"Учи занаят": Дете реди плочки в жегата в София

Има ли експлоатация на детски труд?
28 авг 2023 08:36, Александър Попов
50
"Учи занаят": Дете реди плочки в жегата в София

Видео, заснето от Теодор Михайлов, показва как дете реди плочки на тротоар в София. А температурите надхвърлят 30 градуда.

„Вчера към 15 часа приятел, който е минал малко по-рано, ми прати видео, на което се вижда малко дете как носи плочки и ги чука с чук. Малко след това дойдох дотук, защото не можех да повярвам, че това се случва. Самото дете продължаваше да реди, да носи плочки. Останалите работници не бяха много любезни. Казаха ми, че имат лопати и могат да хвърлят павета и ми казаха, да си ходя“, обясни пред bTV Михайлов.

„От реакциите в интернет разбрах, че от седмици има деца, които на централен столичен булевард по цял ден мъкнат и слагат плочки, което е скандално и се вижда от хиляди, но няма реакция от никого“, добави той.

Михайлов попитал възрастен бригадир защо работи детето и получил отговор "Учи занаят".

"Трябва да правим разлика между експлоатация на детския труд и тогава, когато едно дете помага вкъщи. Ако то помагаше на баща си вкъщи и там да редят павета, няма проблем, но когато това става на обществено място при 40 градуса – това е недопустимо", подчерта Георги Богданов, национална мрежа за децата.

Според него има основание Агенцията за закрила на детето да се самосезира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: тротоардетски труд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Пенко преди 7 месеца
2002ра от немската гимназия пратиха, който искаше да реди павета в Германия срещу заплащане и като "жив" езиков "курс". Ами не беше лошо... Върнахме се с някое друго Евро и много малко практика на езика.
42
0
 
2
 
! Отговори
Ехо, преди 7 месеца
Според международната харта за правата на човека и борбата срещу трафик на хора (имат акаунт в Туитър - сега Х), една от разпознаваемите форми на насилие е именно forced labor т.е. принудителен труд. И далеч не само на деца, а и на възрастни. В превод, никой няма право да кара някого да работи принудително нещо, без негово желание. Не да давате примери как са ви карали родителите и в училище да работите като деца (безплатно при това) и колко хубаво било това, защото е престъпно, русофили
41
3
 
5
 
! Отговори
Старичока преди 7 месеца
Е, и какво толкова . Като малки много от нас са работили , дори и в по-лоши условия . И никой не се е оплаквал. Днешните третополови меки китки се преуморяват само докато натискат бутончетата на клавиатурата ... дедови кекави инфлуенсърчета ... Оставете детето да се учи на труд, а не като другите да се чуди какво да открадне , каква "предизвикателна" снимка по жартиери да си сложи в ТикТок или къде да си купи трева или алкохол че да се насмуче "като мъж" .......
40
2
 
1
 
! Отговори
mne преди 7 месеца
До ИТЕдно е да ми цъкаш на компа под климатика, друго е да редиш плочки на жегата.
39
3
 
4
 
! Отговори
Kkk преди 7 месеца
По-добре да ходи да краде и да пие по цял ден не е европейско са се работи доброволно
38
1
 
7
 
! Отговори
Ллл преди 7 месеца
Тия, дето твърдят, че било много добре децата да се учат на труд от малки, дали ще допуснат да им дойде майстор да им ремонтира и вместо да подхване той работа, да доведе дете да я върши, че да се учело?
37
0
 
10
 
! Отговори
Учели се били преди 7 месеца
Като как може да пускат някой, даже и възрастен да е, тепърва да се учи да реди плочки на обществен обект, че и на централен столичен булевард? После кой ще ходи подире му да пренарежда. Цяла България видя как се учиха да редят жълти павета.
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми да, нормалните деца сега лятото висят по кръчмите. Така е по европейски. А това ще вземе да се научи да работи, мани ужас! После как ще го отучват?
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този как се е сетил за Агенцията за децата . Не се е сетил за Агенцията за защита на потребителите , за комисиите за защита на конкуренцията и много други агенций, които дружество топлофикация не ги чува и и не ги вижда.
34
3
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 7 месеца
Еми няма как ба лъците свършиха и вече деца вземаме, че да пестим от заплати за майбасите ;) ГЕРБ ПОБЕДА!
33
3
 
10
 
! Отговори
фънди преди 7 месеца
за това гербавите пътища се сурват след първият дъжд - щото за да се накрадат колкото могат карат деца да работят.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно защо самият Богданив не се е самосезирал и не е хукнал да отнема деца. Аааа да, сетих се, той е ербап само в български семейства. От ромите го е страх, че може да отнесе някое паве в главата.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"добре,че са Ромите да редят павета и да правят покриви" - Явно не си викал роми да ти правят покрива, иначе друга песен щеше да пееш. А наредените от тах павета всички се спъваме в тях и ги плащаме. Жълтите павета за кой път ги редят вече и все с наши пари.
30
6
 
11
 
! Отговори
ИТ преди 7 месеца
Аз съм програмист и започнах да работя още като бях на 10 години. Още тогава се учи занаят. На 18 вече бях синиър програмист с 8 години стаж.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ученическите бригади по фабриките не бяха детски труд, нали? Или тогава нямаше проблем хиляди деца да блъскат в жегата? А сега видели 2 деца да помагат и вече вой "експлоатация на детски труд".
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Римляните винаги така работят. Тези ,които взимат парите са едни мазни, с големи тумбаци, дето нищо не могат да свършат, а и не искат. Те викат малолетни от махалата да им вършат работата за по 1 сладолед почерпка. Естествено качеството всички го виждаме, защото младежите сега се учат. А като се научат и те стават като бащите си - домързява ги и карат други малолетни роби да работят.
27
0
 
18
 
! Отговори
схема преди 7 месеца
Те са хитри и мързеливи. Те наемат фирмите голям човек, пък той води децата от махалата да работят, за някоя почерпка. Нали ги гледам тия по строителните и ремонтни дейности, с шкембета, не могат да се превият на две и трима приказват, двама работят.
26
3
 
8
 
! Отговори
27 преди 7 месеца
Ако си мислиш, че са могли да запазят соца, се лъжеш. Ако си мислиш, че обикновените хора са взели каквото и да е важно решение за прехода се лъжеш. Това, което се случва щеше да се случи по един или друг начин.
25
3
 
8
 
! Отговори
Децата на СОЦА преди 7 месеца
Какво дрънкахте бе нали Вие родителите с вашия избор за лъжливата демокрация избрахте този мизерен начин за вашите деца и още по лошо ще става все още има хора живеещи по соца и виждат отношението на деца възрастни от крадливия капитализъм поглъщайки всичко българско и България
24
4
 
6
 
! Отговори
ЖИВОТНИ! преди 7 месеца
НЕЧОВЕШКО, да оставите ДЕТЕ да ви работи и да взимате пари от трудът му! Ако бях БГ премиер, ви пращам лично в мини Бухово!! Без съд и присъда!!! Отвратен съм!!! Държава ли!!!

Спонсорирани публикации