Купуваме все по-малко храна, ясен знак цените да спрат да се вдигат

Проблем пред България е отливът на инвеститори, каза икономистът Георги Ангелов
13 юни 2023 13:50, Анисия Иванова
86
Купуваме все по-малко храна, ясен знак цените да спрат да се вдигат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германската рецесия е протест на потребителите и се движи от намаление на потреблението и то намаление на потреблението на храни. Въпросът е дали потреблението ще успее да усмири инфлацията без твърде много вдигане на лихвите или Европейската централна банка ще трябва да вдигне още повече лихвите, за да спре инфлацията. Това каза Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Допреди няколко месеца слушахме големите производители на храни да казват: ние може да вдигаме цените колкото искаме, защото хората няма да спрат да ядат и изведнъж сега виждаме няколко поредни месеца – намалява потреблението и то най-много намалява потреблението на храни...Това е ясен знак, че не могат да се вдигат повече цените”, изтъкна Ангелов.

Според него инфлацията тази година ще падне много, но въпросът е дали ще падне с лека или с по-тежка рецесия.

Коментирайки има ли дългосрочни визия и цели за икономическото развитие на България през следващите години, събеседникът посочи, че вниманието на политиците сега е насочено към приемане на бюджета и до юли това ще бъде основният приоритет.

"След като мине бюджет 2023, започва работата по бюджет 2024, където вече може да има целогодишни политики, които могат да се изпълнят. За мен основното нещо са инвестициите, и най-вече частните инвестиции – там трябва да бъде фокусът. Това е нещо, с което България има проблем в последните години. Имаме много фирми в България, които имат големи печалби, но реинвестирането и новите инвестиции не са на съответните високи нива”, подчерта събеседникът.

Според Ангелов причина за забавянето на инвестициите е политическата нестабилност и войната между институциите. По-дългосрочната политическа предвидимост е важна за инвеститорите. Това, че България не успя да влезе заедно с Хърватия в еврозоната и в Шенген я прави да изглежда сякаш тъпче на едно място и това не е добър знак към инвеститорите, посочи експертът.

Що се отнася до развитието на българската икономика събеседникът отбеляза, че общият поглед е, че ще имаме растеж, но той ще е много по-нисък, отколкото миналата година. Положителното е, че няма нито една институция, която да дава рецесия за България.

"Както до момента върви туризмът, той е с рекордни стойности”, изтъкна Ангелов.

Как ще се развива пазарът на труда и ще има ли съкращения на служители може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Така де, купуваме по-малко, цените се вдигат повече. Купуваме още по-малко и цените се вдигат още повече.
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И още по- малко ще започнем да купуваме. Само основното. Докато държите ниски заплати и пенсии, ще купуваме малко.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв отлив на инвеститори, след като нямаше прилив на инвеститори? Няколко фирми за дограма и шивашки цехове, плюс търговските вериги. Това ли са ви инвеститорите? Държахте с десетилетия ниски заплатите, уж да привлечете инвеститори, народът обедня и емигрира, сега пак за инвеститори ревете. Къде ви е местният бизнес? Защо местният бизнес не започва големи проекти? А чакате отвън.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може да говорите всичко за Сидеров, но 20 години по-късно, той се оказа прав, че трябваше да изгоним чуждите хранителни вериги. Те са виновниците (не само но и те) да нямаме родно производство и да имаме такава спекула с олио, сирене, яйца и други. Лукът скочи само за ден двойно. Кажете ми какво се промени в продукцията на нещо толкова просто като лука, че да изиска такова покачване? Но немските вериги решават и на другия ден следващото нещо става с европейска цена. Сякаш по нареждане.
76
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Асен трябва да бъде арестуван и тикнат в затвора. Бай Ставри го чака.
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МЛАДИТЕ ХОРА ИМАТ 2 ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА: ПРОФЕСИОНАЛНО И ЛИЧНО, СЕМЕЙНО РАЗВИТИЕ. ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ХАОС ПОРАЖДА ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ХАОС. МЛАДИТЕ ХОРА СИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА ЧРЕЗ ЕМИГРАЦИЯ. ВРАЖЕСКИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВИ ПЛАЩАТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ПРЕДАТЕЛИ ЗА ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА ! ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА СВАЛЯ ЗАКОННО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
74
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормалното е където доходите са по-ниски, цените да са по-високи. Затова в България цените да по-високи и инфлацията е по-висока, заради по-ниските доходи
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е нормално цените в Лидл в Холандия да са с 30% по-ниски от цените у нас
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормално е хората да започнат да купуват по-малко при тия нереално високи цени.Аз например намалих покупките от немските вериги поне 3 пъти,за мен те са основните виновници за 2-3 пъти по-високата инфлация у нас в сравнение с Европа
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сода за хляб(Германия) ,сол(Израел), захар(Испания), брашно(Италия), сладки, бонбони(Полски) и тези продукти са внос са по евтини от нашите. Олиото щеше да бъде10лв за литър а сега е 2.80. Кво стана бре? ЕС ни е виновен за цените ли? Ако сме Шенген ще изпляскат 10 тираж олио от Германия или Полша и ще гдх нашите болшевишки о л и г о ф р е н и алчни.
70
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те хората няма да спрат да ядат, но ще спрат да ви купуват *** от които най-много печелите, разни шоколади, вафли, чипсове, пуканки и всякакви глезотии без които даже ще сме по-здрави. Така че нормално е да ви намалеят печалбите.
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами спрете да купувате хранителни продукти от големите вериги (немски) и ще видите ,че парите ще ви стигат. Защо например продават на промоция череши на 6-7лв,а на пазара са 3,50-4лв.Един хляб при тях е вече 2лв,а в магазина до нас е 1,20лв.Яйца по 60-70ст,а в други магазинчета са на нормална цена 35ст.Айде стига с тези големи вериги.Удряте им хикса и сте ОК.
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
какви инвеститори крадци бе , идват тука , назначават един пазач и секретарка и давай кради влачи ресурси , няма инвеститори за промищленост само за схеми и кражби
67
1
 
10
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
Статията е за Германия и хората там наистина намалиха купуването на храна, защото не им стигат парите.
66
1
 
8
 
! Отговори
тулуп преди 10 месеца
на 37 съм и почти не ям
65
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спиди пък защо си вдига таксата доставка, от няколко дена е нагоре с левче. На горивата нали паднаха цените, какъв е пробелмът?
64
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Какви сърбомани са ви подгонили? Софиянци ходеха до Сърбия да пазаруват преди - сега след Пландемията не ги знам. Знам обаче, че във веригите ходя двойно по-рядко и за по-малко стоки.
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има разлика дори между Румъния и България като стандарт на живот, просто отговарям на сърбомана, че специално за яйцата са си чисто български, нищо не внасяме от Сърбия, те и без това ни водят неприятелска държава и немат кой знае какво да ни предложат :))
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има голяма разлика между Германия и България. В България няма накъде да се ограничава купуването на храни и затова инфлацията е много по-висока от инфлацията в Германия. Ниските доходи винаги водят до по-висока инфлация. За да се намали ръста на инфлацията в България, трябва да има значимо увеличаване на доходите.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм забелязал, тъкмо се връщам от Кауфланд и една с майка си направи пред мен 200 лева сметка за храна :) Специално за яйцата във Варна са български, не мисля че внасяме продукти от Сърбия, виж за Турция и Гърция съм съгласен :)