С камбанен звън почитат Деня на Ботев в Априлци

Камбаните ще бият, преди да бъдат пуснати сирените
2 юни 2023 09:00, Елка Василева
4
С камбанен звън почитат Деня на Ботев в Априлци
Снимка: архив, БГНЕС

В град Априлци днес ще почетат загиналите за освобождението на България и Христо Ботев с камбанен звън преди сирените в 12.00 ч. Кметът Тихомир Кукенски поясни пред БНР защо паметта на героите трябва да се почита с камбанен звън, а не със сирени.

"Защото на 2 юни е по-редно да бият камбани, отколкото да вият сирени. Виенето на сирени какво означава? Тревога, докато биенето на камбани  означава почит. А всъщност ние на 2 юни почитаме  избитите в освободителното движение.

От тази гледна точка ми се струва много по-логично да бият камбани и сме решили в Априлци ще бием камбани. Сирените просто ни задължават да ги пуснем и за да няма колизия, сме решили да ги бием от 11.55 до 12.00 ч. и в 12 ч. вече да си вият сирените.

Просто искам да обърнем традицията - вместо сирени да бият камбани. Който иска, да ни последва“, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Елена Христова преди 10 месеца
Що?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Георги Господинов също ги "почете" като каза, че нямало туерско робство и след въстанието било поробването.За това получи и награда и похвали за 24 май.Иначе страшни реи за нашите революционери, но когато има такива неща се мълчи.В такива моменти ги почетете и счупете зъба на клеветници като Господинов.
2
2
 
6
 
! Отговори
Позитивен преди 10 месеца
Браво! Така трябва да е навсякъде.
1
2
 
6
 
! Отговори
Хан Тервел преди 10 месеца
Похвално и напълно разумно!