Българският розов домат пред изчезване: Защо се отказваме от родния вкус?

Опасна гъсеница може да унищожи 100% от реколтата
115

Климатичните изменения убиват българския розов домат, а една от основните причини е гъсеницата "Tuta absoluta", която може да унищожи 100% от реколтата.

"Гъсеницата е опасна, защото се размножава бързо, а обикновено вредителите имат кратък цикъл на развитие. Другата причина е, че ларвите живеят в почвата. Когато нямаме студени зими и почвата не замръзва, за да убие тези яйца, на следващата година те се размножават още повече и няма спасение от тях", обясни основателят на Slow Food Десислава Димитрова в "България сутрин".

Главният инспектор по "Растителна защита" от БАБХ-Пловдив Ралица Мичева коментира пред Bulgaria ON AIR, че гъсеницата е включена към списъка на икономически важните вредители и може да се определи като неприятел не само на розовия домат, но и на всички видове.

"За период от 10 години има достатъчно наблюдения, има изградена методика за борба с вредителя. Видът е много агресивен, особено за района на Южна България", алармира тя.

На въпрос дали доматът може да се консумира, ако е нападнат вече от гъсеница, Мичева отговори, че той по никакъв начин не може да е опасен за здравето на хората, но се засяга качеството на продукцията.

Десислава Димитрова допълни, че има риск да останем без розов домат, а в село Куртово Конаре, което е известно точно с тази продукция, стопаните няма да го отглеждат за търговски цели.

"Постепенно в годините се отказваме от българския вкус по различни процеси. Това че има методика с вредителя е едно, но прилагането на място е друго. Изисква се култура на фермера и съзнание, че той не е сам. За съжаление, у нас това общностно мислене не е добре развито", заяви още тя.

"Розовият домат страда, защото той не е толкова родовит, икономически вече е предизвикателство да се отглежда", поясни Димитрова.

Вижте видеото с целия разговор на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще оправим работата. ЕС ще разшири директивата за скакалци до гъсеници. Какъв е проблема?
78
2
 
9
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Ами скоро и краставиците като купувате ще се чудите това краставици ли са или сте се объркали в и сте пазарували в някой сехшоп .... :D
77
1
 
7
 
! Отговори
Говеда сте преди 1 година
Питайте Клаус Шваб и Бил Гейтс
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости! Търговци и производители може да се откажат, но не и обикновения българин. Който не го мързи, сам знае кое е хубаво и качествено, и не жали труд и усилия! А силиконовите зеленчуци ще си седят по рафтове и щайги по цяла седмица пластмасово ухилени..
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ало...листа с опорките....еу е виновно, за тръна в гузника ми
74
0
 
18
 
! Отговори
мда преди 1 година
Само пластмасови ГМО домати са в магазините.
73
0
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Къде видехте роден вкус по борсите последните 10 годин ако не и повече? иначе, водещата става.
72
0
 
1
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
за 5-6 месеца стигаш от семка до огромен домат
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв "розов домат"? Навремето имаше "биволско сърце"! За последно 2011 си купих, като най-големият беше 950гр. и го снимах, както и на кантара, така и до банкнота от 20 паунда, за да им покажа в Англия. И те там ми казаха: "о-о, това е розов домат, но е доста голям". Няма нищо общо на вкус с розовите полимери по магазините!
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами тоой българина се отказа от всичко българско - типичен индианец-и виновен е путин и руснаците - от утре санкции
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моме в градината ми има от всички сортове домати и краставици. Запазил съм семе от баба която е гледала най старият сорт домати голями сочни пълни със семе. Крастаеиците и те са със семе и вкусни. Сегашните сортове са сухи пластмасови и нямат нито вкус нито мириз. Пародия на домати и краставици живо ГМО.
68
0
 
5
 
! Отговори
AMG преди 1 година
Населението на България се урбанизира и няма кой да се занимава със селско стопанство. Сега кой ще ми прави салатата?
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родният вкус изчезна, за това се отказваме. Нещо повече, през последните години ми прави впечатление, че доматите внос са дори една идея по-добри. При това и цените им са по-добри. На времето нямаше розови, а само червени, но бяха вкусни и евтини.
66
1
 
9
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Пълни глупости. Няма да има български домат и не само, първо защото няма кой да го сади, копае и бере и второ защото не е траен, а трябва да се яде за три-четири дни. Затова и ще купуваме розови пластмасови хибриди, дето траят по един месец и имат вкус на ...
65
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 1 година
то кое не изчезва пътищата изчезват хората доматите Държавата изчезва
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ме мене..Я колко скакалци и червеи има... кеф ти ***... Свещеника оня ден на службата каза, че са подходящи за Великия пост. Я сидхс,р иьюфсиь яел
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях в САЩ няколко месеца и занесох семки на биволско сърце,момина сълза,розово сърце,идеал и други сортове български домати насадихме ги и те станаха огромни, като давахме на американците си облизваха пръстите и казваха по-хубав домат от този не сме яли.
62
2
 
21
 
! Отговори
Важното има МОЛОВЕ преди 1 година
В тези култови Молове има Мак Доналдс, KFC и кока кола това е най-важното нещо. Това българската мечта за луксозен бляскав живот у големия град, лъскави молове, чалга клубове и убави автомобили западни трета и пета употреба.
61
0
 
11
 
! Отговори
К. Митев преди 1 година
Розовият домат го има в Испания. Скъпичък ,но понякоа си купувам.Вкусна работа.
60
2
 
11
 
! Отговори
gg преди 1 година
жалко, още един пирон в ковчега на мъртвеца! : (