Експерт: Бюджетът и държавата се управляват както при комунизма

Кризата притиска фирмите, предстои консолидация в много сектори
26 апр 2023 16:28, Анисия Иванова
57
Експерт: Бюджетът и държавата се управляват както при комунизма
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Откакто започна войната в Украйна започнатите сделки се завършиха, но при други – които все още не са започнати – инвеститорите се отказват. За първи път от 1999 г. насам вече има много съществен геополитически риск у нас. В периода 1998-2000 г. проблемите бяха лоша инфраструктура, корупция, високи данъци. Сега корупция; лоша инфраструктура; неработеща съдебна система; липса на кадри – заради което ни избягват много чуждестранни инвеститори; геополитически риск през референдумите да не влизаме в еврозоната, разговорите за излизане от НАТО; разговорите за вдигане на данъци; критичната демографската картина – всичко това плаши инвеститорите. Това заяви Евгений Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„В България няма голям стратегически инвеститор в последните 10 години. Идват спекуланти“, посочи Кънев.

Той заяви, че в момента на пазара са притиснати масово представителите на малкия и среден бизнес – с оборот до 10-20 милиона лева, като има много заявки, които искат да си намерят купувач, защото при тях се усеща най-бързо кризата.

"Ще има консолидация в много сектори на пазара, където по-големите играчи – ако не целия бизнес – ще приберат клиентелата на по-дребните“, смята Кънев.

Гостът коментира и спада на M&A сделките в международен план с 25%. Той посочи, че това се дължи на поскъпването на кредита, „отскубването“ на западния от източния свят. „Ще има сделки, но те са по-скоро не за разширение, а за подсигуряване“, прогнозира експертът.

По отношение на политическата ситуация у нас Кънев смята, че „има конфигурация и формула при която двете големи коалиции биха направили единственото възможно правителство в момента, което да има някаква полезност за България“. Той добави, че „всички останали ще бъдат тупане на топката и възможност за влошаване на ситуацията“.

Във финансово отношение има лошо управление на публичните разходи – поне частта, която не е фиксирана, стана ясно от разговора.

"Служебният кабинет е участник в политиката, а не е арбитър. Откакто беше подготвено падането на редовния кабинет виждаме държание в президентството, което определено заема страна. Само така може да се обяснят действията на финансовия министър“, смята гостът.

„Малко или много нашият бюджет и държава продължават да се управляват както по времето на комунизма. Има един бюджет с макрорамка, има разпределение на някакви ресурси по съответните министерства и съответно самите министри се чувстват като феодали какво да правят с тези средства“, заяви Кънев.

„Има огромна резистентност и съпротива към реформи. Който и да дойде, ако няма политическа воля, няма как да се случат тези реформи“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се управлява по демокраДски, а какво е по комунистически вече малко хора помнят. Този експерт може да е експерт по манипулиране и по нищо друго.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не не мисля че си Прав! България се управлява по скоро,като "частна фирма"! Условията са такива и клонят към точно това уви! Събитията днес,нямат нищо Общо с това управление както беше през Социализма! Опитваш се да очертаеш нщата каквито бяха тогава,но са несъвместими!!! Нищо общо!!!
37
3
 
2
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Този Кънев - управляащ директор на нещо си в Блумбърг, е доста неприятен, върл фен на Украйна, все натиска да пращаме оръжия и да правим разходи за войната. А баща му, МЕТОДИ КЪНЕВ, беше страхотен преподавател навремето / през 1972-1975 г.съм бил студент/ по политикономия на капитализам в Свищовската академия.
36
1
 
8
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
С тия избори през месец, братята Роми се чувстват като на заплата. ПП и Президента им оправиха положението без помощи. Вече и аз ще чакам 100лева от изборите.
35
1
 
1
 
! Отговори
Става дума преди 1 година
за 32, не за 42
34
6
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Вие сте душевноболен човек! Какви 120 млрд., Откъде изникна тази цифра! Би било смешно, но е жалко. Може би имате предвид присвоеното то ПП и ДБ по време на нещастното им 7-месечно управление!?
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30г. само "експерти" в тая държава и сме кe нeф a нa Европа
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И затова ще я оцапаме още повече....
31
7
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 година
*** не искат да си признаят че Китай построи "комунизъма" с американски долари. Без САЩ Китай са кръгла нула и те го знаят. А без САЩ Русия даже са под нулата = минус 100.
30
2
 
11
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Щази , Щази ии. Идвахте от ГДР на две почивки летни и зимни време . Тодор Живков най големия артист на България. Ви осигуряваме Комфорта за сметка на българския бюджет. Защото ГДР е било витрината на Соца и СИВ.
29
6
 
9
 
! Отговори
н преди 1 година
Банкянските крадци да върнат откраднатите 120 млрд.лв. и няма да има никакъв финансов проблем,АМА НИКАКЪВ.Защо ли ми харесва китайски почин за борба с корупция?Там присъдата е само една,и се изпълнява на централния площад.Осъдения на колене,с белезница отзад на ръцете,и един полицай с автомат калашников зад него.Просто в Китай вече е изключено властимеющи да крадат от държавния бюджет.
28
4
 
5
 
! Отговори
Бончев преди 1 година
Проблема на България е че не се управлява от знаещи хора като Евгени Кънев, а от еднокнижници като СИКаджията Бойко и серийния измамник Делян Пеевски.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От време на време гледам и кадри от американския Блубарк . До ся не съм чул да кажат че ,,геополитическата орентация,, била токова важна за икономиката и инвестициите . Китай защо привлече най много инвестиции като в геополитически орентиран само към своите интереси а не като нас към Брюксел и Вашингтон ??? Само питам . Аз от икономика не разбирам . То там си има ,,експерти,, вишисти,, даже с хараско вишу :)))
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па къв ЕкСпертин е . Няма елементарна представа. Научил две клишета и ги повтаря като папагал . Проблема е че политическата криза е толкова дълбока, че няма излизане . ПП та нагли и некомпетентни. Ние няма да подкрепяме но нас ни подкрепете
25
0
 
15
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 година
За 30 години комунистическа "демокрация" само Лудогорец има стадион нормален. Всичко останало е леш и пародия и трагедия. Доган е откраднал милиарди но не е построил един клозет външен през живота си. Няма един работен ден тоест. И затова сме с африкански стандарт на живот.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До15 Щази. И вие от Де Де Ре то си бяхте роби на болшевизма . Без да сте минали под османско владичество . Дори нашите от ДС можеше да им пускам подкупче в D марки. А при вас за нашивка и кариера не ставаше ПОДКУПЧЕТО. Слугинажа ви бе жесток към строя
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки народ си заслужава управниците, а нашите са много зле
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно е да се сравни СИВ и ЕС - все едно да сравняваш запорожец с мерцедес
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то бивши комунисти как да управляват.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то ЕС какво е?Същото като СИВ с тази разлика ,че се правят на либерални ,но не са.