Здравната ни система се нуждае от нови правила и нов финансов модел

Даваме 4,6% от БВП за здравеопазване, а средният процент в Европа е 9%
11 авг 2023 21:47, Анисия Иванова
16
Здравната ни система се нуждае от нови правила и нов финансов модел
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България пациентите имат достъп до специализирана лекарска помощ за разлика от много други добре развити държави, но това е изключение. Не е правило. А ние имаме нужда от правила и не бива да се осланяме на това, че имаме подобни възможности за лечение и по тази причина да не работим усилено, за да се променим бързо към една регулирана, добре организирана среда. Една среда, в която има гаранции за качеството на медицинската услуга. Това каза Андрей Марков, управител и финансов директор на ACIBADEM CITYCLINIC, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Гаранцията за качеството на медицинската услуга е това, което ни трябва и което нашата национална система не може да ни предостави".

По думите му парите трудно се връщат и това е една от основните причини да намаляват инвеститорите, поради средата, в която работим. Това важи за общата среда, а в здравеопазването е още по-сложно.

Регулациите в повечето случаи не са съобразени с практиките, които позволяват да има инвестиции, поради разбирането и вярването на българина, че тези хора, които печелят, са лоши хора. Богатите хора са лоши хора, а не хора, които инвестират, създават бизнес, създават продукт, който да се продава и реализират приходи, подчерта Андрей Марков.

Относно адекватността на системата на клиничните пътеки събеседникът каза, че това е система, която "има своето място във времето" и, че когато е била въведена, тя е трябвало да се случи. "Но истината е, че ние замръзнахме и не я развихме в посока диагностично-свързани групи, така както се случи в останалите страни, които минаха през клинични пътеки и през следващи стъпки на усъвършенстване на здравните системи".

За подобряването на здравната система в България Марков каза, че "който и да е политик сега, трудно би взел решение да се увеличат здравните вноски в страната (нещо, от което ние имаме вопиюща нужда)" или пък да се стимулира допълнителното здравно застраховане, както го правим за имуществото си или за автомобилите си, "за да не плащаме от джоба си, когато се налага да потребяваме системата".

"Имаме няколко варианта, като един от тях е увеличаване на вноските, за да могат да се увеличат публичните средства и да се осигури здравеопазването. Ние в момента харчим средно 4,6% от БВП, а средният процент за здравеопазване в Европа е 9%".

"Ние сме близо като общ разход, като общество до 9% - плащаме около 8%, но хората, които се налага да плащат, са в тежка ситуация - тежко болни, без доходи в този момент, имащи нужда от помощ сега и веднага. Това са хората, за които солидарният модел, какъвто е замислен в България да действа, не работи", добави събеседникът. "Моделът в Европа е точно такъв - да има и втори, и трети стълб на здравно-осигурителната система, за да може те да поемат тези разходи, които трябва да се осигурят".

Демонополизацията на здравната каса е модел, използван в Западна Европа и ние, като част от ЕС, би трябвало да вървим в тази посока, каза още гостът. По думите му дори ако средствата в частната компонента на един демонополизиран модел "да не са преобладаващата част, а да са по-малко от 50%, то по-малкият процент би управлявал големия".

"Конкуренцията би променила цялата среда", смята той.

"В момента непрекъснато говорим за контрол на нашите средства. Никакъв контрол няма", категоричен бе събеседникът. "Формалният контрол, който се произвежда върху публичните при е толкова формален, че ако се влезе в детайли, ще се уплашим". 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре обаче след като всички сме равни пред Касата да плащаме една здравна вноска лично сега азплащам над 200лв здр вноска и получавам колкото и тези които плащат по 30лв така че съм съгласна да плащам и аз минималната и да се осигурявам към някой застраховател
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Май ще търсят още пари за крадене като ни задължат да правиме още две здравни застраховкимамицата и долна.
12
0
 
7
 
! Отговори
Тука има, тука нема. преди 8 месеца
България е предвидила да плати 140 млн. за ваксини срещу Ковид, въпреки че никога няма да ги ползва. Това става ясно отпубликувания вДържавен вестникбюджетна страната за 2023г.https://obektivno.bg/wp-content/uploads/2023/08/image1089-696x418.png Най-вероятно сумата е предназначена за ваксини, които страната ни ще заяви в следващите месеци, по силата на договора за неустойки с Pfizer, договорен от ЕК и приет от страните членки на ЕС. ежедневно у нас ваксина срещу Ковид си поставятмежду 5 и 10 души, което означава, че необходимите дози за година не надвишават 4 000 броя.
11
1
 
3
 
! Отговори
ByVan преди 8 месеца
Здравето е право на всеки - първи модел.Здравето е привилегия за някои - втори модел.Решете първо този въпрос, а пък финансовия модел ще сложи похлупака все някак.
10
1
 
5
 
! Отговори
Търговско дружество преди 8 месеца
Здравната ви система не работи. От самото начало това си беше модел за акумулиране на средства и източването им в последствие.И това си продължава вече 20+ години.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя Лъже като дърт риmлянин,България отделя за здравеопазване около пет процента от своя БВП или 7.3 милиарда лева към тях трябва да прибавим поне още толкова които се прибират във вид на "доплащане"и в крайна сметка бюджетът който потребява родното здравеопазване ни нарежда сред първенците от ЕС като процент от БВП,а насреща какво получаваме ние,най високата смъртност не в Европа а в света!
8
1
 
17
 
! Отговори
ПАЦИЕНТ преди 8 месеца
Българите не вярват на богатите,защото голямата част от тях се знае как забогатяха.Що се отнася до допълнителното застраховане и конкуренция-в България няма конкуренция,която да е в полза на гражданина, в случая на пациента.Има три мобилни оператора,които предлагат едно и също,има различни ЕРП-та,които са си разпределили територията.Бензиностанциите-навсякъде една цена.Задължиха родените през 1960 да се осигуряват,но д-вата не проверява как се инвестират парите и накрая кой е ощетен-гражданина.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва ново източване.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Европа за да си оправиш един зъбите ще фалираш почти.
5
1
 
6
 
! Отговори
Здравната ни система преди 8 месеца
се нуждае от нови пътечки и нов финансов модел за отчислените чекмеджета
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Картелите на бизнеса подхвърлят кукички за балъци. Искат да приватизират здравните вноски и те да си направят картели болнична група-частен застраховател. Обществените осигуровки ще влизат в частни застрахователи. Ще осигуряват малдите и здравите и ще отказват застраховки на старите и болните. Ще унищожат държавните и общински болници. .................Трябва да се спре източването на Здравната каса към частни болници и поликлиники.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Представител на частна турска клиника с касапи ще дават наклон на здравната ни система.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не бяхте ошушкали държавата по време на фалшивия ковид чрез бонуси и пътеки, сега щеше да има пари за здраве. За затвора сте., не за нови модели..Мафия!
1
3
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Направо си го кажете . Ако имаш пари ще те лекуват , а ако нямаш направо влизай в гроба .