Липсващите досиета за КТБ съдържали данни за размера на кредита

Няма информация какви пари е предоставила банката
10 авг 2023 14:24, Стела Стоянова
11
Липсващите досиета за КТБ съдържали данни за размера на кредита
Снимка БГНЕС

Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ. Те съдържат договора на банката с кредитополучателя, размера на кредита, обезпечението, датата, на която е сключен контракта и условията, при които ще се връщат парите.

Това заяви бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков пред "Нова нюз" по повод забавените одити, които стоят „на трупчета”.

Той заяви, че Фондът за гарантиране на влоговете не е действал много адекватно при обявяването на несъстоятелност на КТБ. „Няма информация какви пари е предоставила КТБ, за да може те да се изискат. Липсва информация за ценни книги и други активи”, обясни Цветков.

Още по темата

„Фондът не е упражнявал достатъчно ефективен контрол върху упражняване правомощията на синдиците по осребряване имуществото на КТБ и попълване несъстоятелността на банката”, каза Цветан Цветков.

В същото време е забавено приемането на Одитния доклад за Фонда за гарантиране на влоговете. „Отговорът за това забавяне трябва да дадат ръководилите Сметната палата в периода февруари-юли 2023 г. Ако аз не бях освободен като председател на Сметната палата, този доклад щеше да бъде приет през март, а той бе приет на 28 юли. В този интервал от време бе назначен за втори 4-годишен мандат председателят на Фонда и Димитър Радев бе преизбран за управител на БНБ. Радев пък номинира зам.-председателя на УС на Фонда”, обясни Цветков, който ръководеше Одитния орган от март 2015 г. до 20 януари 2023 г.

Цветков обясни, че забавянето на някои одити е само от една от дирекциите на Сметната палата. Отговорността за своевременното извършване на инспекциите пък носят зам.-председателите на институцията.

Неотдавна новият шеф на Сметната палата Димитър Главчев също оповести факта за липсващите досиета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 8 месеца
Цветан Василев взе парите, сега дръжте му следите!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как може да изчезнат кредитни досиета? Къде е прокуратурата?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С тази банка работата е ясна, Каскета нали разследващ там, какво откри или в случая покри...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До мда Цеко е само брокер в играта. С една ръка прибира парата на богатите а с другата раздава малко по-малко на други алчни. Разликата слага в джоба си и не го интересува досиета и т.н. Ако изгори нещо, държавата плаща
5
1
 
6
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 8 месеца
И децата разбраха кой обра банката.
4
0
 
6
 
! Отговори
мда преди 8 месеца
оня в Сърбия ше да знае ама едва ли ше ви каже къде са досиетата :)
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едва ли някой се съмнява, е една шайка източи банката, а накрая платихме ние с фонда за гарантиране на депозитите. Прокуратурата изпра крадците, а това реално е най-големия обир на банка в историята. Всички големи кражби в тая държава стават със съдействието на властите и контролните органи.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шефа на БНБ е престъпник а го преизбират.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гешев кВо рече за тия досието нали той две години се занимава с причините за фалита, или по-скоро ги прикри.

Спонсорирани публикации