Шефът на БЛС: Една трета от болниците ще се закрият сами

Една трета от сестрите и една четвърт от лекарите са над 65 години
Обновена: 18 май 2023 16:24 | 18 май 2023 16:23, Стела Стоянова
38
Шефът на БЛС: Една трета от болниците ще се закрият сами
Снимка БГНЕС

„До 5 години оплакванията ни, че имаме много лечебни заведения, няма да съществуват, защото 1/3-та от болниците ще се самозакрият, тъй като няма медицински сестри”. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред Нова нюз.

Той уточни, че от всички професионалисти по здравни грижи най-тежко е положението при сестрите. „За разлика от тях, при лаборантите няма недостиг, а средната възраст е около 40 години. Явно престижът на медицинската сестра през годините рязко е паднал“, посо чи д-р Маджаров.

Според него голям проблем е не само, че няма желаещи да учат за това, а и дори тези, които учат за медицински сестри, след дипломирането си работят нещо друго. „Важно е да се осъзнае, че трябва да се започне да се работи веднага по този проблем“, категоричен е шефът на БЛС.

По думите му над 1/3 от сестрите и над 25% от лекарите в момента са над 65-годишна възраст.

„Нужна е коренна промяна в мисленето на министерствата на финансите, здравеопазването и образованието. Трябва да има допълнителни средства, които да бъдат отпуснати за повишаване на приема на такива специалисти и за обучението им изцяло на държавна издръжка, като по този начин бъдат задължени да работят и в страната. Второ – задължително трябва да се приемат законови механизми за гарантиране на минимални възнаграждения. Не може всеки директор да решава сам колко да даде минимално. Може да решава за бонусите, но минимумът трябва да е подсигурен за всеки, който работи като млад лекар или медицинска сестра. Това са две неща, които ако не се направят веднага, ще задълбаем още повече или политиците да ни признаят с какво смятат да заменят професионалистите по здравни грижи“, категоричен беше д-р Иван Маджаров.

В момента 79 % от професионалистите по здравни грижи са готови за протест, защото повечето работят на две места и по близо 80 часа седмично, но получават дори под минималния праг от 1500 лева, договорен в Колективния трудов договор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 10 месеца
До 34:Само да попитам, като един *** хирург, лапаротомиите, торакотомиите и безбройните други томии, елементарни дейности ли са или само стискането на пъпки с робот "Давинчи" е истинска дейност?
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Маджаров към настоящия момент минимум 100 частни тъг. дружества на НЕЗАБАВНО да се изхвърлят от здр.системаМаджаров знаеш ли че Мин 70 проц. от т.на.медици вършат елементарен тип дейностиМаджаров вие сте неграмотни хора относно техниката и дори нямате образование. За ценообр. не можете да говорите.Оператори мна машини.По конституция здравеопазването за здр. осигурени лица е безплатно. Маджаров ти лансираш тази мафиотска структура но отдавна си за затвора
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Маджаров - Ти представляваш една мафиотска структура. Лъжеш парламент правителство. Само, че1 Холандия - 17 млн. - 140 болници - В БГ - 430 при население 6 милиона. Това да търговци на здраве2. Ти не си никакъв лекар а един наглец. Твоята спец. е искане на пари но Не. Отговори1. Колко пари отиват в разни бордове. МИЛИОНИ2. До кога ще се рекетират здр.осигорени лица при раждане и то цели 2000 лв.3. До кога ще е валидно безобразието заплащане при избор на лекар. Ами некадърните доктори ?
32
0
 
0
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 11 месеца
Този шо.. р е пряка проекция на Тиков и сие. Само в тази държава, която цялата е една 3D порнография, частните болници са на 100% държавно финансиране. Феодалите, така наречените управители на лечебни заведения, сами си определят заплатите. Това е законно. Само си представете как се правят законите и как се прилагат. И тази рядка др...я се нарича наука.
31
0
 
0
 
! Отговори
стар лекар преди 11 месеца
ДО 27. И тогава бяхте недоволни.
30
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 месеца
Плащайте на сестрите и лекарите по европейски и те ще са тук. Иначе сами ще се оперирате и сами ще си правите инжекции. Времето на крепостничеството отдавна мина.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 23 "БСП Направи от Здравеопазването Търговско дружество.." - ц. Това е препоръка на ЕС.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ги закриват защото няма сестри. Закриват се защото са финансово нерентабилни и не могат да осигурят достойно заплащане на работещите в тях. А хора с минимално заплащане практикуват медицината с минимални усилия
27
4
 
24
 
! Отговори
мак преди 11 месеца
Имало е едно време свястна здравна система, имало е достъп до специалисти, а болници и поликлиники и те не бяха на 200км разстояние, имало е здравен персонал в училища и предприятия, такива ми ти работи. Но така наречената демокрация всичко промени и окепази.
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не лъжи,сестри имами не получават заплати редовно ,особенно тия болници които се водят търговски дружества които продават картофи лук салам бря или общински болници но виж частните болници процъфтяват защото ги тори ЗК
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди са откривали, сега закриват.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е страшно, скоро ИИ ще лекува хората, той ще открие нови болници.:))
23
2
 
12
 
! Отговори
Розови сънища преди 11 месеца
......Момент.........БСП Направи от Здравеопазването Търговско дружество............Сега и "социалнослабите" се лекуват в Турция.........ЧАО.
22
2
 
18
 
! Отговори
Карлос Сайнц преди 11 месеца
Не съм експерт, ама не може у всяко село от градски тип да има болница, без техника и персонал, но с директор с 5-цифрена заплата...
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно взехме западната демокрация - 90% от училищата създават консуматорски ***, а останалите се учат в чужбина или в платени училища и лицеи. Това което го имахме от социализма беше съсипано и се наложи гето културата. И като почнат разни като Слави Трифонов и Марципан Карбовски да се изживяват на целомъдрени философи и ти иде да повърнеш. Отидете в чужбина да чакате 3-4 месеца за среща със специалист и да ви прехвърлят по стандартни протоколи, и тогава ще разберете и на къде отива здравеопаз
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сестрите трябва да вземат процент от приходите в отделенията, в които работят.Не е логично доктора да взема 70 хиляди заплата, а сестрата да получава 800. Да, доктора много повече е учил и много повече знае, но ако ги няма сестрите, или пациентите му няма да оздравеят, или натоварването на самите лекари ще е такова, че няма да могат да реализират и половината от досегашните си приходи.
19
1
 
11
 
! Отговори
Майора преди 11 месеца
Явно с хора не уважаващи страната не се говори ! А ако бяха влезли 200 млд според вас то страната щеше да е рай! Но явно така сте свикнали да лъжете! Само за информация дуржавата дава 100 000 за обучение на лекари о според статистиката като видите колко лекари са напуснали , ще разберете колко пари сме подарили на страните в които са отишли!
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе то както е тръгнало една трета от България е пред закриване!
17
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бялата мафия окраде държавата по време на кромида. Те сами си съсипаха болниците. Я покажете един фиш на лекар от време на пландемията и всички ще видят къде са парите за болниците.
16
4
 
7
 
! Отговори
До Майора преди 11 месеца
Коя държава плаща? И после на кое викаш чужбина!!европа ли е чужбина? Проблемът на България е населението не политиците! Дано по скоро самойзчезне тази българска нация че на всички пречи със глупоста и необразоваността си! Над 200 милярда налети във последните 10 години във България от фондове и пак те пратили от къде Плати бе *** от николкото данъци ли където не си внесъл във хазната! Затваряйте този цирк и да се приключва!