Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък

Ще отнем много време, за да се възстановят земята и въздухът на Украйна
20 юли 2023 19:00, Стела Стоянова
229
Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък
Снимка БГНЕС

Няма основания за безпокойство за чистотата на морската вода, а измерванията са много по-засилени и по-активни от нормалното. Това увери пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който е и бивш служебен екоминистър и експерт по климата.

"Страховете имат комплексен източник. Трябва да има добра почва – достатъчна степен на недоверие в институциите, в официалната информация, в науката и тази почва я има у нас. Въпросът е кой, как и какво ще засади в тази почва. Руската хибридна пропаганда насочва активността си именно към този тип страхове, атакува ги и започва да разказва как избухването на "Нова Каховка" ще доведе до тежки замърсявания в Черно море."

Юлиян Попов акцентира върху огромното екологично замърсяване вследствие на войната в Украйна. Той нарече ситуацията "катастрофа, която се разраства все повече" и прогнозира, че "ще отнеме много години и огромни ресурси, за да бъде възстановена земята на Украйна, реките, въздухът".

Относно оборудването от АЕЦ "Белене", което ще бъде предоставено на Украйна, Попов заяви, че това е "освобождаване от един воденичен камък на нашата шия".

"Продаваме актив, който на нас не ни трябва. От друга страна се освобождаваме от бреме, което създава неоснователни очаквания сред хората. Създава корупционни нагласи и апетити."

Още по темата

По темата с прекратяването на концесията на "Лукойл" на пристанище Росенец екоминистърът посочи, че "когато нещо не е реално под контрола на българската държава, тогава ние живеем в една неяснота, а щом си върнем територията, можем да я следим".

"Фотоволтаичните отпадъци още не са се натрупали, но фотоволтаичните панели са материали, които не могат нормално да бъдат рециклирани. Имат нужда от специален подход при рециклирането. Трябва да се създаде цяла индустрия, която се създава в момента глобално. Те ще нарастват, соларната енергия се разраства. Може да очакваме след 10-15 години доста сериозно нарастване на вече използвани фотоволтаици", коментира Юлиян Попов.

"Въглищните централи ще загинат по икономически причини и ние трябва да сме готови за това загиване", каза още Попов.

Решението на съда за ТЕЦ "Брикел" не означава, че централата "ще продължи да цапа за вечни времена", отбеляза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е се връшат хЪшОве, хаЙдути и воеводи!!!!
182
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Такива като теб са воденичен камък за българската енергетика и ще ни докарат до това да станем вносители на ел.енергия. Всячески не ни дават да строим нови мощности. ВЕИ не могат да бъдат основа на енергетика, а Попов и сие служат на чужди интереси.
181
0
 
15
 
! Отговори
Изрод продажен преди 9 месеца
Воденичният камък явно доста добре монетизира собственият ти джоб.
180
2
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 9 месеца
Относно оборудването от АЕЦ "Белене", което ще бъде предоставено на Украйна, Попов заяви, че това е "освобождаване от един воденичен камък на нашата шия". - Това ли ти казаха в Украйна. Първо питай експерти по ядрена енергетика за да ни спестиш глупостите. Може да посетиш и сайта на ЕСО, с образователна цел.
179
3
 
21
 
! Отговори
Дядо Соци преди 9 месеца
Съмнително е Путин да сложи край на света, но фотоволтаиците и ел. колите ще го направят.
178
15
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
Умен човек.
177
0
 
6
 
! Отговори
JJIvanov GEOLOG преди 9 месеца
Warnings about terror with PHOTOVOTAIC SCANNERS !!!Experts must to make tests about WORMING with PHotovoltaic scanners..Въпреки писмени запитвания досега не бяха данени писмени данни за реално прозиводство на ел енергия годна за ел .мрежите. Експерти пдоават че става въпрос на англи измами.ЕКсперти да оценят колко милиони кубически метра горещ въздух произвеждат фотоволтаичните скенери.. Ползват ги ЗА ПРИТОПЛяНЕ НА ЦЕЛИ РЕГИОНИ..Данните за за плюс 5 плюс 8 градуса над нормата.
176
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия ще ни направят тнай-свободните хора на планетата. Но аз се питам за какво са им точно в този момент реакторите на украинците? Ще строят нова аец или по-скоро ще ги използват за *** бомба. А какво си просим ние? Да станем причина напрежението да ескалира до ядрена война? Кой друг освен нас раздава с лека ръка ядрени реактори на държава, която използва всякакви средства за бойни цели?
175
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Области според стария завет! Финикия е днешна Венеция; Иудея = Тракия, Романия; Бения = Беника; Филистимска област = Истамбулска; Сарматия = Сърбия; Аедом = Молдова; Моав = Влахия; Цион - Цепион; град Бет сур = Баткун; Битлеем = Филипопол (дн. Пловдив); Град Тир = град Дурацио, Драч; Сидон = Дубровник; река Иордан = река Дунав; Мъртво Море = Черно Море; Исраел = Илирик; Ветил = Търново; Десетоградие = Палестина; Етиопия = пр.Ботиея; река Ефрат = река Марицал Китим = Кутмичевица
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
>>> Християнството не е било могло да разбие тая компактна маса и да я приеме в лоното си, както е станало с другите турски племена , живущи между християнското население. И до днес Делиорманците си запазили отделното от Османските турци национално съзнание и затова, запитани какви са, не отговарят "турци сме", но "биз излямьс" (ние сме ислямци), както и християнските узи (гагаузи) отговарят "биз християниз" (ние сме християни), в различие от българи, гърци и др.
173
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Турските народи, преди да нахлуят в Европа, живели в Монголия, под общото название Огузи. Намерените загадъчни надписи по скалите на брега на реката Орхан (приток на р,ю. Енисей), принадлежат на особено тюркско племе, наречено Тюрк-Огуз.Тези турски народи, след дълго съжителство, са били най-сетне принудени да се движат по направление към южноруските степи поотделно и в отделна политическа самостоятелност, като 1)печенеги 2)узи 3)кумани >>>>>продължение
172
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
>>> След като остановихме основните топоними на книга Битие, не можем да не си зададем въпроса, историята на кой народ е описана в нея? В нашата история има подобни преселения на народи от територията на Русия и Украйна. Това са узи и гагаузи, познати ни под общото име огузи. Те основават Селджушката държава Рум и в много от първите им царе можем да припознаем старозаветните герои Авраам (Баща на Рум), Исак, Яков, Исав >>>>продължение
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Йосиф тръгва от долината на Марица (Хебронската, Одринската долина) и отива в Шумен (Сихем) да търси братята си. Там един човек му казал, че те тръгнали към Дотан (Татарбънар в Бесарабия) заедно със стадата си. Там братята му го продават на измаилтянски търговци, които пътували от Галаад (Галац) за Египед (Кубан) В египед след няколко години вярно служене Йосив се издига до ранг втори след фараона. >>>>>
170
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
>>> Излиза, че тук на Балканите всички сме роднини и имаме едни и същи корени и това го потвръждава книга Битие на библията. А ето и покъртителната история на десетте синове на Яков, с който завършва първата книга Битие на Стария завет!
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днешните наследници на Исав живеят на територията на Косово, Македония и Албания. В старите топоними около планината Саир (Шар) могат да се открият имената и наследниците му. Днес по разни форуми македонските националисти ни обвикняват , че ние българите сме биле турци. Виждате ли как наследниците на Аврам населяват Украина и Южна Русия (Исмаил), Бесарабия (Нахор), поречието на река Струма (Лот), Македония, Косово, Алнщбания (Исав), България и Одринско (Исак и Яков) >>>>Продължение
168
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По пътя Ветил (Търноео) за Хеброн (Одрин) семейството на Яков пътува през Шипченския проход. След него пътят за Оловдив е минавал през Павел баня и през прохода Св. Никола на село Турия се излизало в Тракийската равнина (Ефрат, Тракия) при село Розовец. Старото име на село Розовец е било Рахманлий, което означава Рах (Рахил) + ман (човек) + лий (сификс). Името Рахил също е съставено от Рах +ил (бог), или божественната Рах.Тук, при село Розовец е гробът на Рахил!
167
6
 
3
 
! Отговори
абе лесно е бе преди 9 месеца
сичко що е рашиийстко режи махай пъди и ще си добре - основен принцип е това
166
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тридесет години след обявяването на Търново за Дом на Бога, там отново отива Яков! (35:1) Бог рече на Иакова: стани, та *** във Ветил и живей там; и съгради там жертвеник Богу, Който ти се яви, когато бягаше от лицето на брата си Исава. (35:2) И рече Иаков на домашните си и на всички, които бяха с него: изхвърлете чуждите богове, които се намират у вас, очистете се и променете дрехите си; (35:3) да станем и отидем във Ветил, там ще съградя жертвеник на Бога. Който ме чу в деня на моята неволя!
165
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако погледнете на картата как е разположен град Търново, ще видите къде Аврам е построил жертвеник на Господа. Ако Ветил (днешна Трапезица) е на запад от Гай, то Гай е днешния хълм Царевец. Гай още и Луз в библеските речници в преведен като "скала", - крепостта Царевец. Но според мен Кай Лус е името на някой селджушки султан от основателите на Рум и на негово име е основан града. Жертвеникът, който е построил Аврам е между двата хълма, където днес са църквата "Св 40 мъченици" или "Св Богородица"
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 170 А къде си бил,че не е много ясно в УССР ли щото описваш неща,които в България не е имало,а като смяташ ,че проблема ти имаш проблем с Русия и Украйна има си го решавай,а не да си мислиш,че всички хора са длъжни да се занимават с твоите проблеми.