Пенсионната система пред колапс? Населението застарява, няма работещи

Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила
27 мар 2023 11:22, Анисия Иванова
452

Бум на новите пенсионери у нас. Новоотпуснатите пенсии изравниха 5-годишен рекорд. През миналата година те са били над 97 000.

"Това е тенденция, която не носи радост. Демографската ситуация в България е неблагоприятна. Работната сила в момента в страната наброява около 3,290 млн. души, като с най-голям дял е населението във възрастовия диапазон 44-55 години. Те заемат около 25% от работната сила. Налице е силно застаряване и намаляване на работната сила", заяви в "България сутрин" гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тя е категорична, че през следващите години ще се увеличава броят на пенсионерите и ще се наблюдава процес на по-слабо навлизане на нова работна сила. По думите ѝ населението застарява и работим до последно.

"През 2000 г. на 100 души, излизащи от пазара на труда, са постъпвали 124, докато сега на 100 излизащи постъпват едва 64. След 10-15 години работещите няма да могат да осигуряват необходимите вноски за пенсионерите", алармира Равначка и добави, че трудоспособното население у нас е едва около 59%.

Наблюдава се тенденция желанието на хората в предпенсионна възраст да продължат да работят - това има психологически и финансово-икономически характер. Голяма част от населението нито работи, нито учи.

"Този ресурс трябва да бъде включен активно на пазара на труда. Необходимо е по-активно включване на работещите жени. Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила. Голяма част от народа в трудоспособна възраст страда от хипертония и диабет", каза още д-р Равначка.

Икономистът Даниел Василев коментира пред Bulgaria ON AIR,че тази година имаме заложен безпрецедентен дефицит за изплащането на пенсии - над 10 млрд. лв.

"През 2019 г. беше над 3 млрд. Имаме 3 пъти ръст на дефицита в пенсионната система. Този дефицит се покрива от нашите данъци, основно от ДДС. На трима души в работоспособна възраст се пада около един пенсионер. Към 2050 г. на двама работещи ще се пада един пенсионер, тенденцията само ще се влошава. 2050 г. въобще не е далеч. Според Европейската комисия към 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер", обясни Василев.

Икономистът отбеляза, че по време на избори има склонност не само в България доходите на пенсионерите да бъдат използвани като лост за политически решения.

"Единият вариант е тази система да бъде преустановена, хората да се осигуряват сами и това да бъде изцяло в частния сектор. Вторият вариант е да продължаваме да трупаме все по-голям дефицит. Очаквам инфлацията от почти 20% официално да ни се стори разходка в парка в сравнение с инфлацията, която тепърва ще видим. Все още ЕЦБ не се е върнала към печатането в хода на рецесията, която ще дойде", на мнение е Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
3
 
7
 
! Отговори
Вашето скачане без преди 1 година
да знаете защо скачате доведе нови чорбаджии-изедници. Днес те са червени чорбаджии обаче. Без одобрението на ДС не можеш да се вървиш напред.
268
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
System::Crash(void *SystemCrash);
267
0
 
16
 
! Отговори
Нане Вутев преди 1 година
Според анкета само 5% от българските работодатели имат желание да плащат цялата заплата. Защо няма желаещи да работят за останалите 95% си остава загадка.
266
0
 
7
 
! Отговори
вечен дкъгжник преди 1 година
Вместо да се крият 600 000 човека от банки и конектори по 10-години да бяхте измислили нещо по въпроса --- остави ,ами после ще им давате и социана пенсия за да не измрът от глад ! Мачкате ги като ,че България е 20 милиона !!! 5-години и трябва да има давност банките да не са ещо повече -- и после 10 г да нямат право на заеми или 5 ! Въртяхте сукахте 600 000 ги няма никъде ! Същото е за здр осигуровките откъде накъде да дадеш 5-г назад като не си ползвал --вие акъл нямате !
265
4
 
6
 
! Отговори
Батинка преди 1 година
89 г. Си сцепихте газът да свалите Живков и си избрахте доносниците СДС, който клепаха хората през на социализма да разпродадат държавата после си избрахте герб да прогонят 3000 000 младежи който трябваше да работят за българия и да има пенсионна система...сега го духайте под вода!!!
264
5
 
11
 
! Отговори
Радо преди 1 година
За българските управленци хората нямат никаква стойност. Затова най-умните и можещите заминаха за Щатите и Германия и станаха милионери. Тези дето останаха в България станаха просяци.
263
5
 
13
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Половината от пенсиите се крадат от Пеевски и Борисов. Тоест тези двамата правят БГ пенсионерите 2 пъти по-бедни.
262
1
 
14
 
! Отговори
Али бегай преди 1 година
Пари нема оти най-важния бранш в света - ресторантохотелиерите плащат пари в плик и крият данъци.
261
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има едни защитени неработещи. Също като във Франция. Не си правете базик с населението, да не ви се случи случка.
260
0
 
12
 
! Отговори
Proekto pensioner преди 1 година
Вдигайте възрастта за пенсия- искам да работя до 100г. възраст.
259
3
 
12
 
! Отговори
Стикс преди 1 година
До Анонимен...наскоро публикуваха,че НОИ за миналата година е прекратил 115хил.пенсии.Толкоз.А може и да се провери.Но и ще се пенсионират и все по малко хора защото нямат точките.Броя на минимални и социални пенсии ще расте.Мизерия ще бъде спътник на евроатлантика в комбинация с духане на супата!!!
258
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радиславчо мамин,дано имаш някое панелно копторче наследство от мама и тати,и дано те са дълги години живи и здрави,оти ти пенсия няма да видиш!
257
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви пенсии какви пет лева.България до 20 години ще е не повече от 3 млн. население. И при все повече неработещи или работещи без осигуровки откъде ще дойдат тези пари.Ще останат само инфлуенсъри които здравни и социални осигуровки няма да платят една стотинка.
256
2
 
10
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 година
Луканов фалира България. Виденов фалира България. Пеевски и Борисов пак ще фалират България. И ще викат "Не бяхме ние!"
255
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за пенсии нямало било и били голям разход , а 15 милиарда за компенсации за ток на олигархията има , нали !? Престъпници нагли !
254
1
 
10
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Доган, Пеевски и Борисов изгониха народа в Германия чрез мизерни заплати. Хайде сега да видим как ще ги върнат? С още крадене?
253
3
 
7
 
! Отговори
така беше преди 1 година
До Радослав..:Всичко беше лъжа и измама.Всички се скатаваха.Викаха до пресипване:БКП.Вечна дружба,КПСС..БКП.Така беше нали?Голямото лежане и спане.Чудно е дори,че този прокълнат строй издържа толкова.Но пък сам се срути.
252
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите.Много пенсионери имали да хранят.А като те произвеждаха пари за без пари не ревахте.Представете си ако им даваха и достойни пенсии.Те тука 10 пенсионера взимат като за един в Европа.Проверете си пак математиката моля.
251
0
 
12
 
! Отговори
знае го всяко хлапе преди 1 година
До кога ще давате трибуна на регистратори на събития , като този , дето пак откриват топлата вода ?! Това не е новина ! Новина ще е , ако някоя калинка като тоя , се напъне да даде решение на даден проблем , та поне малко от малко да заслужи грешните кинти ,дето папка .
250
0
 
4
 
! Отговори
До само да кажа преди 1 година
Е как да има като такива като теб обират всичко що могат... Ей не ви стигна все влачите и крадете... На ония свят пари нема Гусине.