Отнемат колата след употреба на алкохол: Къде са пропуските на закона?

Адв. Елица Буенова и Алекси Кесяков пред Bulgaria ON AIR
10 авг 2023 12:01, Анисия Иванова
97

Полицията иззе ТИР и лека кола, тъй като шофьорите им са ги управлявали след употреба на алкохол. Това стана часове след влизането в сила на промените в Наказателния кодекс, с които съдът ще отнема в полза на държавата автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.

Елица Буенова, която е адвокат при пътнотранспортни произшествия, определи мярката като изключително справедлива.

"Това е мярка, за която отдавна обществеността настояваше. Съществува в много европейски държави и се прилага изключително успешно. Най-големият страх на българина е да му вземеш колата, понякога тя е по-ценна и от жената. Смятат, че не е възможно да лежат в затвора. Когато му кажем, че ще му вземеш колата, тук вече натискаме правилния бутон", коментира тя в "България сутрин".  

Адв. Буенова отбеляза, че в спешен порядък трябва да бъдат разрешени проблемите с процедурата по прилагане на новата мярка срещу опасните шофьори.

"Винаги ще им отнемат колата, ако са употребили алкохол над 1,2 промила. Ще им вземат колата, ако са употребили алкохол над 0,5 промила, ако вече са съдени за управление над 1,2. Ще им вземат колата и ако са дрогирани. Ако си заловен пиян, защото си убил някого, тогава може да ти вземат колата. Най-големият парадокс е, че когато пиян си убил някого умишлено, тогава въобще не ви се взима колата. Ако откажеш да те тестват, също не ти се взима колата. Трябва спешно да се предвиди тази градация да не е в обратния ред. Задължително при отказ трябва да има отнемане", обясни юристът.

Адв. Буенова добави, че автомобилът се изземва веднага, но не се отнема, независимо чия собственост е. Изземва се, за да се обезпечи делото и да се обезпечи, ако е собственост на водача, неговото отнемане.

"Ако не ми я изземат сега, не могат да ми я отнемат, защото аз веднага ще я продам. В случаите, в които колата не е на този, който е нарушил правилата, се изземва, за да може да бъде направена оценителска експертиза каква е нейната равностойност и след това да бъде възложена като глоба на водача", разясни адв. Буенова.

Тя посочи два съществени проблема. Единият е къде ще пазят отнетите коли. Според нея няма къде да ги съхраняваме.

"Има много скъпи коли, които може да изчезнат. Това ще бъде предмет на дела, които човекът ще спечели и ще платим ние от нашите данъци. Другият голям проблем е, че ако ти направят полеви тест и той е положителен или откажеш полеви тест, трябва да чакаш 8 месеца, една година, за да ти излезе кръвният тест. В този период се водиш "виновен" по Закона за движение по пътищата и автомобилът ти е иззет. Трябва да се акредитират още лаборатории, за да може кръвните тестове да излизат за два дни или максимум за седмица", подчерта адв. Буенова.

По думите ѝ всички проблеми, които може да възникнат след приема на лекарства, са свързани с полевите тестове за наркотици. "Нямаме доверие в тези тестове и хората масово отказват да бъдат тествани. Съветвам ги да не отказват напълно и да се подлагат на кръвен тест, за да могат да докажат, че това е въпросното лекарство", посочи гостът.

Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков на свой ред заяви, че промените са факт и ще се изпълняват.

"Има съществуваща обстановка и ние трябва да се съобразяваме с нея. Но много важно е да убедим всички зрители, че ако продължат по същия начин да управляват, могат да попаднат в новите текстове - отнемане на автомобила и затвор. Изследване показва, че днес в движение по пътищата в страната повече от 15 хил. водачи ще бъдат под въздействие на алкохол. Много хора са свикнали да управляват под въздействие на алкохол, това е навик. Всеки да приеме тези промени като лични", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Кесяков допуска, че има проблеми как ще се прилагат промените, но изтъкна, че хората трябва да си коригират поведението.

"Защото текстовете са толкова жестоки, че никой не би желал да попада в тях. Информацията трябва бързо да достигне до цялата общественост, за да може хората да се пазят и да възпират своите близки и приятели. Този закон е приет, защото дадохме много жертви в пътното движение, загиват много невинни хора. Той трябва да коригира поведението. Това може да стане само след активна медийна атака и да достигне до всяко село", смята пътният експерт.

Алекси Кесяков е на мнение, че институциите по най-бързия начин трябва да предприемат действия и да увеличат броя на техническите съоръжения, с които се правят тези изследвания. Във фонд "Безопасност" средства има, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Xaxo преди 8 месеца
Искам да кажа че то би било добре да се отнемат колите но този закон не е направен както трябва Трябва още да се работи над този закон така както е направен ще пострадат много не видни хора и още нещо всички сме равни в тази държава щом полицаите не искат да бъдат тествани за наркотици значи не трябва да искат това и от гражданите Трябва да се работи на този закон не е лошо това като замисълКакто така е написан закона катаджиите ще станат най-богатите хора в България
81
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Моля гласувайте на Номер 71 по-отдолу ,Извинявайте Благодаря
80
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Моля гласувайте на Номер 75 по-отдолу Благодаря
79
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
Закона не е категоричен. Може и Ако , условности които ще задръстят съда с дела.Така не се преви. Един закон или техника колко е по проста , толкова е по надеждна и приложима.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До пак до пуркоКолата не ви прави равни, алкохола и наркотиците ви прави.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това добре, но знаци скрити от клони, опасни дупки които се отбягват с жив инстинкт, тротинетки, строителни площадки около които е пълно с пясък (вчера бях свидетел на занасяне върху пясък на столичен булевард и последвало ПТП". Трябва работа по всички направления и може би един ден ще се справим. Добавям и книжките, нека се чете и решава листовки. Малко опит и самосъзнание . Успех
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А дали ще се проверяват за алкохол и наркотици полицаи, кметове, общински съветници от управляваща партия, министри, депутати, разни началства, връзкари и т.н или само обикновеният човек както винаги ще обере пешкира. Полицаите вече протестираха, че не искат да бъдат тествани.
75
1
 
6
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 8 месеца
Решението е едно - протести и изгонването на крадливата хунта от властта и вкарването им в затвора и отмяна на всички нелепи закони, които са прокарали тихомълком. Такъв закон не може да се измисли за една нощ, защото има много условности. Не може от днес за утре да прокараш такъв закон и да почнеш да отнемаш коли
74
0
 
6
 
! Отговори
пак до пурко преди 8 месеца
И отделно как е честно да вземат твоята кола за 600лв и моята за 40000лв. Как това ни прави равни пред закона?
73
0
 
6
 
! Отговори
до Пурко преди 8 месеца
Явно не си разбрал съвесем. Не е достатъчно да не караш пиян или надрусан. Закона е направен така че дори преди две седмици да си изпушил една трева и те хванат днес.. въпреки че не си под въздействието пак ти вземат колата. А дори може и да не си пушил, защото по статистика тестовете им дават 40% фалшиви резултати и ако да кажем си взел едно от 400 лекарства без рецепта, които теста засича като дрога си чао. За един ибупрофен да кажем.
72
5
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 8 месеца
Всичко е супер елементарно,не караш пиян и всички хипотези ,какво ще стане с колата отпадат.Когато колата е фирмена да си проверяват водачите за алкохол от фирмите и решават въпроса.Ако я дават на пиян шофьор да им я конфискуват,същото важи и ако аз дам моята на пиян.Даже трябва и наказание за съучасник да има за тоя ,който я дава на пиян да я кара.
71
0
 
3
 
! Отговори
кики преди 8 месеца
Къде могат да се видят/ прочетат всички тези поправки на НК касаещи шофьорите.Трябва ли да се абонираш за държавен вестник за да се запознаеш.
70
2
 
6
 
! Отговори
Силвия Стефанова преди 8 месеца
При подновяване на шофьорска книжка, да се иска копие от завършено образование и да се проверява за идентичност !Много ще отпаднат със сигурност !!!
69
1
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 8 месеца
От някое луксозно возило като застрелят полицаи и ще настъпи паника в държавата.
68
3
 
3
 
! Отговори
mda преди 8 месеца
кирчо, щото всеки ден ти пиеш заедно ред бул със сироп и ще излезеш наркоман. пък си такъв мамин убавец, редбула чист го пиеш ;)
67
7
 
20
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Тестове и проби само при ПТП Катастрофа..Никакви безразборни тестове на пътя от КАТ....Така трябва да е,иначе от днес ти взимат колата че си пил редбул или сироп за кашлица ( ше излезе Амфетамин ) Има много фалшиви тестове .Ако си съгласен с мен ,че Тестове и проби да се вземат само при ПТП натисни палец нагоре ако не си палец надолу.Благодаря</html>
66
1
 
4
 
! Отговори
ГОСПОД БАВИ преди 8 месеца
КАт са ВИНОВНИ .. СРОЧНО да им се конфискуват личните АВТОМОБИЛИ !!!
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво страхотна мярка , посоката е правилна , трябва да се забрави да пиеш и да караш кола. Който пие и кара да се отнема , трябваше и за отказ също !!! Ще се направят специални паркинги където да се съхраняват отнетите коли какво толкова сложно !
64
3
 
9
 
! Отговори
все тая преди 8 месеца
До Анонимен - Живота е по-ценен от вашите коли! Всяко действие си има последствия... по-добре иззета кола отколкото отнет живот!
63
3
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
В много страни глобите са % от дохода - така че не е несправедливо отнемането. Доходи различни, коли различни.