Пенсионната система пред колапс? Населението застарява, няма работещи

Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила
27 мар 2023 11:22, Анисия Иванова
452

Бум на новите пенсионери у нас. Новоотпуснатите пенсии изравниха 5-годишен рекорд. През миналата година те са били над 97 000.

"Това е тенденция, която не носи радост. Демографската ситуация в България е неблагоприятна. Работната сила в момента в страната наброява около 3,290 млн. души, като с най-голям дял е населението във възрастовия диапазон 44-55 години. Те заемат около 25% от работната сила. Налице е силно застаряване и намаляване на работната сила", заяви в "България сутрин" гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тя е категорична, че през следващите години ще се увеличава броят на пенсионерите и ще се наблюдава процес на по-слабо навлизане на нова работна сила. По думите ѝ населението застарява и работим до последно.

"През 2000 г. на 100 души, излизащи от пазара на труда, са постъпвали 124, докато сега на 100 излизащи постъпват едва 64. След 10-15 години работещите няма да могат да осигуряват необходимите вноски за пенсионерите", алармира Равначка и добави, че трудоспособното население у нас е едва около 59%.

Наблюдава се тенденция желанието на хората в предпенсионна възраст да продължат да работят - това има психологически и финансово-икономически характер. Голяма част от населението нито работи, нито учи.

"Този ресурс трябва да бъде включен активно на пазара на труда. Необходимо е по-активно включване на работещите жени. Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила. Голяма част от народа в трудоспособна възраст страда от хипертония и диабет", каза още д-р Равначка.

Икономистът Даниел Василев коментира пред Bulgaria ON AIR,че тази година имаме заложен безпрецедентен дефицит за изплащането на пенсии - над 10 млрд. лв.

"През 2019 г. беше над 3 млрд. Имаме 3 пъти ръст на дефицита в пенсионната система. Този дефицит се покрива от нашите данъци, основно от ДДС. На трима души в работоспособна възраст се пада около един пенсионер. Към 2050 г. на двама работещи ще се пада един пенсионер, тенденцията само ще се влошава. 2050 г. въобще не е далеч. Според Европейската комисия към 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер", обясни Василев.

Икономистът отбеляза, че по време на избори има склонност не само в България доходите на пенсионерите да бъдат използвани като лост за политически решения.

"Единият вариант е тази система да бъде преустановена, хората да се осигуряват сами и това да бъде изцяло в частния сектор. Вторият вариант е да продължаваме да трупаме все по-голям дефицит. Очаквам инфлацията от почти 20% официално да ни се стори разходка в парка в сравнение с инфлацията, която тепърва ще видим. Все още ЕЦБ не се е върнала към печатането в хода на рецесията, която ще дойде", на мнение е Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Няма опасност до 2030 г. ще има излишък от работна ръка. ИИ ще поеме много задължения, които сега се извършват от секретарки, чиновници, подслушвачи и т.н. Нали стратегическата цел е за намаляване на населението. Вече има програми за компостиране на умрелите и утилизиране след пенсионна възраст. Това са идеите от напредналия, прогресивен Запад и Далечния Изток. Споко, остана 1 седмица от безсмислените избори!Яжте си щурците, имат успокояващо действие!
288
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работещи има, работодатели няма.
287
0
 
10
 
! Отговори
Моше преди 1 година
То и ги НЯМА пенсионните осигуровки на толкова много работещи плащани с години и изгубени в мътните времена на прехода към Димукрация .....
286
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, че населението застарява, но това се знае от края на 1990 година, когато българките спряха да раждат деца, а много хора започнаха да бягат в чужбина от мизерията, която демократите причиниха в България. За тези над 32 години управляващите в България демократи нищо не направиха да,спрат демографската катастрофа, заети да крадат колкото се може повече.
285
1
 
17
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Има работещи 2 милиона, обаче са в чужбина
284
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте промяна, имате промяна и може да се надявате на пенсии ако доживеете въобще до пенсия.
283
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма пенсионна система която да издържи на такова рязко вдигане на цени с 50-100%, а това продължава и още нагоре въпрос е на елементарна математика.
282
1
 
17
 
! Отговори
Тарапанова преди 1 година
Няма работещи, защото всеки иска де е работодател (и да получава пари по евро програми), не за друго.
281
2
 
17
 
! Отговори
Това направи преди 1 година
ЕС.Не Путин!Доста деца и родители станаха чужденци във запада и всичко заради високите заплати.
280
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато почнате да вземете на работа висшистите ще има работещи!
279
0
 
16
 
! Отговори
байчо преди 1 година
Работещи има, но колко от тях са в сивия сектор?
278
1
 
10
 
! Отговори
Ерген без деца преди 1 година
В африка хора има
277
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти освен тролииш,какво можеш?
276
7
 
22
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
Разликата между Борисов и Бай Тошо е че Бай Тошо имаше морал и не беше алчен.
275
22
 
8
 
! Отговори
Янко преди 1 година
Китай и Русия ще фалират първи защото се бъзикат със САЩ. Китайските пенсии ще са 5 долара на месец, а руските ще са 4.50 долара на месец. И ако ги получат ще целуват ръка.
274
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"89 г. Си сцепихте газът да свалите Живков и си избрахте доносниците СДС, който клепаха хората през на социализма да разпродадат държавата после си избрахте герб да прогонят 3000 000 младежи който трябваше да работят за българия" - то Живков или ГЕРБ, за нормалните хора това е горе-долу едно и също.
273
1
 
8
 
! Отговори
Индианци бол преди 1 година
Те могат и без пенсии ! Има една подробност -- могат и без депутати !
272
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работещи има, но не са внуци на партизани.
271
1
 
27
 
! Отговори
Пепа Кекса преди 1 година
Добрата новина е че всички пенсионни системи в света са фалирали. Понеже роботите ще работят скоро аз казвам да се дават и пенсии на младите защото качествени работни места просто няма. Ако почнете да си търсите работа ще се погнусите от българския "трудов пазар". Той е основно пазар за роби.
270
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската пенсионна система е най-безчовечната в света от 25 години насам ! Във Франция ЧАК сега вдигат възрастта от 62 на 64 г. и там ще срутят държавата от протести, а тук преди 25 години нито вопъл, нито стон, когато вдигнаха възрастта с мноооого повече от 2 години ! Тук даже жените се пенсионират на повече от 64 г. ! Геноцид, и то заслужен, след като мълчим !