Внос на работна ръка ще реши тоталния недостиг на кадри

Има отворени 200-250 хиляди работни места
29 май 2023 09:53, Анисия Иванова
105

Шумното празнуване на абитуриентските балове отмина. Задължителните зрелостни изпити също са зад гърба на учениците и сега следва въпросът "Сега накъде?".

"Човек трябва да слуша интуицията и сърцето си. Тотален е недостигът на кадри, няма как да бъде покрит от пазара на труда. Ще внасяме кадри, няма друг начин. В медицинската сфера има огромен бум на чуждите студенти. Няма начин недостигът да бъде компенсиран, освен с внос на работна ръка. Едно от решенията е връщането на българите от чужбина", коментира в "България сутрин" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

"Наблюдаваме тенденция на пазара на труда, че възрастта 16-18 години много се вдигна за стажова работа. Повечето компании все още не предлагат стаж за тези младежи. Нивото на младежка безработица в България е много по-ниско от ЕС, но има ръст спрямо преди Ковид. Има отворени 200-250 хиляди работни места", посочи още той.

По думите на Първанов добрата новина е, че бизнесът е все по-близо до образованието - отива в гимназиите, търси млади кадри и им дава шанс да се реализират.

"Най-важното нещо е периодът, в който се въвежда един нов служител и минава през специална програма. Той е ключов за задържането на новите служители", изтъкна Георги Първанов.

Абитуриентът Теодор Малчев се е насочил към изучването на изкуствен интелект в университета в Харвард.

"Още от ранна възраст знаех, че искам да поема по пътя на технологиите. Изкуственият интелект е това, което ме влече, но беше преди старта на този бум. Не бих казал, че ще замени хората, по-скоро ще помогне на обществото. Емоционалното част винаги ще остане на човека, а не на машината. "Харвард" ме спечели с това, че прави бъдещите лидери. Искам да ръководя и да съм част от промяната. Много бизнес и лидерски ориентиран университет е", каза той за Bulgaria ON AIR.

В средата на Малчев повечето младежи вече са избрали сферата, в която искат да се развиват, стана ясно още от думите му.

Абитуриентът Любослав Венев смята да се занимава с реклама. Той е на мнение, че тази професия ти дава възможност да променяш гледната точка на хората по правилния за тях начин и по печеливш начин за бизнеса.

"Започна много спонтанно - с книгите, които чета. Моето вдъхновение е от Георги Малчев. Имах възможност да участвам в състезанието "Най-добър млад строител", това ми даде житейски опит. За мен България е добро място за развитие. Ще е по-добре да остана тук и да помогна за развитието ѝ", каза бъдещият студент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 97 Ти си много умно и практично момче, поздравявам те. Ако внесем виетнамци, наистина ще спечелим 2 в 1 - хем работна ръка, хем ликвидиране на популациите на бездомните ***.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При нас недостига на кадри е защото населението намалява, а то намалява защото държавата е скапана.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мечтайте да дойдат виетнамци, те вече взимат повече от нас, ще идват някакви други, и като видят колко са зле нещата, няма да повторят.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Давайте, доунищожете това което е останало от страната, населете я с още от тия, които си ги имаме по гетата.
84
0
 
2
 
! Отговори
Вносен работник преди 10 месеца
Сори,но не съм толкова заухав,че да се хвана на най-ниските заплати в ЕС.Избирам друга дестинация.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предпочитам кучета по улиците, отколкото индийци да виждам всеки ден из улиците. Алчните бизнесмени от българските картели са готови да ни сменят етническия състава, за да продължат да печелят. Бизнесът по целия свят преминава през еднакъв процес. Първо експлоатира населението на държавата, а когато държавата се замогне от труда на населението, внася друг етнически състав, който отново да може да експлоатира, променя етническия състав заради печалбата си. Не бива да допускаме това престъпление.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българските работонаематели ще внесат 7 милиона индийци и ще променят етническия състав на България. Ще падне цената на труда, работниците няма да искат по-високи заплати, работонаемателите ще изпълняват ишлемето на Запада в България. Искаме ли да внесем 7 милиона индийци за икономическо развитие на бизнеса? Работонаемателите повтарят, че нямало работници, защото ги уволнявали, защото искали много високи заплати.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ако внесем виетнамци силно ще намалее популацията на бездомни кучета.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така беше в края на социализма, внасямхме виетнамци за строители и черна работа. Всички искаха престижна работа.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 94 : А да не е от виетнам, може ли? Помня как братята виетнамци "строиха" метрото. От тия и легнал полицай не става, че са много меки.
78
0
 
5
 
! Отговори
Но, за Бога, преди 10 месеца
да внасят от Виетнам и от Китай, а не от Близкия Изток или от Африка. Защото, ако внесат африкански и близкоизточни, пак ще има глад за работна ръка, но всеки един, дошъл да мързелува тук на заплата, ще води със себе си по 10-ина роднини, половината бременни, другата половина с 7-8 деца. Ще гледат нагло и ще повтарят, че са многодетни майки и са дошли тук да ги храним на социал, а те да насаждат техните традиции.
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 87 : Не си ти тоя, дето решава какво заслужавам и какво не. Изкарвам си всяка стотинка с честен труд, и си плащам всяка стотинка данък. Много съм работил за тази сума, и много години съм осъмвал пред компютъра а не в някоя чалготека, за да стигна дотук. На това твоето му се вика дребна слугинска завист.
76
2
 
4
 
! Отговори
Стар преди 10 месеца
Чета по-долу и виждам че това са мушмороци ,все още в началото на живота си !Днес хлапаците говорят да правата си без да са научили задълженията си !
75
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
най после, да дойнат че да издържаме и тях
74
1
 
5
 
! Отговори
Дддд преди 10 месеца
Съкращения в администрацията и то драстични
73
1
 
3
 
! Отговори
Ромо Мраз преди 10 месеца
Индийските индийци и Онез от Пакистан са сухи и гладни и за 100 евро ще бачкат за разлика от нашенските си брачеди които от 30 години са свикнали да си почиват и са едни такива лъскави и заоблени,трудноподвижни и мързеливи които ги мързи даже до банкоматя да се дотътрят!
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
250 хиляди места са само на хартия. Като питаш в бюрото по труда дугат рамене и чакйаш години. В нета са само някакви брокери които не може да се свържеш и явно са менте. Личи по мненията които са отрицателни.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 84 Заплата тече но не заслужаваш както крлежите в НС.
70
2
 
3
 
! Отговори
Меринджей преди 10 месеца
Айде да ставаме и да почваме да работите...каза меринджея!Всеки втори меринджей и дава акъли как се работело!...много вожд ,малко индианец!А?
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 80 : Представяй си каквото искаш. Заплатата ми си тече и не и пука за твоите изкривени представи.