Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни

Това сочел опитът на Унгария от година и на България от 90-те години
19 мар 2023 14:17, Елка Василева
79
Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

"Таван на цените е невъзможен. При опита, който има Унгария от подобна мярка през последната година, и при опита на България от 90-те години – таван на цените е невъзможен. Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците, може да доведе и до вредни последствия. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил катастрофален".

Още по темата
Това каза пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търгови - организацията, която представлява интересите на големите търговски хранителни вериги.

Той допълни, че регулярната цена, която се слага понякога в даден магазин, не е задължително да е продажната, на която се реализира стоката.

"Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лева, а промоционалната е 12 лева и 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева. Това не е ли конкурентна среда? Вадейки от контекста някакъв пример и цитирайки най-високата възможна продажна цена, която може да се намери в магазинната мрежа, това не е ли манипулативно?", посои Вълканов.

Той посочи как се формират надценките на търговските вериги освен печалбата. "Всеки разход, който имат – за транспорт и логистика. Според официалната статистика на НСИ през миналата година товарният автомобилен транспорт като услуга е 20% нагоре. Електроенергията също не е малко перо. След държавните компенсации за миналата година електроенергията е със 70% нагоре спрямо цената през 2021 година. Работните заплати също са с 20% нагоре само за една година".

По думите му повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите между 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.

"Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на икономиката... Ако има компании, при които има концентрация на нарушения, и се докаже, че това е така, нека си понесат последствията", каза Вълканов.

Според него там, където се забелязват спадове в изкупните цени на основни селскостопански суровини, е напълно нормално да се очаква спад и в крайната цена на продуктите на дребно, но когато бизнес цикълът го позволи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 1 година
Зеленчуци който не яде, той ходи с пълно портмоне!!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно трябва таван на цените, както има някои други европейски държави. Дали ще е таван на надценката или на цената, за мен няма голямо значение
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможни са щот са над себестойноста на продуктите особено при дифицита им и то изкуствено създаден щото както казват защитниците на свободния пазар в него празно място за реализиране на стока не остава нишата бързо се запълва със стоката от което цените се регулират бързо също от предлагането и търсенето,които също са регулируеми от правилното навременно намиране на източниците на производство със средствата необходими в съответно с цени съпоставими в съответствие себестойноста за производство.
41
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че таван на цените е невъзможен. Живеем в свободен пазар. Българинът живее в 10-ти век!
40
0
 
1
 
! Отговори
тежка артилерия преди 1 година
И Аз така мисля Вълканов.....Изяж, за да не бъдеш изяден....Вълчо....ще те схрускам на закуска....както Аз си знам....
39
0
 
6
 
! Отговори
Кленовата патка преди 1 година
Всичко което се дотира от държавата трябва да има пределни цени! Така е в Канада и системата им работи без проблеми. Никакво ДДС на храните от първа необходимост, плодовете, зеленчуците, млечните продукти .... както е при тях.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има *** начин - прогресивно увеличаване на данъците в зависимост от печалбата на т.н "български търговци". И ако решат да си компенсират данъците с повишаване на цените, просто ще си останат със стоките докато фалират.
37
4
 
5
 
! Отговори
L. преди 1 година
Нали се борИхме за пазарна икономика - е те ни! Благодарете на СДС, Костов и сие.
36
2
 
11
 
! Отговори
Може преди 1 година
Щом може за лекарства - те са с надценка не по-голяма от 20% и няма бедни нито аптекари, нито дистрибутори, значи и за храна може. Храната е от първа необходимост и може да има таван на надценка. А коли и къщи, ако щете и за милиарди да ви ги дават, купувайте. А тоя си е жив мендераст. Но.....идва Видов ден. Много от тях ще реват.
35
2
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Белите държави знаят лека,за разлика от нашата.Казва се прогресивно облагане.Няма как да печелиш стотици милиони,ако не и повече и да плащаш същия процент данъци,като бай Данчо с минималната заплата.Но ни управляват назначени лакеи, над 30 години.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Държавата да направи държавен магазин и тогава да видим кой ще пазарува от другите
33
2
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Държавата има силите и възможностите да натисне веригите магазини да нормализират цените на стоките ! не става върос за административни или законови мерки , а чисто пазарни. Т.е. изгреждеа се във всеки един квартал на гвсеки град, държавен хранителен магазин който сключва договори за доставка директно от производител. Заплаща доставената стока за 5 работни дни иси слага минимална надценка. И познайте какво ще стане с големите вериги магазини ?
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че са невъзможни. Има си пазар. Нали про'с'таците за това и скачаха?!
31
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Друго , което е важно за хората , ако наистина искаме да им помогнем е да видим реалната икономическа картина в отделна страна и какъв дял от пазара са завладели монополите, защото тогава нещата са съвсем други и не се диктуват от пазара ,конкуренцията и модерната търговия!?В най-важните сектори, горива,електроенергия,хранителни вериги аз мисля че има монопол и цените не се движат от логиката на търсенето и предлагането, и реалната конкуренция!Вие сте валат селяни прости!!Агент Линда Първати!ЦРУ
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли е трудно да има една онлайн платформа където човек може да си поръча директно от производител и да му се достави с печалба само за него?
29
0
 
8
 
! Отговори
Хей вълчо преди 1 година
Цените не могат да имат таван, но на надценките и комисионните държавата може да наложи лимит, когато става въпрос за стоки от първа необходимост ! Нещо повече - дори смятам, че това е нейно задължение !!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антирекорд 2022г - произведени 9.3 милиона автомобили, най-ниското ниво, както през 1993 когато са произведени 9.2 милиона. Нормално в ЕС се произвеждат около 14 милиона автомобила годишно. Въпрос - какво става с цената когато количеството на стоката на пазара намалее?
27
2
 
3
 
! Отговори
тест драйв преди 1 година
Новый китаец Li 9 уничтожил Mercedes-Benz GLS youtu.be/MnEhYrDx92Q
26
0
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Споко, ЕС минава на топли зими и на икономика само с финансови услуги.
25
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Китайската и индийската кола не била по лоша от американската и английската!Китайските телефони,лаптопи и тяхната 5G с нищо не отстъпва на другите!Китайците стъпиха на всички континенти, не като производители а като суровинен лавинообразен смок , който засмуква всичко ценно в природата което не се яде към Китай!Китайският професор,студент и ученик не е по лош от американския или английския!Балансът човешки образован ресурс,изкуствен интелект, суровини и пазари не е в полза на САЩ и ЕС!Моли!ЦРУ!

Спонсорирани публикации