Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни

Създаването на кирилицата и превеждането на книги е нашият най-голям принос в културата
175
Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни
Снимка: БГНЕС

Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска.

Цялата сериозна историческа наука твърди, че кирилицата е българска. Тя е създадена именно в Плиска, което е известно от историческите извори. Археолозите помогнахме в тази насока, защото открихме надписи не от началото на X век, които ни показват именно първите датирани неща. Един от тях е открит в скален манастир в Крепча. Имаме абсолютни доказателства, че кирилицата е направена в България. Нещата, които говорят в РСМ, са абсолютно несъстоятелни, защото Климент Охридски и Наум са изпратени там от Велики Преслав със задачата да налагат новата писменост. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в специалното изнесено студио на "България сутрин" по случай 24 май.

Още по темата

По думите му най-важното за един археолог е да намери надпис, тъй като чрез него би могла да се промени цялата история.

"Надписите са от различно естество, но всеки един от тях може да даде нов исторически щрих. Създаването на кирилицата и превеждането на църковните книги е нашият най-голям принос в европейската култура и Средновековие", поясни той.

Проф. Овчаров е на мнение, че съединението на един народ е невъзможно без култура, която се създава на база на писмеността.

Пред Bulgaria ON AIR aрхеологът коментира и липсата на финансиране в сектора.

"Тежката политическа криза се отрази и на българската археология. От 2021 г. имаме едно неясно финансиране. Умолявам държавата да финансира разкопките ", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: кирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
8
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Така е. Но ПУтин твърди, че Русия ни дала кирилицата!!! А ХА ХА ХА ХА! ПРОЗТАКЪТ СИ Е ПРОЗТАК.
28
11
 
4
 
! Отговори
За един преател... преди 1 година
А какво постигнахме като имаме кирлица? Първо място отзад напред?
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37. Браус. А некоя друга глупост да си попълним знанията ? и какво общо с днешния празник ?
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАКОВСКИ : Послушайте, Братя Българе, а Особено Вие от Видинска Област ! "Русите са Били Един Най Див и Най Варварски Народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование. Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство!"
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ИМ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА ОНИЯ В СКОПИЕ!!!А НА ТИЯ В СОЛУН ДА ИМ ОБРЪЩАМЕ ЛИ ИЛИ И ТЕ СА ИЗПЕРКАЛИ КАТО СКОПЯНИ ОТ РСМ...ЗАЩОТО И ОБЩИНАТА В СОЛУН СЪЩО ОТБЕЛЯЗВА ДВАМАТА БРАТЯ...
24
9
 
11
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Никой не спори какви са по народност Кирил и Методий...... Да, те са родом от Солун и са ГЪРЦИ. И нямат нищо общо с Северна Македония . Обиколили са почти цяла Европа ..... Причината БЪЛГАРИЯ да претендира за права над азбуката създадена от тях е че НИКОЙ, ПОВТАРЯМ НИКОЙ В ЦЯЛА ЕВРОПА НЕ Е БИЛ ЗАИНТЕРЕСУВАН ТОГАВА ОТ ТАЗИ СЛАВЯНСКА АЗБУКА.... ЕДИНСТВЕНО КНЯЗ БОРИС КАНИ УЧЕНИЦИТЕ ИМ В БЪЛГАРИЯ, ДАВА ПАРИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА КНИЖОВНИ ШКОЛИ И ГИ СПОНСОРИРА без него тази азбука нямаше да я има днес.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оправете си заглавието. РМС?? Може би РСМ? А най-добре Република Северна Македония
22
2
 
7
 
! Отговори
Е преди 1 година
Да, но после назначените царе са ни предали и са откъснали части от територията на България. Батенберг ни е защитавал и затова бързо заменен с Фердинанд, които ни е предал включително през Втората балканска война.
21
7
 
8
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Браво на Овчаров!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КОИ ДВАМА БРАТЯ ОТБЕЛЯЗВА ОБЩИНАТА В СОЛУН ДРУГАРЮ ОВЧАРОВ...АМИ ЧЕХИЯ,РУСИЯ,СЪРБИЯ,ХЪРВАТСКА,СЛОВАКИЯ,УКРАЙНА...ТЕ КОИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЧЕСТВАТ?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Morski. Не честитя празници с условности като тебе. Или е честит празник или нищо.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че са такива политикански темички, че да могат и нашите продажни историци да се запишат в медиите.Уви, те с наука никога не са се занимавали сериозно.Науката история е нещо различно от това да преписваш старите автоти и да слагаш бележки под линия.А нашите само това правят вече.
17
6
 
10
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Македонците са признати с висше от Владимир Владимирович, а вие сте признати от Великобритания като книжовна нация!Питайте заблудените русофили , защо техния идол не признава България като люлка на славянската писменост и разпространителка на старобългарския книжовен и църковен език и те ще ви гледат като телета!Агент Стив Бтрджис!ЦРУ!!!
16
16
 
10
 
! Отговори
Bungar преди 1 година
Овчаров дрънка пълни глупости.Нищо не сме открили ,нито намерили ,което да потвърждава неговите измислени твърдения.За това му плащаме,да лъже и промива мозъците в България.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Morski. Дрън дрън ерина и пълни глупости на търкалета.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААА. Че чети история като ти е интересно бе кво питаш нас ?
13
6
 
10
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Професоре, стига с това " кирилицата"! Такова понятие на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКЕ НЕ Е ИМАЛО ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО, КАКТО И " СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ" ! Всичко това се налага от Руската империя ,за да замаже истината ,че култура ,просвета,писменост , книги там и в днешна Украйна са дошли от ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ! Честит празник българи! Най- българският и най- уникалният празник в цял свят!
12
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил и Методий са гърци и това го знае целият свят. Само в България си ги приписват за българи
11
1
 
1
 
! Отговори
Филип Георгиев ПК преди 1 година
Гея от Перник кв. "Ралица 5". Филип Юлиянов Георгиев не иска Кирилицата!
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кирилицата няма нищо общо с българия...солунските братя са жители на втория по-големина град във византийската империя и център на македония...българия я няма никъде и под никаква форма.а византия не е империя на новогърците от 1821 г,защото исторически византийските власти са гонели гърците...в днешна италия има селища от гърци бежанци от византия.