Проф. Оскар: Ескалира езикът на омразата

Събрахме 420 подписа
20 юли 2023 12:58, Стела Стоянова
51
Проф. Оскар: Ескалира езикът на омразата
Снимка БГНЕС

Силно разтревожени сме от случващото се в страната – ескалация на езика на омразата и антисемитската проява.

Това заяви в Софийската синагога председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. д-р Александър Оскар, предаде БГНЕС.

Проф. Оскар призова случващото се в страната да не остава без реакция.Искам да обърнете внимание на мястото, където се намираме – това е сърцето на българската еврейска общност, както и на надписа "Знай пред кого стоиш". Заедно с мен са и видни представители на българската еврейска общност.

Събрахме се, за да изразим безпокойството на българските евреи. Събрахме и подписка с над 420 подписа само за няколко дни.

Още по темата

Преди дни канал, който се нарича "Възраждане", публикува антисемитски колаж със Соломон Паси.

Соломон Паси определи антисемитската атака срещу себе си като атака срещу демокрацията. Сезирана бе и прокуратурата.

Депутатът от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" Даниел Лорер каза, че когато в наши дни отново се използва езикът на омразата, който има много страни, всичко това кара българските граждани, принадлежащи към еврейската общност, да настръхват и затова искат да привлекат вниманието на цялото общество колко важно е да запазим единство. Той е категоричен, че трябва да се обединим като общество, за да не позволяваме никога повече престъпленията от омраза.

Виктория Бехар, член на Изпълнителното бюро на ОЕБ "Шалом", че говоренето на думи в крайни сметка не води до нищо. "Не може да се крием зад анонимността в социалните мрежи, зад депутатски имунитет и т.н.", добави тя, като допълни, че еврейската общност в България иска да има разговор за бъдещето.

Издателката Жаклин Вагенщайн изрази своята съпричастност към всичко изказано дотук, както и вяра, че трябва да се борим с всяка проява на човеконенавист. Тя отбеляза, че нейният дядо Анжел Вагенщайн, който скоро ни напусна, водеше през целия си живот борба срещу фашизма, антисемитизма, разказваше за последствията от Холокоста. "Аз вярвам, че това дело трябва да бъде продължено и вярвам в силите на България, която е доказала с годините своята толерантност, че трябва да продължи с това", допълни Вагенщайн.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
Сети преди 9 месеца
Майка ви да *** неблагодарна, единствено в тая страна не са ви дали за изтребление, само тук никога не са ви презирали истински, сега сами си го търсите? Защо бе? Заради Паси? Заради ***?Неведнъж е показвал омраза към всичко българско и славянско. Ако беше казал всичко, което е казвал тук... но в някоя друга страна, главата му отдавана щеше да е на кол. Затова ли? Защото траем? Траем, ама до време траем. После е страшното
42
2
 
0
 
! Отговори
Сети преди 9 месеца
Никога досега не ми е хрумвало че евреите трябва да бъдат мразени или презирани за нещо. Никога! Винаги досега съм смятал холокоста за неоправдано зверство! Винаги съм го смятал така! Много харесвам филма на великия Роберто Бенини. Господата Лорер, Паси, и Оскар обаче са близо до това да ми обърнат всички убеждения по въпроса точно на 180 градуса.... Айде, милички, дайте още малко все така...
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този е за номинация за Оскар. На мошетата навсякъде им се привиждат нацисти и фашисти. Холокоста още го сънуват и се стряскат насън.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А думите на оня паси за православието какво са според професор Оскар? Дали пасито не си е заслужило всичкото това, дето се изсипва върху него? А сравнението на Зелника с Левски? Значи, онова дребното може да се гъбарка с българския народ, а обратното не е разрешено?
39
2
 
3
 
! Отговори
4 преди 9 месеца
На всички е ясно,че езикът на омразата бе разпален още на 10-ти ноември от СДС и десните и се подклажда от тях постоянно-срещу т.нар.комунисти,номенклатура,ченгета ,възродителен процес,президента и пр.За да могат да крадат!Не е там сега дето го търсите-вдясно е при фашизоидите ,,,,,,,,,Луков марш,ПП-та,ДБ-та....!
38
0
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 9 месеца
Оскаре, никога ли не си си задавал въпроса защо твоите сънародници са мразени по цял свят без изключение?Между другото,сюлейман паси дори не е евреин. Той е обикновен гой, или, по-точно - поц. Ти си знаеш какво означават думите на иврит, нали?
37
0
 
8
 
! Отговори
Неутрален преди 9 месеца
Сериозно погледнато най-върлите антисемити са...евреите. Защото не понасят арабите и ги тормозят и преследват по всякакъв повод, че даже и анексираха част от земите им. А арабите, ако някой не знае, са... семити!А и послъгват. Преди три години във Франция осъдиха журналист, който зададе въпроса - как така при живеещи в Европа преди ВСВ 4,7 млн евреи , са избити в концлагерите 6 млн, и 3.5 млн са се изселили в Израел през 1949?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв надигащ се "антисемитизъм" виждате всред българския народ? Няма такова нещо !Има една платена отвън шумна театрална трупа "***" за произвеждане на скандали и за тровене на обществената атмосфера, която несъмнено следва да бъде обект на разследване и прокурорски проверки.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Професоре,кажи нещо и за палестинските деца,те на кого са жертва,на езика на омразата,или,на нещо друго.
34
1
 
10
 
! Отговори
Евраст преди 9 месеца
Еврейте не разбраха ли ,че света ги мрази ?
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами ескалира ви алчността, затова така става. Вижте какво направихте с Украйна. Съсипахте живота на милиони хора. Те какво ви бяха направили?
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
евроатлантическите ви дружки го раздухват. вие раздухвате антибългаризам
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само да напомним на уважаваната еврейска общност и еврейски българи,че в държавата която се намират се нарича,все още, България и ако не им харесва животът тука могат да с първият полет да се върнат в лоното на ционизма Израел,също така като българин и на мене не ми харесва като някои евреи(демократи и евроатлантици) употребяват обидни думи срещу моята държава и държавни символи и когато специалните ни служби нищо не правят...така че по-кротко другари евреи...
30
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Соломонката като истерично призоваваше България да се сдобие с атомни бомби за да трепа руснаци това език на любовта ли е ? Вижте си първо хубавото стадо от светци пък тогава гледайте другите.
29
18
 
4
 
! Отговори
Майора преди 9 месеца
Жалко , Копейкин действа както ми каже Митеофанова! За сетен път казвам , щом му харесва Путин да отиде в Русия , там ще го посрещнат с разтворени обятия , но да се спре!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много професори, много нещо, но малко работници :)))
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Любимото на евреите е да идат в чужда държава и почнат да учат местния народ как да живее и как трябвало да уважава евреите. Вие представяте ли си, българите да се изсипят в тяхната държава и да почнем ги да учим какви права имаме и как трябва да ни уважават?
26
0
 
22
 
! Отговори
А виеПредКогоСтоите? преди 9 месеца
Всичко това звучи много добре и всеки честен човек ще ги подкрепи, но и ще се запита защо не дръпнаха ушите на Пасито след неговото възклицание "Maйнaтa му на православието!" Това също е език на омразата. Соломон Паси все още не се е извинил. Ако някой гражданин на Израел, който не е евреин, си позволи подобен израз по отношение на религията на израилтяните, дали през следващите няколко десетилетия щеше да прави там шеметна политическа кариера?
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еврейчетата все проблеми правят, все права търсят... що не вземат да се изнесат къмто Изсраел?
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз си имам правило. Ако не ми харесва си грабвам нещата и се местя където ми допада. Нито съм против евреите нито пък съм за тях. Моето мнение е, че от втората световна насам те не спряха да опяват. На хората им омръзна да са все неоправданите, все ощетените, все жертвите. Когато привличате непрестанно внимание върху себе си с мрънкане накрая така става. Мигрантите са същата работа с техния расизъм. Слеите се с обществото, спрете да крякате и всичко ще е ок.