Българският розов домат пред изчезване: Защо се отказваме от родния вкус?

Опасна гъсеница може да унищожи 100% от реколтата
115

Климатичните изменения убиват българския розов домат, а една от основните причини е гъсеницата "Tuta absoluta", която може да унищожи 100% от реколтата.

"Гъсеницата е опасна, защото се размножава бързо, а обикновено вредителите имат кратък цикъл на развитие. Другата причина е, че ларвите живеят в почвата. Когато нямаме студени зими и почвата не замръзва, за да убие тези яйца, на следващата година те се размножават още повече и няма спасение от тях", обясни основателят на Slow Food Десислава Димитрова в "България сутрин".

Главният инспектор по "Растителна защита" от БАБХ-Пловдив Ралица Мичева коментира пред Bulgaria ON AIR, че гъсеницата е включена към списъка на икономически важните вредители и може да се определи като неприятел не само на розовия домат, но и на всички видове.

"За период от 10 години има достатъчно наблюдения, има изградена методика за борба с вредителя. Видът е много агресивен, особено за района на Южна България", алармира тя.

На въпрос дали доматът може да се консумира, ако е нападнат вече от гъсеница, Мичева отговори, че той по никакъв начин не може да е опасен за здравето на хората, но се засяга качеството на продукцията.

Десислава Димитрова допълни, че има риск да останем без розов домат, а в село Куртово Конаре, което е известно точно с тази продукция, стопаните няма да го отглеждат за търговски цели.

"Постепенно в годините се отказваме от българския вкус по различни процеси. Това че има методика с вредителя е едно, но прилагането на място е друго. Изисква се култура на фермера и съзнание, че той не е сам. За съжаление, у нас това общностно мислене не е добре развито", заяви още тя.

"Розовият домат страда, защото той не е толкова родовит, икономически вече е предизвикателство да се отглежда", поясни Димитрова.

Вижте видеото с целия разговор на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
20
 
! Отговори
Защото НЯМА преди 1 година
Няма хора, които да работят земеделие по селата. Всичко се е юрнало по градовете и лъскавите молове и бизнес стъклени буркани и по дигиталните офис и ИТ професии дето били уж единственото важно нещо. Другото ПРОСТО НЕЩО е големите ТЪРГОВСКИ ЧУЖДИ ВЕРИГИ магазини, които НЯМАТ интерес да продават Българска стока произведена у нас.
58
2
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
яжте инсекти.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оно българския народ е пред изчезване таа за домати ми говори
56
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/34 "по-добре е лежачката на дивана и да викаме да живвее расия." - Ц. гласуваТЕ ЕС да ВИ ДАДЕ "европейска МРЗ"... Щот както Тиквата ВИ каза още преди 10 години сте про'с'ти и за нищо не ставате.
55
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Кой се е отказал от българския домат бе? Един познат си занесе семена в Белгия и си насади в градината, каза как им събрал очите на местните, защото толкова големи домати не били виждали. Само че такива домати много трудно се продават и срокът им на годност е нисък. Затова се сади само в градината и само за директна консумация. Трябва си политика за подпомагане на българското, ама няма кой да я направи, щото няма как да открадне стотина милиона от ЕС.
54
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/47 "... т.с далавера за субсидии" - че той Дянков преди повече от 2 години каза, че ЕС субсидиите раждат корупция, ама ВИЕ си гласувайте за ЕС....
53
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Анонимен 49 Като не разбираш от програмиране,хващаш мотиката и отиваш да копаеш домати.Все от нещо трябва да се живее.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Българският розов домат има лош търговски вид и кратък срок на годност, затова не можете да го видите по големите вериги, а само по сергиите на бабите, които си го отглеждат в градините. Аз също садя домати и си ги гледам и бера сам. Ако искате да се изкупува от веригите, си трябва политика за стимулиране на българските продукти (между другото ако не знаете, в момента доматите ги берат почти зелени и доузряват по пътя към магазините и на стелажите, затова вкусът им е като на.....)
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е целенасочена политика на ЕС за унищожаване на родното. Искат да си изкореним и розите в Казанлък, защото маслото от рози било токсично?????
50
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
не се отказвам от розовия домат а от цената му моите доходи не ми позволяват дакупувам подобни стоки
49
2
 
9
 
! Отговори
Смело за село... преди 1 година
Насадете си градинките с този изключително вкусен розов български домат А не да ядете безвкусните пластмаси. Баба знае две и двеста...
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
напоследък и розовите домати придобиха пластмасов вкус. Все по-трудно се намират хубави вкусни домати.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказът от българските сортове домати, е единствено в името на максималната печалба и угаждането на господарите на запад да вземаме ГМО семена от техни фирми, като така изгубим генофонда на вкусно качествените селектирани у нас сортове. Всички други изброени неща са несъстоятелни опити за оправдания. Транспортабилността и времето за съхранение у търговеца не да проблем, при разумни цени и преценени количества взети от производителя на място или на борсата за зеленчуци, ще се продават бързо.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че топ платците на данъци у нас (програмистите) отдавна изкупихме наред земеделските земи и въртим бизнес с био зеленчуци. Лесно се купуват земи на безценица, защото провинциалистите силно желаят да разменят 1000 декара срещу панелка в Обеля. Програмистите ядем най-чистата храна. Сами я произвеждаме и препродаваме на отбрани хора. Мерси.
45
5
 
13
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Какъв проблем е, че гъсеницата унищожавала доматите? Тъкмо ще ядем гъсениците, качествен и полезен протеин според ЕС
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пари събирани от народа изхарчи държаната за да дава субсидии за домати и то отглеждани на неполивни площи, същото е и с дините и с краставиците, а продукцията я няма на пазара , има я на книги само - т.с далавера за субсидии. Държавата я немя, проверяващите корумпирани . Със всичко е така на територията.
43
1
 
13
 
! Отговори
Доматчия преди 1 година
Сорта домат има значение за вкуса, но по-важно е как и къде е отгледан. Навремето холандските сортове гледани у нас бяха много по-вкусни от същите в Холандия
42
4
 
7
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
До Анонимен 30 "Държавата и без това вече е краваристанска колония" Тоя, дето те управлява вече две години твърди, че "Крим е руски", а не си спомням "краварите" да мислят така, та явно си се объркал. А пък предния преди него построи на руснаците с наши пари пАток за 3 милиарда, та и там нещо "краварите" не са замесени а е някой друг. Абе, да не се окаже, че само сочите с пръсти, само и само да не е ясно, че не "краварите", ами едни руски другаре ни държат като колония?
41
3
 
8
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Нека да пазим прабългарския домат и прабългарската лютеница. Да ги опазим и да не променяме вкуса им. Горди българи! Да ядем все същите домати и лютеница като нашите предци прабългари.
40
1
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Ковид по доматите.В Турция и Гърция е по топло от нас , а доматите си виреят и то яко.