В края на лятото: Върна ли се българинът по родното Черноморие?

Само за ден в Слънчев бряг имаме почиващи българи, колкото за цял месец в Гърция
29 авг 2023 10:34, Анисия Иванова
106

През месец юли тази година българите, които са пътували в чужбина, са с 12% повече в сравнение с данните за същия период през 2022 година. Това съобщиха от Националния статистически институт. Най-много българите са пътували до Турция, Гърция и Румъния.

"Имаме ръст. 820 000 българи са излезли в чужбина. В същото време имаме над 2 млн. българи, които са били в България. Само на Слънчев бряг имаме 450 000 легла, заедно с община Несебър - 550 000 легла. В Гърция през изминалия месец са излезли 120 000 българи с цел туризъм. Само за един ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за цял месец в Гърция. Няма как да кажем, че българите са тръгнали в чужбина", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, уточни той.

"Имаме много интензивни пътувания в България. НС казва, че 45% отиват в чужбина с цел почивка и екскурзия - около 400 000, но пътувания има и в България, особено по Черноморието", посочи Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на ИАОТ отчете върхова година по отношение на пътуванията и обясни на какво се дължи спадът на чуждестранни туристи у нас:

"Спрямо 2019 г. имаме спад. Спадът за трите месеца през лятото от чужбина е 9%. Ние сме с 300 000 по-малко от това, което е било през 2019 г. - недостигът е на туристи от Германия, Русия и Великобритания. През изминалия месец имаме 85 000 германци. Това означава слаб юни и юли, означава много инвестиции в реклама, за да може следващата година да имаме повече туристи. Хотелите трябва да сключат договори, а общините да участват в процеса на рекламата".

Според него темата за чистотата на водата, дискутирана през летния сезон, не е причина за отлива на туристи у нас. "Имаме спад на румънски туристи, защото им вдигат колите. Бяха извършени огромни инвестиции по отношение на водния цикъл на Черноморието. Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме перфектна организация и системата работи добре. Трябва да видим не в месеците юли и август, когато е пълно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по отношение повече туристи", анализира гостът.

Цените по Черноморието се движат между 40 и 240 лв. за стая за двама души, отбеляза Драганов.

"Скара с гарнитура и бира е 11 лв. Изключително изгодно. Разликата в отстъпката между 2 август и 2 септември е между 30 и 50%. След 15 септември цените ще паднат още. Туризмът е стабилен, има капацитет да обслужи повече туристи", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
29
 
! Отговори
Qwerty преди 8 месеца
Докато родните хотелиери разчитат на платени публикации, измислени държавни кампании и приказките на някакъв дядка пишман експерт по туризъм нищо няма да се промени... А и както гласи един коментар по долу - то не останаха хора в България...
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ги щем по Черноморието на гръцко било по-хубаво :)))
25
1
 
21
 
! Отговори
Чоко преди 8 месеца
Не виждам как ще са се върнали . Всичките ми познати и роднини са в Гърция, Италия или Испания. Лично аз бях за седмица в Италия , на юг от Бари и две седмици на Закинтос в Гърция. Възнамерявам в края на септември да отскоча и за седмица до Бодрум или Айвалък в Турция.
24
2
 
14
 
! Отговори
Да се чете преди 8 месеца
Скара с гарнитура и бира е 11 лв. Кебапче с лютеница и 400 наливно бургаско.
23
1
 
20
 
! Отговори
Приятел преди 8 месеца
-Румба ,не се хаби!Никой не ти вярва на измислиците и на празните приказки!Взимай си голямата заплата и по-добре се скрий ,че вече си втръснал и на хотелиерите.
22
1
 
25
 
! Отговори
Кире преди 8 месеца
Интересно сравнение, на Слънчака имало 550 000 легла а в гърция заминали 120 000 българи за месец?!?! Сравнението е брой места към брой места и брой туристи към брой туристи. АМа от фекаалната вода на слънчака му се е размила мисълта на горкия.
21
1
 
31
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 месеца
Нито една вярна цифра няма от тези, които споменава професора-менте!Този "Институт"-хранилка" само преди месец беше някакъв "Борд по туризъм" ,каквото и да означава тази куха фраза.Лъжите на шмекера дедо Румен няма да подлъжат нито един българин да нагази във фекалиите.
20
15
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 8 месеца
Ксенофобските държави, които не приемат имигранти са обречени на мизерия и изчезване, особено когато са част от най-развитите общества на планетата. Да си чул за богата и просперираща държава без имигранти?
19
1
 
25
 
! Отговори
Ковид Варварина преди 8 месеца
Българското черноморие си е бетон!
18
1
 
43
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 месеца
Вчера се върнах от южното ни кафяво море.От вятъра фекалиите са на брега.Омешани с водорасли и битови отпадъци.Вълните са 2 метра ,а цените са двойно по-високи от миналата година.ТОЗИ ИЗМАМНИК НЕ Е ПРОФЕСОР ,А ПЛАТЕН ЛЪЖЕЦ!ПРОСТО ОБИКАЛЯ НА АВАНТА ПО ХОТЕЛИТЕ И РЪСИ ИЗМИСЛИЦИ!
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
смятай щом мутрите на морето са ни преброили че сме 31 млн българи и че тая година очакваха 5 млн, за какви схеми по точене става дума
16
0
 
38
 
! Отговори
/// преди 8 месеца
Оня дето пиеше морска вода по телевизията го видях миналата седмица на Халкидики.
15
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българинът няма как да се върне защото българинът вече е изчезващ вид! Публична тайна е че в страната са останали едва 3 милиона българи в активна възраст като са част работят или имат някакви доходи. От тези 3 милиона едва 1 милион са деца до 18г. А от младите между 18 и 36г близо 30% са безработни и не си търсят работа. Общо от всички работещи в страната 60% работят на заплата под 500 евро. Останалото са дърти пенсионери, неактивни, и малцинства. Държавата ни се намира в демографски колапс
14
1
 
33
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 8 месеца
Този жалък дядка лъже като индиец от махалата.Този измислен Институт е едно свърталище на кухи *** ,които бръщолевят нелепици и се крият зад празни звания и неверни анализи.Никой не казва от къде се пръкна фалшивия професор и безсмисления му Институт.Такива Институти лежат на наш гръб и сеят лъжи.Морето ни мирише от километър , а имотите на българите в Гърция се увеличават с 20-30 % годишно.Естествено от Института не смеят да кажат и дума за това.Пфу ,шарлатанин е профАНА Румен Авантата.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
'Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България' -- 31 млн българи сме твърдо :)))))))))))))))))))))))))
12
2
 
10
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 8 месеца
нашто море, наште курорти :))))
11
0
 
24
 
! Отговори
де са преди 8 месеца
5 млн българи тая година както беше прогнозата :)))))
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все сме недоволни и все за нещо мрънкаме
9
1
 
33
 
! Отговори
... преди 8 месеца
ем тогава ко ревът всички хотелиери ресторантьори и други по "нашто" море!!???
8
0
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Хубаво е...морето,ама да си...млад,поне на 60-сет години. Аз на 93,какво да...правя там.

Спонсорирани публикации