За последните 5 години 118 жени са жертва на посегателство

Калина Константинова: Всички сме съучастници
2 авг 2023 11:23, Стела Стоянова
134
За последните 5 години 118 жени са жертва на посегателство
Снимка БГНЕС, архив

Всички сме съучастници в това, че интимната връзка не бе разписана в Закона за защита от домашното насилие.

Това заяви пред Нова тв зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Калина Константинова по повод предложенията за  промени в Закона за домашното насилие след обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

"В последните години цялата измислена пропаганда, джендърска идеология, псевдо интерпретации и пропагандни твърдения не позволиха на последните два парламента да приемат каквито и да било изменения в Закона за защита от домашно насилие. Законът не беше променян от 12 години. Миналата сряда нямаше политическа воля мярката за вкарването на интимната връзка в закона, която сега предлагаме, да бъде приета. Тоест законът, който приехме финално, въвежда мерки, които можеха да бъдат активни само за жертви на домашно насилие, които са жертва и насилник, които споделят едно домакинство, имат общ бюджет или са в съпружески отношения", посочи тя.

По думите ѝ в подкрепа на новите предложения и мерки, включващи жертви на насилие, които са в интимна връзка, са били само ПП и ДБ. „ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се увеличат присъдите за насилие, които да имат превантивен ефект. Ние подкрепяме тези предложения и потърсихме подкрепа да се разшири обхватът на Закона за защита от домашно насилие, вкарвайки интимната връзка. Момичето, пострадало в Стара Загора, попада точно в тази хипотеза. Тепърва ще изградим информационна система, базирана на закона, приет миналата седмица”, посочи депутатът.

Още по темата

Константинова обясни и каква защита е щяла да получи 18-годишната Дебора, ако новите предложения за изменение в закона бяха приети още миналата седмица. „Нейният сигнал щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа. През това време съдът можеше да разпореди, че нейният насилник трябва да прекрати всякакъв контакт и комуникация с нея и полицията трябва веднага да приведе това разпореждане в действие. Тя може да намери правна и психологическа помощ в центровете за закрила. Освен това провинението на насилника ще влезе в информационната система и при всяка негова следваща подобна простъпка - тя ще се приема като рецидив и ще има информация във всички институции, че този човек вече е отправял заплахи и вече е бил заплаха за някое момиче”.

„Камуфлажните пропагандни твърдения като джендърската идеология са това, което през последните две години ни пречи да приемем Закона за защита от домашното насилие. В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промените. 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство”, допълни Константинова. И подчерта, че ставаме свидетели в медиите на подобни случаи на насилие всяка втора седмица."Всички бяхме съучастници, неприемайки измененията в закона", категорична е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Момичето с веселите очи!
129
2
 
2
 
! Отговори
Амбър Хърд. преди 9 месеца
някой знае ли коя е Амбър Хърд? Единствената лилипутка, която не можа да измъкне 50 милиона долара от актьор, обвинен в сексуален тормоз. Има милиони дела, скълъпени с бели конци за милиони долари точно защото по презумпция на закона вместо да е невинен до доказване на противното мъжа винаги е виновен! Аз не искам Конвенция която да ме заклеймява като престъпник а всяка хухавела да е Ангел! Примери много, но още по-интересно е че се позволява обвинение без доказателства - нещо станало преди 20 г
128
1
 
3
 
! Отговори
Често срещано преди 9 месеца
Хипотетично: Млад мъж отива на дискотека. Пие си спокойно, не прекалява. Някаква почва да му се отърква пича е ок -все пак не е ПП или ДБ и си пада по жени. Черпи я едно малко води я у тях - тумба лумба всичко е ок. След 2 дена пристига адвокат и се почва дай едни 50 к иначе дело за изнасилване. Момата има вагинални разкъсвания /прибрала се набутала си нещо в катерицата/, има медицинско и 2 *** свидетели '*** като нея/,които подкрепят думите и. Пича или плаща или го правят на маскара и до тук
127
2
 
0
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Просто прецизирайте понятието измъчване и включете последователен психически тормоз и изнудване със злоупотреба на лични данни, изопачени и съчинени факти!
126
0
 
3
 
! Отговори
НК преди 9 месеца
(1) Който се съвъкупи с лице от женски пол: 1. лишено от възможност за самоотбрана, и то без негово съгласие; 2. като го принуди към това със сила или заплашване; 3. като го приведе в безпомощно състояние,се наказва за изнасилване с лишаване от свобода от две до осем години!
125
3
 
2
 
! Отговори
Anonimen5 преди 9 месеца
Много повече са, но жените не си казват. Само да знаете, ако искате истината.
124
3
 
0
 
! Отговори
До 120 преди 9 месеца
129 коментар няма все още :) А след като се подаде жалба и има медицинско свидетелство, се пристъпва към съдебно решение за мерки за задържане . В случая ако жалбата е за изнасилване е задържане под стража при предвидени в НК до 8 години затвор. Толкова няма нищо за психиката на нито един мъж..
123
3
 
0
 
! Отговори
До 121 преди 9 месеца
АБе фентази, фентази да не ти дойде до главата.Че доста хора изгоряха, само че не се показва в медиите.
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наистина ли си мислите, че жените някога се връщат при ***?
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Номер 114 да издаде фентъзи книга. Става за писател
120
3
 
3
 
! Отговори
До 129 преди 9 месеца
Интересно с какво го е изнудила тогава? Само с твърдение не става. Ай стига с тия приказки от 1001 нощ, що се забавлявате тука да ловите възрожденци с кукички. Само те биха ви се вързали на ***.ните.
119
3
 
1
 
! Отговори
До 115 преди 9 месеца
Медицински преглед се извършва, ако им анасилие, и травми, в случая може и да не е имало.
118
3
 
0
 
! Отговори
До Извинявам се преди 9 месеца
Сега те в интимна връзка ли са или не са? какво е тълкуванието на закона, които ще се приема?
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разправяйте ги на старата ми шапка случаите на "изнудване" . Всички затворници са невинни, нЪл тЪй. Последен напън на мачовците да избегнат закона. Не посягаш - и толкоз! Анадънму?
116
3
 
1
 
! Отговори
До 115 преди 9 месеца
Можеш да пуснаш жалба и без доказателства, доказателствата се събират от държавни органи!
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Извинявам се: Измишльотини, разказани на софра като рибарските. И кой е снимал доказателството? Полицаят ли? И какви са заключенията от медицинскя преглед на пострадалата, направени "същия ден". Я ходи да ги разправяш на наивни възрожденци!
114
4
 
4
 
! Отговори
Извинявам се преди 9 месеца
Случка разказана ми от полицай. След като се върнали от дискотека компания отишли да допиват в квартира! Момче и момиче пълнолетни излезнали да си ходят, момичето се навело да си завързва обувките и момчето си извадило оная работа. Момичето го налапало. След което решила че е била насилена и отишла да пише жалба в полицията. Тя твърдяла че е изнасилена, полицаят я попитал вие ли го ..тя да. Ама тя твърдяла че като му го видяла и инстинктивно му го налапала. Той бил виновен че си го е показал.
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименНяма как да я изгониш ще те осъди за насилие, психически тормоз, сексуален тормоз и т.н. За това все повече падат браковете - никой не иска една *** след няколко години лакиране на нокти да ти вземе всичко само зашото сега е политически коректно Жената винаги във всичко да е права! Истината е че заради 10% хитри "***" страдат 90% нормални жени и 100% от мъжете!
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единственият случай, в който се е случило да ударя жена беше преди 30 години - една лигла и интригантка умишлено ме дразнеше, и натякваше "аз съм дама, не можеш да ми направиш нищо". Такъв шамар изяде, че се завъртя на място. Години по-късно ми сподели, че този шамар я е променил за цял живот, и я е накарал да спре да лети в розовите облаци и да стъпи здраво на земята, където е истинската реалност. Още сме приятели. И не, не съм спал с нея.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не се хвалете с пари и коли - няма да ви хванат за канарчета.

Спонсорирани публикации