В края на лятото: Върна ли се българинът по родното Черноморие?

Само за ден в Слънчев бряг имаме почиващи българи, колкото за цял месец в Гърция
29 авг 2023 10:34, Анисия Иванова
106

През месец юли тази година българите, които са пътували в чужбина, са с 12% повече в сравнение с данните за същия период през 2022 година. Това съобщиха от Националния статистически институт. Най-много българите са пътували до Турция, Гърция и Румъния.

"Имаме ръст. 820 000 българи са излезли в чужбина. В същото време имаме над 2 млн. българи, които са били в България. Само на Слънчев бряг имаме 450 000 легла, заедно с община Несебър - 550 000 легла. В Гърция през изминалия месец са излезли 120 000 българи с цел туризъм. Само за един ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за цял месец в Гърция. Няма как да кажем, че българите са тръгнали в чужбина", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, уточни той.

"Имаме много интензивни пътувания в България. НС казва, че 45% отиват в чужбина с цел почивка и екскурзия - около 400 000, но пътувания има и в България, особено по Черноморието", посочи Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на ИАОТ отчете върхова година по отношение на пътуванията и обясни на какво се дължи спадът на чуждестранни туристи у нас:

"Спрямо 2019 г. имаме спад. Спадът за трите месеца през лятото от чужбина е 9%. Ние сме с 300 000 по-малко от това, което е било през 2019 г. - недостигът е на туристи от Германия, Русия и Великобритания. През изминалия месец имаме 85 000 германци. Това означава слаб юни и юли, означава много инвестиции в реклама, за да може следващата година да имаме повече туристи. Хотелите трябва да сключат договори, а общините да участват в процеса на рекламата".

Според него темата за чистотата на водата, дискутирана през летния сезон, не е причина за отлива на туристи у нас. "Имаме спад на румънски туристи, защото им вдигат колите. Бяха извършени огромни инвестиции по отношение на водния цикъл на Черноморието. Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме перфектна организация и системата работи добре. Трябва да видим не в месеците юли и август, когато е пълно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по отношение повече туристи", анализира гостът.

Цените по Черноморието се движат между 40 и 240 лв. за стая за двама души, отбеляза Драганов.

"Скара с гарнитура и бира е 11 лв. Изключително изгодно. Разликата в отстъпката между 2 август и 2 септември е между 30 и 50%. След 15 септември цените ще паднат още. Туризмът е стабилен, има капацитет да обслужи повече туристи", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
18
 
! Отговори
mda преди 8 месеца
В гърция, като изключим чакането по границата, няма нещо което да е по-зле от БГ. 2 шезлонга с чадър от тази година са 8 ойро, безплатно паркиране навсякъде, почти няма платени паркинги. Морето е топ, няма вълни, водорасли, медузи, замърсявания, ***, стъкла, проблем с пречиствателни станции, няма вируси от ешерихия коли. Ако си подберете добри плажове има освен с кристално чиста вода и ситен пясък както в бг. Храната е на еднакви цени почти навсякъде - калмари 7-15 евро, октопод 8-20 евро.
66
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
в къмпинг Градина кво скубане пада: :Д , 7лв. масичка, 2х 7лв шезлонги, 7лв чадър, 2х4 лв шалтета за шезлонгите.. айде почвайте да смятате :Д .. и нямаш право да откажеш някое от тези неща,а съседните чадъри пък 35лв комплект със задължителна консумация 50лв чао белла чао
65
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се е върнал, няма и да се върне.
64
0
 
4
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
Я брой на гръцки до хиляда. Даже и да успееш, ще ти се смеят всички гърци от Коринт.
63
0
 
18
 
! Отговори
С преди 8 месеца
Тогава защо е този рев?
62
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
АЗ МРАЗЯ БЪЛГАРИЯ И ОБИЧАМ ГЪРЦИЯ!
61
6
 
9
 
! Отговори
Турист преди 8 месеца
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици при консумация 1.5, тоест и зимата произвеждат достатъчно ток. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини и мед.център с кадърни лекари. Сега построиха и 4Д кино, ресторанти, конна база, барове, стрелбище и римски спа център с римска минерална баня. Пълно е с млади хора.
60
5
 
8
 
! Отговори
Грък преди 8 месеца
В България има 2000 гръцки ресторанти на българи.. в Гърция има 0 български ресторанти, защото не сме наведени ;)
59
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никакво връщане! Никакво! Все пак човек трябва да уважава себе си, както и парите които е изкарал за да ги изхарчи за почивка.
58
16
 
4
 
! Отговори
Германец преди 8 месеца
Българите са толкова жалки, че играят сиртаки, вместо дунавско хоро ;)
57
1
 
17
 
! Отговори
Ко ко преди 8 месеца
Аз лично няма да се върна скоро.Ако се променят нещата към по - добро в обслужване, храна, Цени ще се върна.
56
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дааа. Опашки се вият от мераклии да опитат стейк за 600 лева и да правят калайняни бани в морето
55
6
 
16
 
! Отговори
Ха преди 8 месеца
Няма как да се върне в тая "кална" вода ! По-добро от Гърция няма ! Дори от тази година, почваме да мислим със семейството ми да си купим къща там.
54
2
 
16
 
! Отговори
ИСТИНА преди 8 месеца
Този каза ,че имало общо за сезона демек само юли август 2023 г. 3 000 000 / три милиона туристи / в България ..За Гърция статистиката е 5 ПЪТИ НАСЕЛЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ КОЕТО Е 11 000 000 ИЛИ ТУРИСТИТЕ СА 55 000 000 / ПЕДЕСЕТ И ПЕТ МИЛИОНА ............. Черно море замърсено и кафяво,,, в Гърция кристално чисто и евтино ядене НЕ ПЛАЩАШ СЯНКА И ПАРКИНГ ЛЮБЕЗНИ ДОМАКИНИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ ,,БЪЛГАРИТЕ ПРАВЯТ СВАДБИТЕ СИ В ГЪРЦИЯ............
53
4
 
21
 
! Отговори
Валери преди 8 месеца
Абе тоя дьртак защо ни го навирате,бе.скьсва се да хвали /родното/гадноморие.абсолютен льжец!еййййй смотльо....защо льжеш.не го слушайте
52
2
 
18
 
! Отговори
Троян преди 8 месеца
До АнонименКъщите за гости и хотелчетата по балкана са пълни до пръсване.Сами си направете изводите. Така ще е и през зимата. От алчност се самозагробихте.
51
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Драганов изключително ме развесели за пореден път ;) Какво значение има колко легла има, важното е колко от тях са били заети :) И не, никакви чужденци няма, вкл. германци и румънци. Имам приятел с два хотела в Созопол, който от години работи само с германци, а преди и с руснаци. През цялото лято капацитетът на хотелите му е бил запълнен на макс. 15 %.
50
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чудно е родното! След 45 години комунизъм и после руски модел преход с разграбване в хаос. Как да не ти е мило родното. Борчета стопанисват черноморието с ортаци руснаци. Бетонираха всичко, големите курорти са само за пласиране на наркотици и ***. Всичко е оставено на смаотек, министерствата са абдикирали от задълженията си само седят да взимат пари. Цялоста идея за туризма на морето липсва вече 33 години и мутрите си правят каквото искат.
49
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова празни плажове във Варна и около Варна като това лято не помня от 30 години!
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Хах Ти на ВСИЧКИ плажове ли беше? Ашколсун!

Спонсорирани публикации