В края на лятото: Върна ли се българинът по родното Черноморие?

Само за ден в Слънчев бряг имаме почиващи българи, колкото за цял месец в Гърция
29 авг 2023 10:34, Анисия Иванова
106

През месец юли тази година българите, които са пътували в чужбина, са с 12% повече в сравнение с данните за същия период през 2022 година. Това съобщиха от Националния статистически институт. Най-много българите са пътували до Турция, Гърция и Румъния.

"Имаме ръст. 820 000 българи са излезли в чужбина. В същото време имаме над 2 млн. българи, които са били в България. Само на Слънчев бряг имаме 450 000 легла, заедно с община Несебър - 550 000 легла. В Гърция през изминалия месец са излезли 120 000 българи с цел туризъм. Само за един ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за цял месец в Гърция. Няма как да кажем, че българите са тръгнали в чужбина", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, уточни той.

"Имаме много интензивни пътувания в България. НС казва, че 45% отиват в чужбина с цел почивка и екскурзия - около 400 000, но пътувания има и в България, особено по Черноморието", посочи Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на ИАОТ отчете върхова година по отношение на пътуванията и обясни на какво се дължи спадът на чуждестранни туристи у нас:

"Спрямо 2019 г. имаме спад. Спадът за трите месеца през лятото от чужбина е 9%. Ние сме с 300 000 по-малко от това, което е било през 2019 г. - недостигът е на туристи от Германия, Русия и Великобритания. През изминалия месец имаме 85 000 германци. Това означава слаб юни и юли, означава много инвестиции в реклама, за да може следващата година да имаме повече туристи. Хотелите трябва да сключат договори, а общините да участват в процеса на рекламата".

Според него темата за чистотата на водата, дискутирана през летния сезон, не е причина за отлива на туристи у нас. "Имаме спад на румънски туристи, защото им вдигат колите. Бяха извършени огромни инвестиции по отношение на водния цикъл на Черноморието. Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме перфектна организация и системата работи добре. Трябва да видим не в месеците юли и август, когато е пълно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по отношение повече туристи", анализира гостът.

Цените по Черноморието се движат между 40 и 240 лв. за стая за двама души, отбеляза Драганов.

"Скара с гарнитура и бира е 11 лв. Изключително изгодно. Разликата в отстъпката между 2 август и 2 септември е между 30 и 50%. След 15 септември цените ще паднат още. Туризмът е стабилен, има капацитет да обслужи повече туристи", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цитат: Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, уточни той. >>> Милиони ли, не са ли милиарди българи....
86
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Изобщо не съм бил, за да се връщам.
85
0
 
0
 
! Отговори
СС преди 8 месеца
Яд ли те е, калцун. Скоро и 0% ще стане, това вече се готви, само гледай
84
0
 
8
 
! Отговори
AF преди 8 месеца
Щом като няма проблеми в туризма и туристите от Бг се блъскат за стаи и места по хотелите-предлагам да се спре дотирането на туризма и държавата да започне да налага нормални данъчни ставки и да се спре с тези помощи за няквки мазни хотелиери и ресторантьори!!! Все пак финансите на БЪлгария се крепят на производството на стоки и услуги, не на туризъм!!! Подкрепете реалния бизнес, не онзи рунтавия АЛибегов
83
5
 
0
 
! Отговори
СС преди 8 месеца
Ходете си в Гърция, ние пак ви прибираме парите, по един или друг начин. Плащате и още повече ще плащате. Направих луди пари и от украинците. За *** българи само дране.
82
1
 
3
 
! Отговори
Селски сноб преди 8 месеца
Напълно възможно е да сме 25-30 милиона българи, защото като ходих юли месец на Халкидики, от Кавала до Урануполи всяка кола беше или българска или румънска. И незнам колко милиона са тука на нашето море, ама там бяха много.
81
8
 
4
 
! Отговори
смешни преди 8 месеца
не знам дали имаш пари или образование но на нашето море има хотели ,за които можеш само да си мечтаеш
80
5
 
11
 
! Отговори
= преди 8 месеца
На лай.номорието ходят сиромасите. Тези дето имат пари са по други дестинации.
79
8
 
9
 
! Отговори
аз преди 8 месеца
По-ниско образованите почиват на българското черноморие.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази седмица хранителните стоки поскъпнаха с 15%...........................Къде са съобщенията???
77
2
 
23
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Не знам дали се е върнал българина на родното черноморие, но в момента в хотела на 1000 км от България, половината са българи. Толкова много хора предпочитат да изминат целия този път но да ПОЧИВАТ, а не да ги е*ават. Замислете се малко какво ви куца. Ако въобще можете да мислите.
76
1
 
10
 
! Отговори
Ало-у чичо! преди 8 месеца
Никой вече не рекламира туристически продукт като ти изтъпани някой чичко да ти обяснява по телевизора, дето от километри му личи, че ходи на почивка не в България. Рекламира се с инфлуенсъри дето ходят и се снимат на място и разказват забавни истории и се показват скрити съкровища, за да се създава усещане че се рекламира от уста на уста, а не накой платен да ти набива канчето.
75
18
 
10
 
! Отговори
баланс преди 8 месеца
харода ни по принцип винаги е бил чуждопоклонически,завистлив и затова не иска да признае,че в БГима хубави неща,а конкретно ходил съм доста и тук и в Гърция категорично в България има места за,които в Гърция могат само да си мечтаят,а иначе повечето, които коментира тук са отишли в някое село в северна Гърция и вече не можеш ги стигна
74
2
 
21
 
! Отговори
Kuncho преди 8 месеца
Супер, щом сме излезли от кризата в туризма и имаме такова небивало потребление, логично е да се спрат вече помощите изливани в Българския туризъм и заведенията на наш гръб!
73
1
 
10
 
! Отговори
Институтник преди 8 месеца
Ама, напишето пълното название на работното място на "Директор Румен Драганов": Фирма "ИНСТИТУТ ЗА АНАЛИЗИ И ОЦЕНКИ В ТУРИЗМА ООД" на която той е съуправител.И фирмите в които участва, за да разберем защо така ги каканиже:БАЛНЕОХОТЕЛ ПОМОРИЕИНЕС ТРАВЕЛ БЪЛГАРИЯЕВИ ТРАВЕЛ БЪЛГАРИЯПОМОРИЕ-ТУРИНВЕСТ
72
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Хаха, Гърция и Турция са сигурно с 100% ръст от 2019 насам. Кенефомориетос 10% надолу. Ти да видиш
71
2
 
8
 
! Отговори
Турист преди 8 месеца
Добре, че в Кранево дойдоха италианци и направиха супер качествен хотел Каса дел Фиоре!
70
17
 
8
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
Нагледал съм се на морета и океанища и съм устаоно3вил, че най хубаво е във вкъщи.
69
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що да ви пълня хотеите построени с откраднати пари? Ще си ям домати и сиренце на село и ще си почина по-добре от лудницата бетономорие.....Мина ви модата-ясък за имането!
68
3
 
11
 
! Отговори
мда 2 преди 8 месеца
А за бг хотелиерите ми е тъжно, че са се набутали да си купят/построят хотели, семейни, квартири или там каквото имат. Презастрояването е навсякъде, можете да се постараете да вдигнете нивото си на сервиз, грамотността на персонала, вежливостта към туристите качеството на храната. Както и концесионерите поддръжката на плажните ивици. Не е много, но единствено това зависи от вас. Цените няма да ги коментираме, ГЗ знае 2 и 200, така че за всеки влак пътници има.