Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък

Ще отнем много време, за да се възстановят земята и въздухът на Украйна
20 юли 2023 19:00, Стела Стоянова
229
Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък
Снимка БГНЕС

Няма основания за безпокойство за чистотата на морската вода, а измерванията са много по-засилени и по-активни от нормалното. Това увери пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който е и бивш служебен екоминистър и експерт по климата.

"Страховете имат комплексен източник. Трябва да има добра почва – достатъчна степен на недоверие в институциите, в официалната информация, в науката и тази почва я има у нас. Въпросът е кой, как и какво ще засади в тази почва. Руската хибридна пропаганда насочва активността си именно към този тип страхове, атакува ги и започва да разказва как избухването на "Нова Каховка" ще доведе до тежки замърсявания в Черно море."

Юлиян Попов акцентира върху огромното екологично замърсяване вследствие на войната в Украйна. Той нарече ситуацията "катастрофа, която се разраства все повече" и прогнозира, че "ще отнеме много години и огромни ресурси, за да бъде възстановена земята на Украйна, реките, въздухът".

Относно оборудването от АЕЦ "Белене", което ще бъде предоставено на Украйна, Попов заяви, че това е "освобождаване от един воденичен камък на нашата шия".

"Продаваме актив, който на нас не ни трябва. От друга страна се освобождаваме от бреме, което създава неоснователни очаквания сред хората. Създава корупционни нагласи и апетити."

Още по темата

По темата с прекратяването на концесията на "Лукойл" на пристанище Росенец екоминистърът посочи, че "когато нещо не е реално под контрола на българската държава, тогава ние живеем в една неяснота, а щом си върнем територията, можем да я следим".

"Фотоволтаичните отпадъци още не са се натрупали, но фотоволтаичните панели са материали, които не могат нормално да бъдат рециклирани. Имат нужда от специален подход при рециклирането. Трябва да се създаде цяла индустрия, която се създава в момента глобално. Те ще нарастват, соларната енергия се разраства. Може да очакваме след 10-15 години доста сериозно нарастване на вече използвани фотоволтаици", коментира Юлиян Попов.

"Въглищните централи ще загинат по икономически причини и ние трябва да сме готови за това загиване", каза още Попов.

Решението на съда за ТЕЦ "Брикел" не означава, че централата "ще продължи да цапа за вечни времена", отбеляза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 167 В украйна никога не съм бил, понеже такова нещо никога не е съществувало. и както написа сега и 168 - Всичко, корто се случва и ще се случи в Украйна е следствие ор времето на акомунизма в СССР?!?
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 168 Е що сте се набутали там доброволно.Шото аз няма спомени да съм учил ,че такива държава Украйна е имало .а и нещо друго що Беларус с 9 милиона население има икономика около 60% от Украйна,която е (беше) над 40 милиона.А и последно забогатя ли Украйна от как Виктория Нюланд раздаваше бисквитки на Майдана.Все ми се струва,че проблема е на друго място.
161
6
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 месеца
Всичко, което се случва и ще се случи в Украйна е следствие от времето на комунизма в СССР.
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 164 .Малко бъркаш тук не ти е било като в Украйна.Имаше кой да работи,а бригадите друга им беше целта.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей не разбрахте,че не ни интересува Русия ,а само България.Проблема ви е ,че сте сбъркали държава и не знаете нищо за българите.Ние сме много умни хора и не се връзваме на разни приказки,а такива,които от доста далеч миришат на пропаганда пък съвсем.Айде да ви питам,ако България нямаше оръжия,които можеше да даде на Украйна щеше ли някой да се интересува от нея.Не ми давайте отговор всички го знаят.
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 163 Да бе ,ама някога си .Все едно се средата на миналия век.Знаеш ли тия работи в България няма да минат ,не се пълни.
157
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време, по времето на социализъма, в България във всички университети и всички видове специалности в София, Варна, Русе, Пловдив и други градове се изучаваха задължително предметите: 1) История на БКП 2) Полит. икономика 3) Научен комунизъм 4) Руски език.. Това си е Чиста и Жива Комунистическа Религия!?! и лятно време ходехме на бригади - така нареченото "Бригадирско Движение", да работим по полята понеже нямаше кой да бачка по ТКЗС - на селяните в България им отнеха земите!
156
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отговор на въпроса: "Къде в Русия е имало Комунизъм" ? ... Смях... ми в тяхната религия - "Очебниците за комунизма", които се изучаваха в социалстическите държави през 20 век! То е и като същият въпрос: "Къде има Ислям"? ми там където е тяхната религия - "Учебника за Мохамед в книгата Коран" написана и преписвана след създаване на тази религия след 6 век от новата ера и написването на Корана?
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе *** дави кажа нещо.Там където усетиш ,че не те искат колкото и да се напъваш няма да накараш някой да си промени мнението.
154
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре бе къде пък в Русия има комунизъм,че не се сещам я кажете или си дрънкате дежурните опорки.
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 151'Ами укопитек тук не е Украйната ти та да се обяснявш и да казваш кой ,какъв бил,щото така ще литнеш към нея,че ще излезеш от обувките Ясно ли ти е.България си беше добре без уркопитеците и пак ще е добре без тях и никой не ги е викал,айде у лево,че...
152
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква е разликата между Исляма и Комунизма? Никаква! Исляма е подчинена Правителствена Корпорация под книгата на Корана, а Комунизма е подчинена Правителствена Корпорация под Книгата на Маркс и Енгелс за Комунизма! Едните ходят да се молят в Мека, а другите ходят да се молят в Москва!
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 153 И кой са руските интереси,че нещо не сещам.Я кажи.И щом е така пречи на някакви други,ама аз от тия другите нищо изобщо не съм видял не говоря за ЕС.
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 155:А в тази богата страна Украйна как е ,що се налага пък все от другите да иска.
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мусолини има следната известна дефиниция: - "Когато интересите на корпорациите надделеят над всички други интереси, това е фашизъм", "а когато правителството се превърне в корпорация, това е комунизъм"! Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия!
148
4
 
1
 
! Отговори
Русия-смех... преди 10 месеца
В Русия времето е спряло някъде в края на миналия век...Телеграфната агенция на Съветския Съюз ( ТАСС) продължава да работи въпреки ,че вече не съществуват нито телеграфи, нито съветският съюз...
147
1
 
4
 
! Отговори
ес преди 10 месеца
тоя западен стандарт където хората ходят на запад от къде идвА? - Ами от ограбването на колониите години наред.Колко ни плащат златото? - няма и половин %? много по евтино им излиза да платят на някой политик продажник и после всичко им е без пари
146
4
 
1
 
! Отговори
Русия плаща преди 10 месеца
Русия отдавна плаща на българските предатели-комунистите от БСП/АБВ/Възраждане/Атака и президента Грипен Радеф за да защитават руските интереси в България.
145
1
 
3
 
! Отговори
ЕС - крах преди 10 месеца
жалки са напъните на еуроатлантичетата,все им се привижда че Русия се разпада,че ракетите свършват,че още малко и Москва ще падне,че Путин бил болен,жалки сте ,на Пригожин ли се надявахте?:))
144
4
 
1
 
! Отговори
Руушки пооодлоги преди 10 месеца
На който русофил, не му харесва в България - чемодан, вокзал, Москва и да ходи в Русия, раят на своите мечти...Ама никой не ходи, само лаят от България срещу 4000 лв. месечно. Продадоха България на бедна Русия за пари...