Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни

Това сочел опитът на Унгария от година и на България от 90-те години
19 мар 2023 14:17, Елка Василева
79
Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

"Таван на цените е невъзможен. При опита, който има Унгария от подобна мярка през последната година, и при опита на България от 90-те години – таван на цените е невъзможен. Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците, може да доведе и до вредни последствия. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил катастрофален".

Още по темата
Това каза пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търгови - организацията, която представлява интересите на големите търговски хранителни вериги.

Той допълни, че регулярната цена, която се слага понякога в даден магазин, не е задължително да е продажната, на която се реализира стоката.

"Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лева, а промоционалната е 12 лева и 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева. Това не е ли конкурентна среда? Вадейки от контекста някакъв пример и цитирайки най-високата възможна продажна цена, която може да се намери в магазинната мрежа, това не е ли манипулативно?", посои Вълканов.

Той посочи как се формират надценките на търговските вериги освен печалбата. "Всеки разход, който имат – за транспорт и логистика. Според официалната статистика на НСИ през миналата година товарният автомобилен транспорт като услуга е 20% нагоре. Електроенергията също не е малко перо. След държавните компенсации за миналата година електроенергията е със 70% нагоре спрямо цената през 2021 година. Работните заплати също са с 20% нагоре само за една година".

По думите му повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите между 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.

"Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на икономиката... Ако има компании, при които има концентрация на нарушения, и се докаже, че това е така, нека си понесат последствията", каза Вълканов.

Според него там, където се забелязват спадове в изкупните цени на основни селскостопански суровини, е напълно нормално да се очаква спад и в крайната цена на продуктите на дребно, но когато бизнес цикълът го позволи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"трето в Сибир на - 50 градуса,няма как да живеят хора, ако ще и без пари да им е тока!" - живеят, и живеят много по-добре от българите.
23
6
 
4
 
! Отговори
в Русия преди 1 година
До До в Русия - Българите могат само да си мечтаят за стандарт на живота както в Русия. В Русия няма бедни.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Тъмните времена за Европа идват благодарение на троянския кон на Америка - Урсула и нейните подчинени.
21
0
 
6
 
! Отговори
Рендету преди 1 година
Много сме зле, братлета...., яко я закъсахме този път! Не зная какво има да става тази Есен и тази Зима... Жената вика: "Това лято трябва сериозно да се подготвим, в противен случай Зимата ще харчим тройно и четворно". И както винаги отново ще се окаже права!
20
5
 
6
 
! Отговори
До в Русия преди 1 година
Къде пак намесваш Русия в тая тема??? Първо в Русия има много повече бедни отколкото в България, второ санкциите са насочени към олигарсите на Русия, а не към обикновените хора, трето в Сибир на - 50 градуса,няма как да живеят хора, ако ще и без пари да им е тока! И четвърто, защо при такъв висок стандарт на Русия и охолен живот, българинът се натиска да ходи на Запад???? Нещо не се вързват нещата!?!
19
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Балонът се спука, робите в Африка и по света вече изнемогват от вашите прищевки за пет смарт телефона,три коли,два апартамента!Налазиха ли ви пакистанци,афганистанци и сирийци!!!Повече от половината население на света живеят с два долара на ден, с пандемията ковид скрихте колко деца умират всеки ден от глад!Сега ми хленчите че било много скъпо и бедствие, знаете ли какво е скъпо, да загубиш скъп човек, да те хване тежка болест или да стане земетресение като в Турция!Агент Латиша Шерууд!ЦРУ!!!
18
0
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Абе не знам млякото и сиренето по магазините каква надценка имат обаче тези по кръчмите направо се оляха.В Театро петъка за 3 шишета уиски,4/5 шишета бяло вино 1800лв.Преди за долу горе същото почти наполовина.А този Алибегов ли къв беше там реве всеки ден по телевизиите:):):)
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад океана на някаква банка са дали 30 милиарда за ,,леквидност,, (хората си искали парите)А сега банкерите искат да се напечатат едни 330 милиарда минимум да се спасяват банките . А ко стана със стартъпите ? Те нали бяха бъдещето ? В България с обществени пари беше надут стартъповия балон . Стотици милиони от джоба ни да се прави някой на ,,бизнесмен,, Те това е то ,,членството,, и проблемите които ни натресе то .
16
2
 
2
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
Требе от некъде да ни дойдат едни производители и търговци които работят не на печалба, а на загуба, да намажеми и ние от ниски цени и животът ни да минава леко и приятно в придобиване на материални придобивки и удоволствия и да пътуваме по света свободно на романтични ваканции на екзотични дестинации в 5 звездни хотели ол инклузив.
15
2
 
1
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Всеки гледа печалбата, аз ако има начин ще режа главите и ще вдигна надника на 1000!И така трябва да бъде в една пазарна икономика!Адвоката реже глави, доктора реже глави, той буквално ги реже, защото системата го принуждава и той трябва да оцелява като стъпва върху нещастието на хората!Агент Рита Грималди!ЦРУ!!!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 13 50 % на месец е хиперинфлация. 200 % е космична.
13
6
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Надженка от 200% е смешна история. Толкова малка надценка е постижима само за големи бизнеси, които реализират огромен оборот. От тази надценка се плащат заплати, осигуровки, данъци, всякакви разходи, застраховки, поддръжки и т.н. Всичко, нужно за функционирането на един бизнес.
12
8
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 1 година
Много странно е колко хора са истински невежи и могат да бъдат подлъгани по тавани и максимуми на печалба. В моята компания работим общо 13 човека. Произвеждаме наш продукт. За да плащам добри заплати трябва да мога да продавам всичката продукция на възможно най-добра цена. Такава, че да се освобождава всичката стока точно преди да се произведе новата. Ако нещо остане или пък се продаде много бързо, значи не съм намерил опималния пазар и цена. Понякога надценката ни е 300%, понякога е 700%.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За него не е възможна, просто защото не му е изгодна, няма как да скубе до кръв. Млякото е типичен пример за това - изкупуват го на безценица, а го продават на цена на злато. Така скубят и производителите и купувачите. Каква е тая надценка от 200%, бе, Вълканов?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става с банките ??? Ще ги спасяват ли ? 500 - 600 милиарда новонапечатани вечнозелени ще стигнат ли ? Да си теглят ли хората парите от банките ? Това са най важните въпроси сега . Що ни занимавате с по маловажни работи ? А навремето Блумбарг се занимаваше с икономика а не с политика като сега :)))
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава веригите ще дигнат най-много в бг че е борт и лева е врзан и ще обръщат в $ вноса и ще имат най-голяма печалба.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем ги ви примоциите кво се прайш - етикета с примоцията отгоре а ототдоле непромоционалния със същата цена да нсъ мъчат да слагат и махат че много работа
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава за какво ни е държава всеки да си прави каквото иска То и лекарите са търговци но там таксата от 12 години си стои една и съща по здравна каса Къде е разликата Разликата е че някой държавник или няколко такива си пълнят джоба от рушвети от магазините и то най вече от т нар големи търг вериги Друг извод не виждам
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не може тогава ще дигат на хиперинфлация кой колко иска, а народа който оцелее.
5
0
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
В гроба нищо няма да занесеш. Това е БГ. Крадлив и лъжлив елит, който подкупва политици и магистрати, и живее на гърба на народа.

Спонсорирани публикации