още малко и археолозите ще започнат да търсят, изчезналия български народ!Държавата и без това вече е краваристанска колония под администрирането на брюкселското зеле.Ама хич да не ви пука оФФФчици,важното е да ви се пуска по малко пластмасова тревица!Бе-е!
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време, като видех гъсеница в крушата и пищях. Дядо ми обясняваше, че щом има гъсеница, значи е истинска. Ако няма е по-страшно.
26
2
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
тебе запада ти виновен че те мързи да идеш да копавеш 2-3 корена? Да е и тукмака :)))Чувал ли си тая- не си пропаднал напълно докато не започнеш да обвиняваш другите за собствените си провали ;)
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, няма финансиране като в другите европейски държави, но има стандарти, на които продукцията трябва да отговаря. Тази масовост от вида на ТКЗС не води до добри и вкусни резултати. Всеки производител прилага защита срещу вредители, но не е това проблема.
24
4
 
9
 
! Отговори
щото преди 1 година
обичаме всичко пластмасово, изкуствено и с вкус на чалга -демек секс , силикон и стокхолмски синдром! за да не кажа че сме яко проZти повечето
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото целта на запада е да унищожи селското ни стопанство за да си продава пластмасовите ***!!! Не знам кой не вижда факта, че запада цели унищожението на селското ни стопанство!!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
До До 14Ти не си "нещото", което да коментира моето възпитание и манталитет. А, какво съм прочел и чета ти няма да го разбереш...! Заминавай да се тъпчеш с дюнери!
21
3
 
14
 
! Отговори
защото преди 1 година
мързела е страшна работа,ако българина го болеше,колкото го мързи,да е умрял до сега
20
9
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Какво общо има гъсеницата и липсата на студено време с демокрацията бе уважаеми... Стига с тия милиони българи, ако го нямаше тежкия ботуш на болшевика и забраната за напускане на страната не 7, а и 2 милиона нямаше да останат по соца. Аз съм завършил навън и съм се върнал при все, че мога не само легално да живея на запад, но и хубава работа да си намеря там. Едно време българите без паспорт и език рискуваха да ги застрелян на границата само и само да се махнат.