Безстопанствени кучета у нас за 2022 г. са 35 020

МС прие Отчет за програмата за овладяване популацията на бездомните кучета
11 май 2023 22:20, Красимир Ангелов
26
Безстопанствени кучета у нас за 2022 г. са 35 020
Снимка: БГНЕС

Преброените безстопанствени кучета на територията на страната за миналата година са 35 020 броя, сочат данните от Интеграционната система на Българската агенция по безопасност по храните - ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министрите приеха днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари-декември 2022 г.

Броят на въведените във ВетИС данни за домашни и безстопанствени кучета в България се е увеличил през изминалата година. Това е показателно за засиления контрол на инспекторите от всички областни дирекции по безопасност на храните, се посочва в приетия документ.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20 046 броя животни, от които 4 653 броя са осиновени. Процентът на осиновените кучета е най-висок в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя, което е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г.

Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика, което е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната, пише в отчета, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спешно трябва да се приберат от улиците по градовете и селата. Полицията трябва да проверява и всички собственици дали имат регистрация на кучетата си, което в БГ вече трябва да е практика и да се носи наказателна отговорност при инциденти. Аман от хора, които хвърлят храна по улиците и оставят кашони, те не само не помагат да има по-малко бездомни животни, а напротив даже стимулират развъда, но не могат да го осъзнаят. За котките да не говорим, безконтролно е.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ги бройте, събирайте ги!!!
21
1
 
6
 
! Отговори
gogo преди 11 месеца
кастрациите намаляват, а после как да спрем убийствата на хора от безпризорни кучета??!?нищо, че и кастрираните не спират да могат да убиват/нараняват!!! никой няма да чака "Четири лапи" или полиция, ако куче нахапе детето му ;)
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Животните не са създадени да имат стопани, а да живеят свободно. Човека също е вид животно но сам си избира как да живее. Още малко ще започнат да броят птиците и да ги затварят в клетки.
19
1
 
6
 
! Отговори
Ми преди 11 месеца
Природозащитниците да си ги приберат утях като не давате да ги ядем.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами в демократичните държави, които все цитирате, няма бездомни животни, защото всичките са в приюти. И в много държави, ако не ги осиновят, след време ги евтанизират. В ОК ако внесеш животно от чужбина без нужните сертификати, стои 6 месеца под карантина и дължите по 10 паунда на ден. След това ако не ги платите го евтанизират.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кучетата се кл.цат и се възпроизвеждат. Докато са малки изглеждат сладко, тогава социопатите си викат лелеле колко са готини и тръгват да ги спасяват. И това се повтаря и другата година, и другата, и другата. И те така станахме си.нско-кучешко кралство. Нормалните хора и децата вече са с по-малко права от сиа.и и п.миари
16
1
 
13
 
! Отговори
долу ЕС преди 11 месеца
всички журналисти ходят и вземат интервюта след всеки нападнат или убит, но НИКОГА НЕ ЗАДАВАТ ГЛАВНИЯ ВЪПРОС. ЗАЩО НИТО в БЕРЛИН ПАРИЖ ИЛИ БРЮКСЕЛ НЯМА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА И КОТКИ ПО УЛИЦИТЕ еле пък на глутница???? отговорът е много ***! чистят ги, буквално и преносно!!!! а тук чужди нпо не ни дават, защото сме с по нисък статут от псе!
15
10
 
5
 
! Отговори
До последния преди 11 месеца
Аз съм чувал, че се държи поне два дни гладно и се бие с тънка жилава пръчка, която да не води до кръвонасядания в месото, а само да го отпусне. Така и кожата по-лесно се сваляла.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прочитате коментарите,правите връзка с друга статия за изчезването на българската нацията(цивилизация ;) )след това се сещате за мисълта на Ганди относно "величието на една нация .." и осъзнавате всичко.Надявам се че няма да ви затрудни.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе някой знае ли бройката на зоополицаите и какво точно правят те? Освен че чакат ранното пенсиониране и торбата със заплатите.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо ли ги нямаше бездомните кучета по време оно,коги"братята"виетнамци изучаваха занаяти по нашенско?
11
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На снимката са бебета. Родили са се на грешното място в грешната държава при грешен народ.
10
10
 
10
 
! Отговори
Виетнамски Готвац преди 11 месеца
Аз отволи лестолант за куцески специалитети - да си облизете плъстите!
9
15
 
10
 
! Отговори
Кукички за риба преди 11 месеца
В малко парче кренвирш..скъсваш му ***
8
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трепaне и кoпaне.
7
0
 
27
 
! Отговори
до 2 преди 11 месеца
Викаш, взимаш си куче, ама ти писва и го хвърляш на улицата. После общината да му бере грижата, така ли? То малко като комшиите, дето си хвълят *** през терасата, пък после се оплакват на общината, че било мръсно около блоковете. Лична отговорност - кога?
6
12
 
17
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 11 месеца
Кайма ли няаа или антифриз та са толкоз могу ?
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
35 000 са нищо..Аз прибрах десетина..всеки да вземе по едно,като види някое да се разхожда около къщата,кастрация,и сме ок :),проблема е решен.Вярно,комшиите ме мразят,но пък децата се радват много..не ядат много,честно,колкото има.Ааа забравих,важи само за хора които живеят в къща.Живи и здрави всички!
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едва ли някой във България знае колко са бездомните люде,ама виж за кучетата имаме точна статистика,отврааат!