Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни

Създаването на кирилицата и превеждането на книги е нашият най-голям принос в културата
175
Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни
Снимка: БГНЕС

Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска.

Цялата сериозна историческа наука твърди, че кирилицата е българска. Тя е създадена именно в Плиска, което е известно от историческите извори. Археолозите помогнахме в тази насока, защото открихме надписи не от началото на X век, които ни показват именно първите датирани неща. Един от тях е открит в скален манастир в Крепча. Имаме абсолютни доказателства, че кирилицата е направена в България. Нещата, които говорят в РСМ, са абсолютно несъстоятелни, защото Климент Охридски и Наум са изпратени там от Велики Преслав със задачата да налагат новата писменост. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в специалното изнесено студио на "България сутрин" по случай 24 май.

Още по темата

По думите му най-важното за един археолог е да намери надпис, тъй като чрез него би могла да се промени цялата история.

"Надписите са от различно естество, но всеки един от тях може да даде нов исторически щрих. Създаването на кирилицата и превеждането на църковните книги е нашият най-голям принос в европейската култура и Средновековие", поясни той.

Проф. Овчаров е на мнение, че съединението на един народ е невъзможно без култура, която се създава на база на писмеността.

Пред Bulgaria ON AIR aрхеологът коментира и липсата на финансиране в сектора.

"Тежката политическа криза се отрази и на българската археология. От 2021 г. имаме едно неясно финансиране. Умолявам държавата да финансира разкопките ", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: кирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Тези ни убиват преди 11 месеца
МВР ПЕРНИК практикува Инквизиция срещу неудобни Българи!
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Овчаров, ти се правиш на партиот, но аз такива патриотари за власт и пари не признавам.Защо детето ти живее в друга държава?Ясни сте ми такива родители.Те - децата ви - нехранимайковци, а вие търговци на графични знаци.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре бе изкарайте сега всички подобни да се изврещят. Не е ли възможно днес просто да празнуваме без подобни кречетала ?
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ква е тая руска азбука бе? Нали уж сме европейци. Като Габриел от Хаджидимово.
5
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тя може да е правена в България, но е гръцко унциално писмо.Ако толкова ви се празнува създателя й , ами търсете оригиналната матрица в древна Гърция.Гърците са празнували някакъв герой, в някаква горичка.
4
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам как е българска или македонска, при положение, че Кирил и Методий не са стъпвали в България. Да не забравяме, че баща им е бил управител на Солун - вторият по големина град тогава във Византийската империя след Константинопол
3
2
 
19
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
продължавам да се чудя защо се занимаваме с една измислена държава - какво казали и какво искали . я онова дето прави вятъра !!!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Казват ГЕРБ и ПП били се прегърнали само заради клета майка България. Ако зависело само от тях ни едните с тиквата, ни другите с умните и красивите. Брак по сметка обаче било, не по любов.
1
18
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
Уфчарув недей лъга хората мамут!!!!Братята не са влизали в България.Тия ги разправяй на Радев кокарджата