Милчев: Батерия на тротинетка не може да се самозапали без причина

Зареждайте ги на терасата или в гаража
18 май 2023 10:12, Стела Стоянова
91

"Важното е, че няма жертви и пострадали. Странно е случилото се", заяви управителят на фирма за електрически тротинетки и един от основните вносители за България - Ивайло Милчев, в студиото на "България сутрин". Поводът е избухнала батерия на тротинетка в дома на музиканта Цветан Недялков вчера.

„Възможно е да възникне пожар от гледна точка на това, че в една батерия има множество батерии, изградени от химични елементи. Въпросът е да се открият причините за неговото възникване“, каза Милчев

По думите му е странно какви огромни щети са нанесени от избухването на батерията.

"Батерията съдържа химични елементи, може да възникне пожар, от голямото налягане може да има взрив, но това не е бомба, която да избие дограмите и стените на даден апартамент. Възможно е да се предизвика инцидент при неправилно съхранение на батерията. Теоретично е възможно да се случи и по време на ползване на тротинетката. Но има някаква причина, някакъв удар, намокряне, тя не може да се самозапали без причина", категоричен е Милчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че в световен мащаб годишно се случат 10-15 възпламенявания на електрически тротинетки, но се използват стотици хиляди.

Защита от презареждане имат и батериите, и самите зарядни.

"Възможно е да възникнат дефекти при производство, при експлоатация на батерията. През последните години индустрията търпи голям ръст, производителите са под голям натиск от очакванията на хората. Възможно е някъде да се допуска влошено качество", коментира вносителят на електрически тротинетки.

Ивайло Милчев призова хората да четат внимателно инструкциите за експлоатация на тротинетките и техните зарядни.

"Всеки производител и търговец има ръководство за употреба, малко хора го четат, за да знаят как да я експлоатират. Взимат, карат и я използват както намерят за добре. Винаги батериите трябва да се зареждат с оригиналното зарядно. Преди зареждане трябва да мине поне половин час, за да може батерията да се успокои, а след зареждане, преди каране, отново 30 минути. Зарядното трябва да се извади от контакта. Възможно е защитите за презареждане да откажат да работят", разясни Милчев.

Той посъветва собствениците на електрически тротинетки да ги зареждат при възможност в гараж или на тераса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
8
 
! Отговори
1234 преди 1 година
брато излагаш се.. на човека му е опустошен апартамента. добре че не е бил в помещението, че щяхме в минало време да говорим. чиста бомба си е със закъснител
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започнаха да залагат тротинетки. Като при Гешев. Децата плачат, жената и той.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не се научат да правят безопасни батерии нито кола ще купя нито тротиЛетка. Има стотици клипове в тубата заснети от охранителни камери как автомобилна батерия без причина на паркиран автомобил гърми и се запалва. Най лошото е че няма гасене. Водата не я гаси а разпалва пожарникарите се видяха в чудо и накрая я оставиха да изгори.
31
1
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Не искам да съм адвокат на никого, ама айде стига с това качество. Колко Тесли в Щатите има запалили се знаеш ли...и те ли са китайски ***. Самовъзпламеняването на литиева батерия е нещо възможно, без значение къде е произведена, защото зависи от много фактори.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милчев, признай си че в България внасяте 16-то качество, които Тутурутка в белите страни ще е позволено да се използват само като *** за рециклиране.
29
0
 
9
 
! Отговори
Изтрещяла батерия преди 1 година
"Зареждайте ги на терасата или в гаража" . Да, при колата! Ако колата е и електричка, още по-добре, нали?
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Показаната тротинетка на репортажа от снощи показва, че тя не е засегната в такава степен от "взрива", а само обгоряла. Ако взрива е от нея, при такава сила щеше да е на части...
27
1
 
8
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Батерия за часовник, да, за електронен часовник от температура така плясна, че сигурно умрял можеше да събуди. А тая батерия, която е поне 50 пъти по-голяма, не знам... НО и тоя е голям "вносител", разбира от батерии. Чудни бизнесмени. А тези цензури тук, отдавна копаят дъното, в лицето на разни смотани адмЮнчета, които доста време гих правих на луди. И мога още много. Явно пак искат.
26
1
 
24
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 1 година
Не ги купувайте тези б...луци. Купете си велосипед по-добре. И без друго масово народа затлъстява.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 25 Става дума за прегряване, и в клипа го казват.
24
2
 
17
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
"Преди зареждане трябва да мине поне половин час, за да може батерията да се успокои, а след зареждане, преди каране, отново 30 минути. Зарядното трябва да се извади от контакта. Възможно е защитите за презареждане да откажат да работят", разясни Милчев". И да не забравяте да прочетете молитва и да дадете на батерията валериан,а към зарядните станции за електромобили да бъдат изградени бункери.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
youtube точка цом /watch?v=wdunUNx3Vpc&t=10s ей ви как се взривява тротинетка и да приключваме лалането
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе с една дума на тоя далаверата приключи. Да си отива на село да си пасе кравите че три половите тровят децата с изкуствена химия. При кравите щее по полезен отколкото да продава гръмотевици. Добре че сее разминало без жертви. А Цецо да не си дава парите за тротинетки ами да купи на сина си нещо хубаво за ядене и хубави дрехи. Яденето и дрехите не гърмят.
21
0
 
35
 
! Отговори
майтап преди 1 година
Пораженията от тротинетката са по-големи от бомбата за каскета
20
6
 
6
 
! Отговори
Жилязко преди 1 година
Тоя Нидиалко да не е замесен с некви експлозиви и ся да на менти, като без да искал сложил тротинетката до тях - тя дефектирала, самозапалила се и гръмнали и експлозивите
19
3
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Глупости, това значи, че всяка електрическа кола е ходеща мини атомна бомба... Разгледай клипове да видиш как "гърмят"различни електрически превозни средстава. Нищо общо...
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още един със синдром на гешев ... те литииките могат да се запалят от късо или пробив обвивката да предизвикат пожар изгаряния малка експлозийка ама взрив като от бойлер аи стига бе. по-скоро е гръмнало нещо до това емили возило и батерията е дала пробив.
17
1
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
До Анонимен 14Представи си нарушена цялост на батерията в комбинация с проникнала вода, при реакцията се отделя водород, който при подходяща концентрация и искра си е баш бомба.
16
2
 
9
 
! Отговори
от 14 преди 1 година
Моя версия - батерията се е самовъзпламенила, имало е изтичане на газ и това е предизвикало взрив. Батерията без допълнителни обстоятелства не може да гръмне с такава сила, както писах по-долу!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тротинетките батериите са затворени в херметически алуминиев корпус, възможно е затова да е гръмнала, когато се е самозапалила

Спонсорирани публикации