Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни

Създаването на кирилицата и превеждането на книги е нашият най-голям принос в културата
175
Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни
Снимка: БГНЕС

Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска.

Цялата сериозна историческа наука твърди, че кирилицата е българска. Тя е създадена именно в Плиска, което е известно от историческите извори. Археолозите помогнахме в тази насока, защото открихме надписи не от началото на X век, които ни показват именно първите датирани неща. Един от тях е открит в скален манастир в Крепча. Имаме абсолютни доказателства, че кирилицата е направена в България. Нещата, които говорят в РСМ, са абсолютно несъстоятелни, защото Климент Охридски и Наум са изпратени там от Велики Преслав със задачата да налагат новата писменост. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в специалното изнесено студио на "България сутрин" по случай 24 май.

Още по темата

По думите му най-важното за един археолог е да намери надпис, тъй като чрез него би могла да се промени цялата история.

"Надписите са от различно естество, но всеки един от тях може да даде нов исторически щрих. Създаването на кирилицата и превеждането на църковните книги е нашият най-голям принос в европейската култура и Средновековие", поясни той.

Проф. Овчаров е на мнение, че съединението на един народ е невъзможно без култура, която се създава на база на писмеността.

Пред Bulgaria ON AIR aрхеологът коментира и липсата на финансиране в сектора.

"Тежката политическа криза се отрази и на българската археология. От 2021 г. имаме едно неясно финансиране. Умолявам държавата да финансира разкопките ", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: кирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
УЧЕН3Ц3Т2 НА КИРИЛФИ МЕТОДИЙ ВЪВ ВЕЛИКОМОРАВИА СА БИЛИ ОКОЛО 200. ОТ СЛАВЯНСКИ ПРОИЗХОД. ТЕ БИЛИ ППОДАДЕНИ КАТО РОБИ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ И ИЗГОНЕНИ ПО ДАКАЗ ОТ РИМСКИЯ ПАПА. САМО 3-4 ОТ ТЯХ СЕ СПАСИЛИ. ПО- КЪСНО КЪМ САВА , НАУМ, АНГЕЛАРИЙ И КЛИМЕНТ СЕ ПРИСЪЕДИНИЛ И КОНСТАНТИН, КОЙТО БИЛ ОСТАВЕН В ПРЕСЛАВ И Е ИЗВЕСТЕН ЩАТО КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ. ТЕ КЪЗДАВАТ КИРИЛИЦАТА И СА ИЗПРАТЕНИ В ЦЯЛА БГ ДА Я РАЗПРОСТРАНЯВАТ. ПОКЛОН!
48
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 11 месеца
Х.я да си дам на тия ще го налапат до топ..те еи страшни сте бе изкривени неандерталци
47
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този куманис на снимката е ОТВРАТИТЕЛЕН! Сигурно е от ***!!!
46
0
 
15
 
! Отговори
Бай Чеп преди 11 месеца
Абе Ками, научете се веднъж за винаги, че РМС е Работнически Младежки Съюз, а РСМ е Република Северна Македония. Пък и колкото да Ви е трудно, поне днес на 24-ти май малко се постарайте! Честит празник!
45
13
 
4
 
! Отговори
- преди 11 месеца
С тъга ще призная, че македонците имат характер по-достоен от нашия и е факт че азбуката е съсдадена по техните земи!
44
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дори турците пишат на латински- а ние до кога с този анахронизъм?И не ми възразявайте, че трябва да се отличаваме от нормалният свят с историческите си дадености, защото те създават ОГРОМНИ проблеми на младите поколения. Светът ще се унифицира, и колкото по- рано го разберем, толкова по- добре. Един младеж за да бъде на ниво трябва да учи поне пет г английски, а хората в света за това време вземат диплом за висше образование.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ами *** на витошка бре професоре и ще разбереш на каква азбука се пише в лългария- в пловдив и в бургас и варна на главните улици трудно се намира надпис на българска азбука
42
6
 
2
 
! Отговори
Синго Историко преди 11 месеца
Киро и Мето са гърчета, които са ги натирили поради това че много са досаждали на господарите си, затова са дошли тук и сме ги вербували на пук на гърчолята.
41
7
 
3
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Стига с тази селска спартакиада ,да се състезаваме с македонците , тоест сами със себе си за глупости!Езикът е средство за комуникация, той не Ви прави по-умни, по-можещи, по мислещи!Ако беше така, сега щяхте да сте номер едно в ЕС!Умните народи вече измислят технологии как всеки език вклзчително и българския да стигне по бързо до всеки, да се обработва информацията, да се анализира, да се слухти и подслушва ,да се контролира!Американските самолети вече с едното крило са в Украйна!Дохърти!ЦРУ!
40
3
 
13
 
! Отговори
bl преди 11 месеца
Кирил и Методий имат принос кум Българската култура но те съвсем не са измислили кирилицата или глаголицата.Това са лъжи разпространени от враговете на България за да ни изкарат неписмени преди 10ти век, също както и лъжите че сме пристигнали в сегашната България през 7ми век.Създаването на една писменост е еволюционен процес, който трае векове.Истинският принос на братята е в превода да книгите на Български, и извоюване правото Българския език да се счита за равен на латинския.
39
5
 
6
 
! Отговори
Холопов преди 11 месеца
Кирилицътъ ни позволява да напишем думата уфтсъ с 6 грешки. Ура!
38
15
 
3
 
! Отговори
За един преател... преди 11 месеца
А кирилицата кой я бръсне за нещо извън българия? това не е ли само един интресент факт за цивилозавания свят , демек ония абоpигени си ползват nekwi собствени букви, обаче стандарта им куца яко.
37
7
 
13
 
! Отговори
2013 преди 11 месеца
Кирил и Методий са създали глаголицата, и я разпространяват сред западните славяни. Тя се използва чак до 16-17 век в Хърватия, Босна, но като цяло не успява да се наложи, може би защото е доста сложно изписването. Кирилицата е кръстена в чест на Кирил, но всъщност е създадена в Преславската книжовна школа от учениците на Кирил и Методий. Тя е практически български държавен проект - създадена и наложена по волята на Цар Симеон Велики.
36
8
 
9
 
! Отговори
Мемфис преди 11 месеца
Не знам как е българска, като авторите и са византийски?Не ставайте по- смешни от ушанките, които твърдят, че кирилицата била руска азбука!В 18 и 19 век е било масово разпространено руски емисари да изкупуват от България оригинали от църквите с църковно и светско съдържание, които са били фалшифицирани с факти, изгодни за руската църква и империя. Така се появяват идиотските претенции на руските диваци, че православната цъква на българите произхожда от Русия! Какво съвпадение с действителните
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Овчаров лингвист ли е, или археолог! Да е намирал плоча на кирилица?
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо пишете на развален гръцки? Тези Кирил и Методи са били много неграмотни. Както Кирил Петков сега ви говори на харвардски английски от Факултето, така и Кирил и Методи са ви говорили на харвардски гръцки от Мангалурската школа и затова сте се научили да пишете с развалени гръцки букви.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато писмеността , която искаш да кажеш , че е твоя е 100тици пъти по стара от държавата ти, е леко казано смешно.
32
6
 
11
 
! Отговори
Ц до 19 преди 11 месеца
Като са гърци - защо СА СЪЗДАЛИ НОВА АЗБУКА, която НЕ Е ГРЪЦКА?? ГЛАГОЛИЦАТА Е НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ. КИРИЛИЦАТА Е НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, КОЙТО Е БЪЛГАРИН, ИЗПРАТЕН В ОХРИДСКАТА ЕПАРХИЯ ОТ ЦАРЯ.
31
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ИсторикВЪВ ВИЗАНТИЯ НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ГЪРЦИ,БЪЛГАРИ,МАКЕДОНЦИ,АРМЕНЦИ И Т.Н. А ПОДАНИЦИ НА ИМПЕРИЯТА,ЗАЩОТО ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА,ЧЕ ГЪРЦИ СА ГОНЕНИ ОТ ВИЗАНТИЙСКИТЕ ВЛАСТИ И СЕ ЗАСЕЛВАТ В ДНЕШНА ЮЖНА ИТАЛИЯ...ОТДЕЛЕН Е ВЪПРОСА,ЧЕ КИРИЛОМЕТОДИЕВИЯТ ЕЗИК ВСЪЩНОСТ ИМА МНОГО ОБЩИ НЕЩА С ЕЗИКА НА ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНЦИ...
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До За един преател...Какво общо има азбуката ? Като си некадърник си некадърник.