Грешка е да се взимат големи суми бързи кредити, растат необслужените

Кредитен консултант: Фирмите спазват закона, но той е слаб
5 юни 2023 08:50, Елка Василева
51

Доста закъснели са проверките на фирмите за бързи кредити, които започват  в цялата страна, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

"В момента масово предлагат суми до 5-6 хил. лв. за 5 години, което вече си е реален потребителски кредит. Ако теглиш 400 лева, колкото и голямо да е оскъпяването, по-трудно може да изпаднеш във финансова дупка и спирала. Оскъпяването на тези кредити е 20-30 пъти по-голямо от банковото. Увеличава се процентът на необслужените бързи кредити", коментира Тихомир Тошев в "България сутрин".

Още по темата
По думите му хората, които теглят бързи кредити, правят грешка да теглят големи суми. Според него не трябва да се теглят над 500 лева бърз кредит. Гостът отбеляза, че няма голяма разлика при отпускането - бърз кредит се получава в рамките на няколко часа, докато банковият отнема ден-два.

"Скоро имахме случай на човек с 6 бързи кредита за големи суми. Докато банката няма как да ти отпусне друг, ако доходите ти не позволяват. Виждали сме с 26 бързи кредита, човекът беше в тотална невъзможност да ги плаща", даде пример Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Във фирмите за бързи кредити ще се проверява дали има неравностойни клаузи и допълнителни такси в договорите, които правят оскъпяването над законоустановеното.

"Тези фирми спазват закона, просто законът е слаб. На пазара има доста други подобни продукти, основно банковите потребителски кредити, където оскъпяването е в пъти по-ниско. Фокусът трябва да бъде в промяна на Закона за потребителския кредит и добавяне на още регулации по отношение на бързите кредити, които вече са си чисти потребителски кредити", заяви Тошев.

Гаранции за потребителите няма и те изпадат в сериозно финансово затруднение за дълъг период от време. Отиват късно при кредитните консултанти, които вече не могат да им помогнат. Това се отразява много сериозно на психиката и здравословното им състояние, алармира кредитният консултант.

"БНБ повишава лихвения процент, търговските банки обаче не повишават лихвите по кредитите. Все още оставаме с едни от най-ниските лихви в цял свят. Лихвите по ипотеките остават много ниски, даже има лек спад за април - те са е рамките между 2,5 и 2,8%", каза още Тихомир Тошев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Ипотека преди 10 месеца
Лихвените проценти са ниски по ипотеките, ама апартаментите, които купих 2018 и 2019 бяха по 95 хиляди евро, а сега продадох единия без напрежение за 195 хиляди. Ако в момента искам да купя никога не бих успял без да рискувам сериозно да изгубя апартамента, ако нямам доход над месец.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
грешка е Възраждане да има 15%
27
4
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Има ли още балъъци в днешно време, да вземат кредити?
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Спокоен, ами като сте скъсаняци ще изпадате, да! Никой не ви е крив. Почвайте да мислите и спирайте да мрънкате. Оправия с нискоинтелигентните няма, то се вижда и с просто око!
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 24, съвсем редовно си използвам здравната застраховка и съвсем редовно си получавам нужното медицински внимание и лечение. Изпозлвах я за ЯМР и ми платина не само ЯМРто, но и контрастното вещество. Редовно хода на зъболекар, получвам очила. Ако си малко интелегентен тези 40-50-60 лв. на месец ще си ги върнеш. Наясно съм със застраховките, явно мрънкачите като теб сте много и не знаете от къде да започнете. За да пребориш една система, трябва да я познаваш. Ти явно не си от познаващите я :)
24
2
 
9
 
! Отговори
столичан преди 10 месеца
Оставете ни бързите кредити, полезни са. Много пъти съм вземал такъв до заплата, лесно и бързо е, много ми е удобно. Това че има недобросъветни клиенти, които искат да се тарикатят е друг проблем, те да си го отнасят.
23
2
 
20
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Банката ти прави цял "кредитен" профил, преди да ти даде нещо. И когато разбере, че ти си ненадежден, естествено няма да ти даде кредит. И тогава тичаш при "бързите". Какво неясно има? Банката ще ти даде пъти по-трудно(вече) кредит, отколкото бързите. То не трябва да си мега специалист, за да го разбереш това.
22
1
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 10 месеца
Ти май не си много наясно със застраховките в България, нали? Това, че си застрахован не означава абсолютно нищо що се касае до неотложни ситуации. Пак трябва да намериш и дадеш парите, които ти искат в болницата. После, евентуално, често след като се мине през съдебни дела ще ти възстановят сумата. Гарантирано повече от година време.
21
2
 
3
 
! Отговори
Мутра преди 10 месеца
Бърз кредит са взема срещу тежка бухалка, затва нема лихва;)))
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе как не разбрахте толкова време. Бързите кредити са скъпи, защото се дават на скъсаняци. Ако се регулират още, скъсаняците няма да ги одобряват за бързи кредити, нито за банкови кредити и ще ходят да взимат заеми от лихвари, заложни къщи и никому неизвестни лица. Тази услуга съществува на БГ пазара и просперира, защото има нужда от нея. Страшни ***-експерти.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 16 - И закона не та жрани, ама хич. Пррди 6-7 ходина двама фанаха и утрепаха от бой един частник, като отказа данщ им плати дължими 400 леваи още са в затвоара ... Ужас е тва ве
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 17 - Ами марата е цвете, билка от земята идва! Алкохолът в ашхимия, зло!
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами дават ниски запшати, бе батка ...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единия ми вика, че баща му който не познавал, пуши кристали, другия ми вика, че си пушил джойнт от 5-6 години, а други си шмъркат и пушат тревичка за успокоение, но на алкохол не държат иначе...хахахахаха :)))
15
1
 
28
 
! Отговори
Не че нещо преди 10 месеца
Когато си общински или държавен служител, планирането на семейния бюджет е проста работа. Там дали вали, трещи, гърми, точно определени пари ти идват на датата в картата. Виж, става страшна еквилибристика ако си в частния бизнес, особенно пък в провинцията. Там кога ще ти дадат заплатата често е мистерия. Така че дайте по леко за това с финансовата грамотност. Понякога има твърде много неизвестни в уравнението.
14
3
 
11
 
! Отговори
Дельо хайдутин преди 10 месеца
Калъч за лихварите ! Сатър за частните бирници ! Въже за дерибеите ! Камшик за търговците от Храма ! Гилотина за некоронованите самозвани крале !
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мен са ме карали да взимам бърз кредит, щото на наркозависимите им били с дупка личните карти, или може би на тях не им дават кредит...хахахаха :)))
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проверявали били неравностойни клаузи?! Вие луди ли сте? Забранете веднага бързите кредити! Забранете и хазарта! Що за скапана държава имаме. Държава на мафията. Бързите кредити са средство за ограбване на най-бедните и най-глупави хора. После те в отчаянието си вършат престъпления и унищожават семействата си.
11
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
До Едва ли...Това са глупости. Ти нямаш пари да си платиш сметките а другия месец ще имаш пари и за сметки и кредит с надути лихви. Това е за неандерталци. Ако имаш нужда има банки с що годе фиксирани условия.
10
0
 
9
 
! Отговори
Спокоен преди 10 месеца
А за чий плащаме здравни осигуровки? Да ги премахваме и да минаваме на застраховки, а? Не съм човек, който желае лошо на други хора. Да не изпадаш никога в такава ситуация в която да трябва да вземеш решение: "Живота на родителя ти или бърз кредит".

Спонсорирани публикации