Българите са на 8 място по затлъстяване в Европа

Лекарствата помагат, но само с диета и упражнения
Обновена: 10 мар 2023 14:59 | 10 мар 2023 14:58, Камелия Цветанова
67
Българите са на 8 място по затлъстяване в Европа
Снимка: Pixabay

България е на осмо място от 57 страни в Европа по затлъстяване, а то може да доведе до повече от 200 усложнения. Това обясни пред Нова телевизия ендокрологът д-р Явор Асьов.

В световен мащаб през последните 100 години честотата на това заболяване се е покачила трикратно. Днес повече хора умират от затлъстяване отколкото от глад. А големите фармацевтични компании търсят нови продукти за отслабване.

„Заболяването затлъстяване е като всяко друго заболяване – хронично, прогресиращо, свързано с дългосрочни здравни рискове. Трябва да се лекува с екип от специалисти”, обясни д-р Асьов. „Да, медикаменти за лечение на затлъстяването вече са регистрирани, използваме ги в ежедневната клинична практика вече доста години. Оказаха се доста ефективни”, обясни той.

Различните препарати на клинични изпитания показват среден успех от 10-15% намаляване на теглото при едногодишно използване на съответния продукт. „Искам да наблегна, че това е с хранителен режим и физическа активност”, обясни д-р Асьов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: лекарствазатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
*** преди 1 година
патлижани:))))
61
1
 
3
 
! Отговори
не само чушки преди 1 година
До Чушкопек Само ако знаеш как пече *** тройния чушкопек!?И какво кьополу става!Пък неандерталците нека завладяват света!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 61 Добре де, приемам, че твоите набори на 30 около теб са така. Но ти приеми, че има и други, които не са. Да, всички ходим по улиците и точно затова не мога да се съглася с теб. Освен това тия на 40 сме хванали малко от времето, когато храната беше качествена, а тия на 30 са яли каквото има когато им се е изграждал организмът, а когато основите са зле това със сигурност оказва влияние. Лека вечер.
59
4
 
0
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Ти обаче едно и също си въртиш. Няма смисъл да се обсъжда повече. Тия на 30 са масово с наднормено тегло (моите набори), ти ми внушаваш, че на 40 не са така. Всички ходим по улиците. Айде, лека вечер.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57 Ами гледам си наборите и има всякакви. Ти пак обобщаваш неправилно.
57
1
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Аз ти казвам да си погледнеш наборите, питай ги колко от тях имат проблем с обмяната на веществата. Хората водят заседнал начин на живот и се тъпчат, видно е. Най-малкото като си погледнеш хората в офиса и добиваш представа за навиците. И това не започва от 40, а вече от 30, след години може и от 20 да са повечето хора с наднормено тегло.П.П. Занимавам се с право, не с реклама или фитнеси. Просто се дразня да се оправдава поведение, което е израз на липса на воля.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтриха ми коментара, в който само намекнах, че това е скрита реклама на лекарствата за отслабване. Сега го казвам в прав текст. Щом действат само с диета и спорт сметнете колко са ефикасни. А диетата и спорта винаги работят, и без лекарства. Така че по добре си давайте парите за по-добра храна и спортувайте. Това е едиственият начин. Другото е излишен харч. Сега да видим след колко минути ще ми изтрият този коментар!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57, нека обобщя на база прочетеното от теб: имаш проблеми с четене и разбиране! Освен това имаш липса на знания и основни дефиниции. Не се занимавам под никаква форма с фитнеси. Ама и това не успя да загрееш. Имаш много проблеми в конгнитивните умения. Жалко! Дори не разбираш какво четеш. Успех! постигна си целта за дена: изложи се яко!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 52 Не обобщавам само на база на своя опит, а давам този пример, за да ти кажа, че хората са различни и не може да се обобщава, че на всеки му трябва режим и тренировки. Има такива като мен, а има и много случаи, когато хората пълнеят не за друго, а заради нарушен баланс на веществата или стрес, а диета в такъв случай не помага. Хората са различни. Но ти обобщаваш, и това не ми хареса. П.п. да не работиш във фитнес не ти пречи да си рекламен агент :)
53
1
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 1 година
"Аз съм на 43, казваш преди 10 години е трябвало да започна да се занимавам с режими и спорт ли?:)) Ти май си някой рекламен агент на фитнес клуб... :))" Казвам ти го, защото обобщаваш само на база своя опит, който видимо е изключение (виж си наборите). И защото наблюдавам масово хора от обкръжението ми, които до 30 са били слаби, без значение какво ядат и след 30 изведнъж напълняват, въпреки че не са променили нищо в начина си на живот. Пак подчертавам - масово. П.П. Не ходя на фитнес.
52
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
глупости - българите са нормални хока като всички европейци
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52, всъщност нямам нищо общо с фитнеси. Имам нещо общо с човек, който внимава с храната и тренира :) Дразня се на индивиди, които не познават елементарни дефиниции и се изказват като експерти. Е, доказа, че не си! Дано ти е част от целите за деня.
50
5
 
6
 
! Отговори
Чушкопек преди 1 година
Българинът е голям чревоугодник. Докато други народи са напъвали умовете си как да завладеят света, българските инженери са мислили как да опечем максимално добре чушки. И са изобретили чушкопека.
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 44 Аз съм на 43, казваш преди 10 години е трябвало да започна да се занимавам с режими и спорт ли? :)) Ти май си някой рекламен агент на фитнес клуб... :))
48
4
 
3
 
! Отговори
Пенка преди 1 година
Е и? Аз съм жена, слаба съм, но не грозно, т.е. имам си хубавите извивки и пак не мога да си намеря мъж висок поне 1.90, млад, красив и мускулест, защото няма. Аз съм 37 годишна, 1.52 см (доста така висока за жена), 87 кг и все ми казват, че не съм жена за един мъж и най-вероятно се притесняват, че много мъже ще ме желаят и ще изневерявам, а аз не съм такава, ама не искат да ме изслушат.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49, нещо не четеш... никой не ти говори за фитнес. Можеш да тренираш и извън фитнеса. Можеш да си във форма АКО ТРЕНИРАШ! И в това няма нищо измислено или модерно ;) Оправи си дефинициите!
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 Тц, не е така. Фитнесът не ти помага за "формата", освен ако не наричаш гротескните мускули "форма". Да не говорим, че не помага много и за силата, ама това е отделна тема... Можеш да си здрав и във форма и без модерните измишльотини.
45
0
 
8
 
! Отговори
дебелак преди 1 година
при тази химия която ядем и пием се учудвам че не сме на първо място :)
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44, ако не тренираш НЕ си във форма :) Няма как да си във форма, ако не полагаш грижа за формата си! Дори да товариш чували с цимент НЕ си във форма! Ако се тъпчеш с храна и си слаб имаш добър метаболизъм, но НЕ си във форма! Оправи си дефинициите преди да пишеш!
43
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
"Уоу, чекай малко! Само тия, които внимават с храненето и тренират ли е позволено според теб да са във форма?"Да. Изключенията са страшно малко на брой. Ако е добър метаболизъм, след 30-35 г. е чао и пак режим и спорт. Това, че ти си изключение и не обичаш да ядеш не променя нещата.