Резултатите днес: Черно море е чисто, няма повод за притеснение

Потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния
20 юни 2023 12:57, Нели Христова
18
Резултатите днес: Черно море е чисто, няма повод за притеснение
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Към днешна дата сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този момент не дават повод за притеснение, съобщиха от МОСВ.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) осъществиха назначения ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

"Към днешна дата сателитните наблюдения и извършеното цифрово моделиране на водните течения не дават повод за притеснение", каза Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район".

Новите наблюдения показват, че потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което означава, че няма данни да бъде достигната границата на Република България.

По обобщени данни от последните анализи, в които е включена актуалната прогноза за времето от 6-ти до 24-ти юни от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и от сателитни наблюдения, не се установяват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до БДЧР за района на Черно море около Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Припомняме, че министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „Черноморски регион“– Варна и Изпълнителната агенция по околна среда, който се провежда в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като същевременно МОСВ създаде допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона.

От МОСВ съобщават, че в извършвания към момента мониторинг се включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът се извършва веднъж седмично в брегови пунктове.

От министерството припомнят, че местоположението на пунктовете е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия, както и се проследява за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води. Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на компетентните органи, съобразно необходимото време за анализ на определените показатели в пунктовете.

МОСВ всекидневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е днес са върха 1000 статиии има че морето е чисто хахахаха браво супер убедителни сте.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само си представете разнообразието от организми които са населявали дъното на язовира в продължение на 65 години. Да изляло се е всичко в черно море. Цялата тиня! Не мисля, че е здравословно. Човек трябва и да си ползва главата, а не само да чете. Ами и да мисли, понякога.
15
0
 
5
 
! Отговори
фен преди 10 месеца
Айде мятайте се на колите като първо натоварете пържолите и бирите в багажника, наредете се на километричните опашки на границата и супер кеф на Гръцко!
14
2
 
9
 
! Отговори
Всички мълчаха преди 10 месеца
Путин им каза, че ако продължават. Ще ядат Атома. ВСИЧКИ МЪЛЧАХА!
13
1
 
4
 
! Отговори
ОтмъщениеЗаЧерноморе преди 10 месеца
И засвистяха небесата! Кинжалите прорязват тъмнината. Буданов в кома е в Берлин, Залужни веч почива в мир.
12
2
 
11
 
! Отговори
Ел преди 10 месеца
Мигам на парцали! Наистина ли така се взема проба от морската вода, както е на снимката?Служителката по дънки нагазила до кръста в морето и с кепче загребва вода?! WTF....
11
2
 
24
 
! Отговори
Е така е преди 10 месеца
Със сигурност. То и след Чернобил всичко беше наред.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Потенциалното замърсяване се отдръпвало от Румъния. И познайте къде ще отиде.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те така казваха и за Чернобил по точно нищо не казаха де но не знам кие по лошото нищото или лъжата
8
2
 
14
 
! Отговори
Кафяви преди 10 месеца
има ли цензура на кафяви и защо - цветовете ли вече взехме да цензурираме - я направо забрането писането на бългаски
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
те и за варненското езеро дето от тръбата се изливат *** чудесии, така ни казваха, а от езерото в морето плават ли плават, плават и който не знае мисли че са морски водорасли - хахаха
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аааа - споко - скоро ще акотистират разложените трупове на крави, кокошки, овце, че и хората от гробището които вода е завлякла
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да се плашите!! Нашето черноморие си е бетон!
4
2
 
19
 
! Отговори
Това не го преди 10 месеца
казвайте на нас,ние и без това ходим до Гърция на море.Казвайте го на западняците, ама дали ще ги убедите,защото медийната им фейкова машина тръби,че Черно море е убито заради руснаците,които били взривили Каховския язовир.Номерът им е да изкарват руснаците виновни във всичко,та дебилщините на укрите да са под знаменателя "самозащита от бруталната агресия".Морето дали е мръсно западняците също не ги вълнува много,те са дошли да скандалничат,напиват на безценица, и повръщат в басейните.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко е точно! Трите тpупа на крави рязко изчезнаха от новините. Днес 12 натровени човека в к.к. Дружба (пардон, св. св. Константин и Елена), без видима причина, храната е чиста, ръцете им чисти, морето - и то чисто, като душата на девица. Вчера по ТВ някакъв *** обясняваше, че Молдова има излаз на Черно Море, докато импровизираше защо трябва да верваме, че морето е чисто. Всичко е 6, да започва сизона!
2
1
 
14
 
! Отговори
Росен преди 10 месеца
Днес бях на плаж Нирвана на златни пясъци, водата е кристално чиста,поне така изглежда...
1
6
 
23
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 месеца
Някой вярва ли, на тези папагали.