Шофьори отказват да работят след неясноти в новия закон за отнемане на МПС

В първите си дни след ваканция депутатите обещаха да се заемат и да ги поправят
Обновена: 22 авг 2023 20:47 | 22 авг 2023 20:42, Йоана Цонева
54

Остра реакция на транспортния бранш срещу новия закон, приет от парламента, с който се дава право да се отнемат автомобили и камиони от пияни и дрогирани шофьори. Фирмите предупредиха, че има много неясноти, които ще доведат до загуби и отказ на шофьори да работят.

Стоян Иванов е шофьор на ТИР от 17 години. За първи път, обаче, се сблъсква с подобни промени в закона и ги намира за притеснителни.

"Аз не съм съгласен с тази наредба, защото шефът на камиона няма никаква вина. Ако аз съм употребил, би трябвало да санкционират мен. Ако хванат кола на мое име, те ще ми я конфискуват. Навън няма такива неща", коментира Стоян Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Един от въпросите, които задават от бранша, е какво ще стане, ако водачът приеме лекарство, но при тест може да отчете положителна проба за наркотици.

"Ако е взел хапче за главоболие и му отчете положителен тест, камионът се задържа, не е ясно къде. Представете си, ако кара опасен товар, той трябва да бъде на специална площадка, кой ще я осигури?", попита изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Транспортният бранш има и собствено виждане как правилно да действат мерките и без да се отнема превозното средство.

В първите си дни след ваканция депутатите обещаха да се заемат и да поправят неяснотите с нови промени в Наказателния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 8 месеца
Не извъртай нещата! Ти да не си адвокат? Неее, прекалено си *** с това твърдение. Не може клиент или стока да са виновни за шофьорско прегрешение...Аз също съм против това, но с такива защитници се убеждавам за сетен път колко е изпростял българският народ...
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лято е нашите депутати дават принудителна почивка на всички шофьори, все пак хората имат право да почиват малко , какъв е този зор да се работи, трябва си и почивка.
45
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето ви още една нереалност ако таксито е с клиент и спрат на проверка с клиента клиента даде тест Какво следва
44
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи които кара като хората да кара акоито не иска да лови такси ама ако полицията спре таксито и клиента се окаже пиян какво става
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Протест на шофьори тиражио,инструктори и таксита и ще ги разкараме тия
42
4
 
6
 
! Отговори
Мс преди 8 месеца
Дефакто не става въпрос за шофьори а за потенциални убийци
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без заплати за времето за коригиране на закона.
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак гласувайте за тия предатели!
39
2
 
9
 
! Отговори
Dana преди 8 месеца
Управниците се чудят как да напълнят хазната защото е празна или по-точно са ги окрали все пак ще има конфискувани коли и някой друг лев ще падне от глобите същоНямам нищо против но всичко трябва да бъде пренаписано и направено както трябва специално за хората които употребяват лекарстваТози проблем ако не се реши ще бъде лошоХората ще влязат в народното събрание и ще ги измийте като ***
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От инфантилни депутати,гласуващи по команда без да се замислят за последиците какво да очакваме. Тях ги интересува само получаването на възнаграждението на точната дата и каква далавера да завъртят. За всичко друго са като автоматични машинки,каквато команда получат това правят.
37
5
 
9
 
! Отговори
КАТ СА ВИНОВНИТЕ преди 8 месеца
KAT СД ВИНОВНИ СА ВСИЧКИ КАТАСТРОФИ.. Законът ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕТО СТЪКЛА НА ОТВЛИЧАЩИ ВНИМАНИЕТО НА ВОДАЧА СТИКЕРИ Престъпниците от КАТ глобяват ако нямате залепени нагло престъпни дигитално холограмни оръжия за масова ликвидация ЕКО СТИКЕРИ. Терористи ги ползват за МРЪСНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ ВКЛ ТРАЙНО УВРЕЖДАНЕ<ДЕКОДИРАНЕ И МАНИПУЛИРАНЕ НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ.УВРЕЖДАТ теЖКО с ТОЛ КАМЕРИ ..
36
10
 
30
 
! Отговори
Теодор Маринов преди 8 месеца
Този закон е генетично сбъркан. Един ще плаща 2 хил. лв., друг - 20 хил. за едно и също престъпление. Според автомобила, който управлява.
35
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шофьор със стока за 300-400 хил Евро го спират. Положителен тест. Композицията отива на паркинг. След 3 месеца се установява че е медикамент по рецепта. Камиона се освождава. Транспортната фирма дължи 1 милион Евро че и повече защото завода и производство е спряло. Стоката е тотал щета. Застраховката не покрива подобни тъпотии. Има ли прецедент за за подобни застраховки? Кой ще плаща? Шофьора?
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шофьор със стока за 300-400 хил Евро го спират. Положителен тест. Композицията отива на паркинг. След 3 месеца се установява че е медикамент по рецепта. Камиона се освождава. Транспортната фирма дължи 1 милион Евро че и повече защото завода и производство е спряло. Стоката е тотал щета. Кой ще плаща? Шофьора?
33
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Строги санкции за невинните шофьори тествани със сбъркани тестове, против които тестове МВР служителите протестираха и не искаха да ги тестват. И още нещо - след шест месеца иззетата кола на невинния шофьор ще става само за скраб. Същото и ако колата е на друг собственик, различен от шофьора. Колата става за скраб седмица две след като МВР я прибере.
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никога и никъде по света по-строгите санкции не са спряли нарушителите и престъпниците. Съвсем друго нещо ги спира и много добре се знае какво е то.
31
6
 
7
 
! Отговори
MAN преди 8 месеца
Доста е дискриминиращ тоя закон спрямо тези които ще плащат чужди конфискувани мпс . Дали ще е взел москвича на дядо си за 200лв или ще е с бмв за 20000лв на някой приятел все е потенциален убиец, но когато конфискуват чуждата кола единия няма да му е голям проблем 200лв но на другия 20000 ще са му доста парите а да не говорим за по скъпи мпс. Трябва да се измислят някакви минимални суми за плащане на чуждо мпс и някакви максимални но по реалистични суми които да се събират наистина.
30
11
 
13
 
! Отговори
Шофьори преди 8 месеца
Управляваха държавата и искат пак.Хайдути, които точеха нафта и бензин и си построиха жилища с по половин декар РЖП. Шофьори на бивши величия, които приватизираха половината държавен ресурс. Сега вече само "припадът" от много работа и постоянно получават инфаркт. Стига номера. Научете се да бъдете като всички останали граждани. Ако се чувстват незаменими има терминал2.
29
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А можеха просто да спрат да пият и да се дрогират когато ще упражняват професията си. Българите сме сбъркан народ и примери извират от всякъде.
28
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако някой даде оръжие на друг и другия застреля с него някой кой носи отговорност? И двамата. Единия защото е дал оръжието и другия защото е извършил престъплението. Когато някой е пиян превръща превозното средство в оръжие и следва да се отнема, за лекарствата вече е малко по-сложна ситуация и това трябва да се уточнява повече, но с времето ще се наместят нещата.