Проф. Оскар: Ескалира езикът на омразата

Събрахме 420 подписа
20 юли 2023 12:58, Стела Стоянова
51
Проф. Оскар: Ескалира езикът на омразата
Снимка БГНЕС

Силно разтревожени сме от случващото се в страната – ескалация на езика на омразата и антисемитската проява.

Това заяви в Софийската синагога председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. д-р Александър Оскар, предаде БГНЕС.

Проф. Оскар призова случващото се в страната да не остава без реакция.Искам да обърнете внимание на мястото, където се намираме – това е сърцето на българската еврейска общност, както и на надписа "Знай пред кого стоиш". Заедно с мен са и видни представители на българската еврейска общност.

Събрахме се, за да изразим безпокойството на българските евреи. Събрахме и подписка с над 420 подписа само за няколко дни.

Още по темата

Преди дни канал, който се нарича "Възраждане", публикува антисемитски колаж със Соломон Паси.

Соломон Паси определи антисемитската атака срещу себе си като атака срещу демокрацията. Сезирана бе и прокуратурата.

Депутатът от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" Даниел Лорер каза, че когато в наши дни отново се използва езикът на омразата, който има много страни, всичко това кара българските граждани, принадлежащи към еврейската общност, да настръхват и затова искат да привлекат вниманието на цялото общество колко важно е да запазим единство. Той е категоричен, че трябва да се обединим като общество, за да не позволяваме никога повече престъпленията от омраза.

Виктория Бехар, член на Изпълнителното бюро на ОЕБ "Шалом", че говоренето на думи в крайни сметка не води до нищо. "Не може да се крием зад анонимността в социалните мрежи, зад депутатски имунитет и т.н.", добави тя, като допълни, че еврейската общност в България иска да има разговор за бъдещето.

Издателката Жаклин Вагенщайн изрази своята съпричастност към всичко изказано дотук, както и вяра, че трябва да се борим с всяка проява на човеконенавист. Тя отбеляза, че нейният дядо Анжел Вагенщайн, който скоро ни напусна, водеше през целия си живот борба срещу фашизма, антисемитизма, разказваше за последствията от Холокоста. "Аз вярвам, че това дело трябва да бъде продължено и вярвам в силите на България, която е доказала с годините своята толерантност, че трябва да продължи с това", допълни Вагенщайн.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Осъзнайте се, хора, с тези неща шега не бива!
22
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хора, не става въпрос за това аз лично уважавам ли и харесвам ли Соломон Паси. Не говорим за личността му. Става въпрос за това, че някой (някои) се забавлява(т) с теми, зад които стоят огромни по мащабите си човешки трагедии, теми, по отношение на които обществото е много чувствително. Някои граници не бива да се прекрачват. Например не правим колажи, имащи за основа трагедията със самуиловите войници, нито колажи, напомнящи за зверствата на османската империя по нашите земи.
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА Е НАСОЧЕН СПЕЦИАЛНО КЪМ СОЛОМОН ПАСИ, А ЕВРЕИТЕ АКО СЕ ОБИЖДАТ СИ Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 17 Вие евроатлантиците кажете, вие въоръжавате укърските нацисти последователи на Бандера.
19
4
 
21
 
! Отговори
Рада Асенова преди 9 месеца
Аз лично уважавам евреите в България. Но не и Соломон Паси, защото Зеленски НЕ Е НОВИЯТ Васил Левски. Моля, председателите на всички еврейски организации да помолят г-н Паси, все пак да уважава АПОСТОЛИТЕ на България.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво да кажем за тези, от същия етнос, които в т.н. Народен съд, раздаваха доживотни и смъртни присъди на целия български политически и интелектуален елит, който ги спаси от газовите камери?Няма ли поне едно извинение? А същият този Оскар е обсебил куп длъжности медицината , сега и за етика говори. Дали се самозабравиха, или по природа са такива??
17
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам дали колажът може да бъде окачествен точно като "антисемитски", но със сигурност е безвкусен и безкрайно ***. В крайна сметка, резултатът от нацистките престъпления се измерва с милиони човешки жертви, разрушени съдби и трагедии с огромни мащаби. С това ли ще се забавляваме, това ли ще е политиката на Възраждане за успеха на България, и в крайна сметка - какво точно искат да възродят?
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако отидете в Израел и кажете, че мразите юдаизма и че еврейската звезда, трябва да бъде скопена. Какво мислите, че ще ви се случи? Паси трябва да се научи да уважава народът и страната, която му е дала всичко.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не мразя евреите, но специално Паси го мразя, защото и той ни мрази. Той мрази православието, България и българите и щом този еврей ме мрази и аз ще му отвърна същото.
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко подписа трябва да съберем за да може прокуратурата да се разбърда за дъмните на ифута Паси, че щял да скпи България и майнатаа му на православието? Щот аз, ако кажа майната им на ифутите ще оревете оталъка.
13
0
 
12
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Професоре, просто разсъждавайте логично!
12
1
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 месеца
Майната му, на православието......litera spirit manet
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради 420 продажника цялата държава да се размърда за 600 хиляди подписа за провеждане на референдум същата колониялна администрация не си мръдна пръста.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българските граждани спасиха евреите в България през ВСВ. В СССР украинци начело с Бандера избиха хиляди евреи и поляци. А сега тия пак тръгнали да критикуват българите, а в същото време въоръжават и финансират укрофашистите наследници на Бандера да убиват руснаци. За един колаж вдигнаха врява до небето, но за българите в сайта "миротворец", където укрофашистите слагат имена на хора, които ще убият - НИЩО!
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А притеснени ли са от изказването на Паси, че иска да СКОПИ Българският ЛЪВ. Това не притеснява ли прокуратурата, политиците, народните представители. Малко ли вреди нанесе тоя на народа, та да го мислим за една карикатура. Говорейки и извършвайки действия уронващи престижа на българските държавни символи, същият заслужава затвор.
8
5
 
17
 
! Отговори
Цирк преди 9 месеца
Еврей подкрепят фашистите в Украйна?!И те седнали да говорят за език на омразата?!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние можем да съберем 720 хиляди та тоя ифут да внимав какво си пожелава.
6
1
 
19
 
! Отговори
От Библията преди 9 месеца
Вие, змий ехидни които изпратихте Христос по пътя към Голгота,а накарахте Понтий Пилат /римския прокуратор на Юдея/ да освободи престъпника Варава: ще говорите за доблест, справедливост и чест . . .
5
1
 
13
 
! Отговори
Ей преди 9 месеца
И по тази тема се трият коментари....и после защо имало език на омразата/по рано наричан истина/
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оскарът, ескалира езикът на омразата, Кой раздухва омразата? Не е ли редно по-умният да отстъпи? Или ще се бодете като овни на тясно мостче?

Спонсорирани публикации