Милчев: Батерия на тротинетка не може да се самозапали без причина

Зареждайте ги на терасата или в гаража
18 май 2023 10:12, Стела Стоянова
91

"Важното е, че няма жертви и пострадали. Странно е случилото се", заяви управителят на фирма за електрически тротинетки и един от основните вносители за България - Ивайло Милчев, в студиото на "България сутрин". Поводът е избухнала батерия на тротинетка в дома на музиканта Цветан Недялков вчера.

„Възможно е да възникне пожар от гледна точка на това, че в една батерия има множество батерии, изградени от химични елементи. Въпросът е да се открият причините за неговото възникване“, каза Милчев

По думите му е странно какви огромни щети са нанесени от избухването на батерията.

"Батерията съдържа химични елементи, може да възникне пожар, от голямото налягане може да има взрив, но това не е бомба, която да избие дограмите и стените на даден апартамент. Възможно е да се предизвика инцидент при неправилно съхранение на батерията. Теоретично е възможно да се случи и по време на ползване на тротинетката. Но има някаква причина, някакъв удар, намокряне, тя не може да се самозапали без причина", категоричен е Милчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че в световен мащаб годишно се случат 10-15 възпламенявания на електрически тротинетки, но се използват стотици хиляди.

Защита от презареждане имат и батериите, и самите зарядни.

"Възможно е да възникнат дефекти при производство, при експлоатация на батерията. През последните години индустрията търпи голям ръст, производителите са под голям натиск от очакванията на хората. Възможно е някъде да се допуска влошено качество", коментира вносителят на електрически тротинетки.

Ивайло Милчев призова хората да четат внимателно инструкциите за експлоатация на тротинетките и техните зарядни.

"Всеки производител и търговец има ръководство за употреба, малко хора го четат, за да знаят как да я експлоатират. Взимат, карат и я използват както намерят за добре. Винаги батериите трябва да се зареждат с оригиналното зарядно. Преди зареждане трябва да мине поне половин час, за да може батерията да се успокои, а след зареждане, преди каране, отново 30 минути. Зарядното трябва да се извади от контакта. Възможно е защитите за презареждане да откажат да работят", разясни Милчев.

Той посъветва собствениците на електрически тротинетки да ги зареждат при възможност в гараж или на тераса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Причините може да са много: некачествен елемент в батерията, дефектирала или липсваща защитна платка в самата батерия, дефектирало зарядно и куп други. Конкретно китайските зарядни, които обикновено са в комплект с превозното средство, са най-ниското възможно качество и силно препоръчвам да се сменят.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи литиевите батерии могат да се самовъзпламенят при повреда на диелектрика. Но да гръмне като бомба, която да избие дограмите, особено при размер на батерията какъвто е при тротинетката, е физически невъзможно!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електрокарите не са с такъв тип батерии
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да е чувал електрокар да гърми?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още преди близо десет години работех с един човек, който имаше техника с големи литиеви батерии, помня от него че не се изхвърлят в контейнерите, понеже има опасност да се взривят.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 - Като се замести литиево-йонната набивка от батерията с нитроглицерин и азотен нитрат - избива и тухли и стени
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е разликата между електрокар и тротинетка?
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм на това мнение, че щетите не може да са от батерия на тротинетка. Има не малко клипове на самозапалили се и гръмнали батерии на електрически автомобили и дори автобуси, където се вижда колко гърмят. Ако батерията на една тротинетка може да причини това, то на автобус би трябвало да е като малка атомна бомба... Тук има нещо друго за да има толкова поражения със сигурност!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъди отговорен гражданин и продай дефектна тротинетка на Емили Тротинетката!
5
0
 
19
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Да Милчевото, има си причина. Тези превозни средства не са по - безопасни от тези с гориво, а за замърсяването на околната среда, което нанасят техните батерии, не ми се коментира.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да се запали от презареждане, от деформиране и от навлажняване.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Той посъветва собствениците на електрически тротинетки да ги зареждат при възможност в гараж или на тераса." ---- Това казва всичко за вероятността от инциденти и причините за тях....
2
0
 
8
 
! Отговори
Някойчо преди 1 година
Да проверят дали няма от онова взривно в-во, нехарактерно за страната ни, за което Демерджийката разправяше тия дни. Може и да има връзка с "онзи" взрив... ;)
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ,разбрахме от продавача ,че китайските бykлyцu ,са най-хубавите такива и музиканта е виновен,че не е чел инструкцията. Болшинството такива превозни средства,се внасят не като готов продукт,а насипно като резервни части в контейнери, заради схеми по митниците,и се сглобяват тук. Нормално е да дефектират.

Спонсорирани публикации