България се топи средно с 50 хил. души годишно

Нужни били спешни мерки за решаване на проблема
93
България се топи средно с 50 хил. души годишно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките за справяне с демографската криза минават през стабилно управление и политика за развитие на регионите. Около това мнение се обединиха в студиото на предаването "Денят ON AIR" бившият министър на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов и финансистът Пламен Милев.

"Не са толкова черни краските, тъй като има доста положителни световни примери, но са се взимали мерки", обясни проф. Данов. Той припомни, че е един от организаторите на Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ), който има за цел да подпомага политиците при взимането на решения за справяне с демографската криза.  

"Спешните мерки, на първо място е реалният прираст на населението и спиране на миграцията, хората да останат тук. Най-големият проблем са националната сигурност, образованието и здравеопазването", каза Иван Данов.  

По думите му трябва да се наблегне и на регионалното развитие - като се започне от планиране на регионите, тъй като има такива, които са обезлюдени и с нарушена транспортна инфраструктура.

"Трябва да има перспектива и бъдеще за децата", отбеляза той.  

Проф. Данов смята, че на общините и кметовете трябва да се даде свобода, така че да могат да привличат инвеститори и да управляват сами средствата си. Според него това, че няма приет държавен бюджет, не означава, че животът в страната ще спре.

"Това не означава, че няма да се вкарват данъци. По-стряскащото е, че няма да се правят определени разходи. Свидетели сме на инфлация по-голяма от заложената - най-малкото, което е, косвените данъците, приходите от тях трябва да са по-големи, тоест трябва да търсим излишък, а не да има дефицит", поясни той.   

Решенията за демографската криза имат дълъг хоризонт на действие, каза пред Bulgaria ON AIR Пламен Милев.

"Към настоящия момент ножът е опрял до кокала - всяка година България се топи средно с 50 хил. души и тази тенденция никой не се опитва да я спре. Над половината от домакинствата в трудоспособна възраст живеят в чужбина", допълни той.

Според него инфлацията може да се сведе до едноцифрно число до края на годината, но трябва да се приложат "антициклични политики".  

"Досега залаганите фискални политики са проциклични и увеличават инфлационната спирала. Мотивите, с които се обяснява, че трябва да бъде приет бюджетът, всички са в тази посока - на проциклични политики. Още повече се насърчава потреблението, което ще завърта инфлационната спирала. Въпросът е кое ще е правителството, което ще спре това", обясни финансистът.  

Според него партиите трябва да загърбят тяснопатрийните си интереси и така страната ще тръгне напред.  

"Необходимо е правителство, независимо дали е на националното съгласие, но трябва нещата малко да се успокоят. Никой не печели от това, че ние в разстояние на две-три години изпадаме в такива кризи", допълни Милев.  

По думите му една от основните причини за демографските кризи е местното самоуправление.  

"Хората от това най-много се оплакват. Въпросът с децентрализацията беше започнат още 2007-2008 година година и през 2010 г. беше спрян. Общините, за да могат да решават проблемите си, трябва да имат фискална независимост", смята финансистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: демография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
11
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Познавам една, която абортира щото мъжа й не искаше да стане програмист. Смешното е, че самата тя не беше програмист. И двамата бяха със заплати над 4К и двамата имат по 2 апартамента в центъра на София. Хич не е до пари въпроса. Просто момичето е кухо и я е страх да бъде майка предпочита да обикаля по планините и да виси в тиндър. Така са възпитани, както вика долния коментиращ - не са длъжни да раждат, свободни са да стоят умствени и емоционални бездетни инвалиди на по 40г
47
9
 
11
 
! Отговори
Краварска мечта преди 1 година
Гледате ли какво става на границата кравария и Мексико? Ужасна емигрантска вълна. Тези разбити от колозаторите си хора отиват да се хранят в страната на неограничените възможности и американските мечти. А нещо не ги пускат. Като ги гледам и доста жени има, докато тия тука у нас са само млади мъже.
46
6
 
9
 
! Отговори
До52 преди 1 година
"Западно робство"ха сега бъди така добър и се поогледай там където живееш,колко от "робовладелците"около теб са западняци и колко наши самозабравили родни се червени уроооди?
45
11
 
11
 
! Отговори
Кажи баба тенкю преди 1 година
За това кажете тенкю на краварите, ЕС и 33 годишното западно р о б с т в о!!!
44
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е чудесна новина, при положение, че 70% от населението е абсолютен ***, това означава, че в България % на нормални и качествени хора дългосрочно ще се повишава, това е и не само моята теория, че ще се оправим след като населението намалее до 3-4 M
43
4
 
6
 
! Отговори
Всъщност преди 1 година
с около 90 хил по официална статистика... И то само за 33 години демокрация и банани!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че на кой му пука от нас със 50 или 100 или 200 хилки на година окапваме. Да му мислят внуците.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се стимулира икономиката на Улрайна няма как ние да не топим Това е задруга за унищожаване
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хуубаво, ще ви наричам журналисти а не писачи :))) Та по въпроса, това е сигурно от 15 години намаляването с 50к на година, не е нова новина журн......опс обърках се писачи :)))))
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази иначе райска като територия земя не заслужава това население. Покрай панелния ни коптор е такава мърсотия и на никой не му пука. И да му пука на някой, знае, че слезе ли да почисти ще му се подиграват другите. Преди години едно момиче изчисти, но накрая с целия си акъл запали купчината с отпадъците под прозорците на хората, вместо да ги носи до контейнерите до блока. Абе...
38
5
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Топи се, дрън дрън йерина! Даже из малките селски градчета пълно с коли не можеш се размина, всяко семейство по 2-3 талиги върти, барове и кръчми се пукат по шевовете, паркинзите пред магазините пълни, народа пазари и дуе гуша, морета, екскурзии, за какво топене ми говорите?! Че пък като почнат да се оплакват скъпо било, ниски заплати.е, две три коли на семейство как се поддържат с ниски заплати?!
37
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите сте толкова глупави че дори не разбирате че сте глупави!А това е най-ниското стъпало на човешкият род. Вие нямате право да имате държава!!Или роби или умрели! Това ви е съдбата.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Бойковци и Догановци управляват страната ще е така.Всъщност трябва да им благодаря че ще ликвидират тази гнусна нация!!
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го слушаме в поселдните 15 години, и нито 1 правителство не взе мерки, дори една мярка. Щото са много умни и е много трудно и бавно да се вземе решение.... Хората по света вдигат болници за 5 дни, тука се влачим дори с нематериални неща по 20 години.
34
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израстнал съм в късните години на социализма, ходех на училище от 7 годишен до другия край на София сам. Целия ден бях зает с учене, тренировки и занималня, всичко беше безплатно и храната включително. Сега не бих пуснал дъщеря ми сама да отиде на училище, което е на 5 минути от дома.
33
6
 
0
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До 34 Със сигурност си от тази категория жени,коит описах.Не аз,живота и доказал правотата на това,което изказах.То не е мой принос.Друг е въпроса,че на такива жени това, ама никак,никак не им харесва.Друго нещо си е ,да си безконтролна,а да правиш каквото ти дойде на акъла.
32
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При бай Тошо и при лошия соц бяхме 9 милиона, а сега сме 5 милиона и изчезваме. А по телевизията казват, че живеем много добре. Дали не ни лъжат?
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи точно след 50 г няма да има и един българин.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализатор , с болна психика си. Хубаво е , че хора като теб нямат достъп до власт и не могат да си реализират абсурдните идеи.
29
2
 
21
 
! Отговори
2040 преди 1 година
2040 година 2 милиона грозната истина! Около 2060 пустош! Продължавайте да се напивате да си биете жените и да боготворите пумияри като Васко черепчето,Къро психопата и Цецко белградския! Истината е че те ви управляват и ограбват от години! АМИН