В кварталите - с 20 км/ч. Възможно ли е?

Предлагат намабяване на скоростта по магистралите
5 май 2023 11:24, Стела Стоянова
47
В кварталите - с 20 км/ч. Възможно ли е?
Снимка БГНЕС

Максималната скорост на движение по автомагистрала да бъде намалена, като бъдат взети предвид добрите примери от държавите членки на ЕС. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, качен за обществено обсъждане.

Въвеждат се нормативни изисквания и регламентация на нарушение на средна скорост, като за място на нарушението при установяване на превишаване на средната скорост се счита участъка от пътя, за който е установено нарушението.

В населените места настъпват значително повече пътни произшествия, отколкото извън тях. Затова е предложено прецизиране на някои правила за движение по пътищата и допълване на правила, за които към момента не съществува уредба. Водачите на пътни превозни средства са длъжни да се движат със скорост не по- голяма от 20 km/h в кварталите.

Предвижда се и регламентиране на зони, в рамките на които да важи едно общо ограничаване на скоростта от 30 км/ч за всички пътни превозни средства.

В законопроекта се предлага възможност моторно превозното средство от категория В да се управлява от водач, навършил 17-годишна възраст, с придружител. Предложението цели да се изградят навици за безопасно управление под надзор на водач с опит.

Предлага се да отпадне задължението за шофьорите да носят контролен талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство за управление на моторно превозно средство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В града изобщо не трябва да има коли.
20
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да са живи и здрави програмистите, правещи компютърни игри. В скоро време само там ще можем да покараме на воля. Ще стане като електронните пари и чипове за разплащане.Ще ни праснат нов Ковид, ще си оперираме с електронните си пари, ще караме автомобилния симулатор и ще ядем електронна храна. Чудя се, как не са се сетили още да измислят електронна храна, аналог на електронните цигари. Смучеш си по цял ден един флакон електронна храна с аромат на чесън и си гледаш поредната Матрица 69 серия.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкo са глобените корумпирани ceлянчета първа категория лапачи,каращи като бесни,без винетки и застраховки,без колани,говорещи по телефона, който аз им плащам. Николко. Отделно кръкат, смъркат и карат, тестовете го доказаха,но те били за хора,не за ушеви,при тях грешат.
18
2
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Дори да забраните използването на МПС - та пак ще стават ПТП - та. С българина, особено днешното младо поколение няма оправия. За връзкарските и м***ските прослойки е безсмислено да се говори. Всеки знае, че пи плащат за да си безчинстват на спокойствие. Жалко, че на вас не ви се случва това, което вашето безделие причинява на обикновените невинни хора.
17
2
 
19
 
! Отговори
Първо преди 1 година
глупостта наречена "несъобразена с пътните условия скорост" трябва да отпадне,дотогава органите ще се крият по трънките и ще засичат скорост,вместо да си вършат работата,която е да помагат на водачите и да облекчават трафика
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е, ако на КАТ им се занимава. Ама не вярвам.
15
8
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Това е резултата от избирането на зелен чорап в цивилното управление.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето го липсващото зено между пещерния човек и маймуните
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквито и знаци да сложите глу.. павия човек няма да ги спазва
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, да, в БГ всичко трябва да е наопаки от логиката и разума. Може колите да имат само първа скорост - за какво са ти другите. А пътищата ще са нон-стоп колони и /познайте какво?/ изгорелите газове 4-5 пъти над сегашните. Не, че и сега не съдят СО за замърсения въздух. После народа минава масово на колела и тротки - защото те ще са вече бързите. Това акцизи, Нефтохим, бензиностанции - надолу с 70% и гладни държавни калинки.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересувам се, с колко километра в час би трябвало да се кара в паркове - например в Морската градина в Варна или Борисовата градина в София ?
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път се убеждавам, че тази "държава" има все повече изкуфели кратуни. По-лошото е, че им се дава и власт и пишат и творят или по-скоро преписват, но доста некадърно "закони" без да разбират нищо. Не убива високата скорсот, а глупостта да си мислиш че си безсмъртен и за теб законите на важат.
9
1
 
9
 
! Отговори
mery преди 1 година
При толкова катастрофирали непълнолетни, неправоспособни водачи, придружавани от пияните им батковци да давате книжки на 17 годишни е безотговорно. С поведението си българската младеж не е доказала, че е готова още за това.
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
излизаш от входа на блока правиш две крачки и някой профучава край теб с 50км/ч - разбира се че в кварталите трябва да се кара с 20км/ч
7
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А в заводите колко ще е? Досега бе 5 км/ч. Направете я 2 км/ч. Ако трябва и на полусъединител ще карат.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карам с 40 в града като спазвам ограничението и то не са клаксони, викове "Селянин", всеки те задминава минимум с 60. Не знам ама Тея ограничения някой спазва ли ги? А полицаите къде гледат?
5
3
 
23
 
! Отговори
L преди 1 година
Направо да бутаме колите на ръце и да приключим с това!
4
2
 
11
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Възможно е - Ходи пеш :)))
3
2
 
18
 
! Отговори
Архангел преди 1 година
Ако в момента спазваш ограничението в София от 50 ще те пре.би.ят или с колата или ще слезе някоя батка и пак ще те набие.И 10 да го направите безаконието и липсата на всякакъв вид безнаказаност е факт.Светът се изврати заедно със хората и ще си понесе последсвието много скоро.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе,направете я 10 километра,май вече съвсем започнахте да изфирясвате?