Политолог: Предложените промени в Конституцията са "пълна аматьорщина"

Ще има разделение по темата за националния празник, смятат Георги Киряков и Борислав Ангелов
24 юли 2023 20:50, Красимир Ангелов
23

Промените в Конституцията и предложената смяна на националния празник се превърнаха бързо в тема №1 у нас.

"Не е ясно каква ще бъде подкрепата за предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията. За момента има само предложение и се върви към обсъждане, в което обаче задължително трябва да се мине и през академичната общност, говорим за конституционалисти, може и културолози, защото промяната на Конституцията е исторически и културен феномен". Това каза политологът Георги Киряков в предаването "Денят ON AIR".

Според него направените предложения за промени в Конституцията приличат на политически ход, с цел да бъде показано на избирателите, че все пак се мисли за конституционна реформа.

Още по темата
Киряков все пак изрази мнение, че има конституционно мнозинство, в което участва и ДПС, но допълни, че с "участието на Делян Пеевски в конституционната комисия, не може да се говори за промени".

Според политолога, която и дата да бъде предложена за национален празник, ще има разделение и това вече се е видяло с предложението за 24 май.

"Това ще бъде повод за такъв тип разделение и за извличане на някакви политически изгоди, ще се ползва за насаждане на омраза между една и друга група в българското общество, независимо дали е празникът на буквите, който се чества още от 1913 година, дали ще е Трети март, дали ще е 6 септември", коментира Георги Киряков.

"Ако ДПС има инстинкт за самосъхранение в себе си, биха се спрели в един момент от схемите, които са осъществявали досега", обясни той. Според Киряков от партията на Мустафа Карадайъ са получили "повече власт, отколкото им се полага", заради дадената подкрепа за конституционно мнозинство.

"Но ако ПП-ДБ видят, че по корупционни схеми ДПС разпределят средства, ако не се оттеглят, бих ги упрекнал", допълни той.

Правителството може да управлява спокойно, докато Румен Радев и Бойко Борисов не решат, че това правителство вече е излишно, каза политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR. По думите му "пред обществото се показва, че има някакво неразбирателство между Румен Радев и Бойко Борисов, но те си подават топката".

Той определи предложенията за промени в Конституцията като "пълна аматьорщина".

"На някой нещо му хрумнало, някакви фондации в чужбина нещо предложили. Правят една манджа с грозде и решават да сменят националния празник, за да се фокусираме върху националния празник. Няма да се решат проблемите в съдебната система. Ще направим главния прокурор администратор ли? Преди казвахме, че сме прокурорска република, сега ще сме съдийска република ли?", попита политологът и поясни, че според него е станало ясно, че "Демократична България" нямат идеи за съдебна реформа.

По думите му предложението 24 май да бъде национален празник е "комплексарщина", защото това "не е празник само на България, защото има много други държави, които използват кирилицата".

"Това е един празник на културата и образованието, защо да го смесваме с другата дата? Очевидно е, че някой иска да скрие тази дата (3 март, бел. ред.) от българската историческа памет", допълни Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Политологът е искал да каже "пълна uguomщuна", ама доброто възпитание не му е позволило ...
21
5
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
уоу...Радев и Борисов...колко сте важни,според руската пропаганда,24 май не е ничий...най чистият Български е!Българите избират...руско или почит към писмеността съхранила ги като Народ!..."о ...не разумни.." написан на писмеността на Народа ни създаден от Св.Братя ни съхраниха...3 март е руско робство!!!Справедлив Свят...и никога рУски!!!...да е Война...по-добре!!!
20
1
 
5
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 9 месеца
До АнонименКарат ни да забравим историята си тези *** на Еврейския съюз,извинете Европейския съюз. Като го махнем като национален празник,няма да се ходи на Шипка и няма да замерят Просто Киро със снежни топки и да му се подиграват на този ***
19
0
 
9
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 9 месеца
Една от най- важните промени в Конституцията трябва да бъде,че ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ИЗБРАНО С ПО-МАЛКО от 50 % от гласовете на избирателите да няма право да се пробва да сменя конституцията,защото не пледставлява и 50% от избирателите имащи право на глас,а конституцията е основния закон на държавата.
18
0
 
3
 
! Отговори
кико преди 9 месеца
Промени в конституцията с такива елементарни идеи това вече наистина е голяма подигравка с избирателите.Явно ДПС яко са хванали за топките управляващите партии и задкулисно си разиграват коня и всичко им се случва.Скоро пак ще се излиза на улицата това не може да продължи.За съжаление на мога да препозная и т.н опозиция с тяхната проруска ориентация и ситуацията става безнадежна.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гониш един крадец и лъжец и национален предател,идва на негово място друг национален предател. Продажник гони продажник.Продажникът се преструва на друг,докато вземе властта и докара фашизма си и фашистките си репресии срещу народа.Пак народът,излъган,отново трябва да се бори за свободата си.Няма спокойствие за народа.Сменят му националния празник,с педераски празник на софийските геове.Освобождението на България, свободата, за която са се жертвали националните ни герои, бива заплюта от геовете.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отговорът на въпроса, кой трябва да бъде националният празник на България е много лесен: За какво са се борели нашите национални герои? Националните ни герои знаят по добре от софийските геове. Отговворът е: За национално освобождение. Кога е националното освобождение? На 3 март 1878 година. Точка.
15
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Сега ще се наежа и ще изкрещя с цяло мощно гърло: Кудкудяк, Кудкудяк и хоп изкарах аз копейка, търкули се тя изпод краката ми и спря се тя до стола, тупна тежко на земята както съвестта ми когато осъзнах, колко евтино се аз продавам. Но пуст му и мързел, по корем ще лазя, на Митрофанова ще аз пристана, но няма да работя аз като човек защото продажен *** съм си аз.
14
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Евтино се давам, само 5 копейки струвам. Митрофанова ме купи за 2 ама това е защото за мен тя е красив мужик. Хайде мили хора, наддаването да започне. Евтина ватенка, ползвана ватенка, само 5 рубли на тъпчене.
13
3
 
2
 
! Отговори
До истинското Пeди преди 9 месеца
Че развявай си и крaварския байрак на 3-ти март бе или на кралството , че те много помогнаха ( за справка : Синклер ) . Пък евроГейското знаме не си го и вади от зaдника. Ние сме толерантни към пeдитата.
12
3
 
2
 
! Отговори
Истински българин преди 9 месеца
До нане. Никой не иска да го изтрива бе, глу.пак. Никога. Но и не искаме на националния празник на България да се развяват чужди знамена от такива ватенки като теб.
11
3
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 9 месеца
До Гристо Гристов. А бе, пич, айде разнообрази малко този твой наратив. Не може под всяка новина, всеки ден само по ЕС да плюеш. Дай малко творчество.
10
3
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 9 месеца
В лицето на този Ангелов видях пълен аматьор.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не празнувам никакви национални празници, не се кланям през знамена и национални герои, не ходя в църкви, и най важното не вярвам на политици и хора с държавни униформи! Каквото и да ми каже политик не вярвам на нито една негова дума. Все едно не съм го чул. Просто ги игнорирам такива и си продължавам напред. Всичко е една голяма измама. Живеем в матрицата, оцеляваме както можем и това е. Който както иска да го приема. Въпрос на избор.
8
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 3 март 1878 г Русия не успява да създаде послушна губерния на Балканският полуостров и започва да гади както тя си знае . 1885 г , после 1913 - изпратиха румънците до Враждебна, а ние продължаваме да лижим руски ануси .
7
4
 
5
 
! Отговори
ИЗБОРИ!!! преди 9 месеца
Основния принцип на ДЕМОКРАСТИЯТА, ...Ако изборите променяха нещо, ги ЗАБРАНЯВАТ!!!!
6
4
 
8
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Трети Март няма да можете да го изтриете от съзнанието на Българите поне още 20 години, ако изобщо до тогава съществува юрихейски съюз и натуто.... ===))Българомразци.... ))))
5
2
 
0
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Мислим еднакво!
4
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Българската конституция е демократична и затова диктаторите в Брюксел искат да я сменят.
3
3
 
6
 
! Отговори
ИЗБОРИ!!! преди 9 месеца
Нямате ЛЕГИТИМНОСТ ***!!!!