Около 10% у нас работят дистанционно, нужни са гъвкави условия

За поколенията Y и Z е най-естествено да се работи по този начин
30 авг 2023 11:25, Анисия Иванова
23
Около 10% у нас работят дистанционно, нужни са гъвкави условия
Снимка: Pixabay

ЕК въвежда нов регламент за работа онлайн. В България около 10% работят дистанционно. Страната ни е около границата, която ЕС таргетира с тази директива.

Това обясни пред БНР Георги Първанов, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

Работата от други страни в момента е по-скоро изключение. От данъчна гледна точка не е позволено, уточни той.

"Както е предложено, се говори за фиксиран адрес. Дистанционната работа по дефиниция трябва да бъде максимално гъвкава и трябва да се помисли за друг адрес – за плаващ адрес, да се уведомява работодателят. Това трябва да се прецизира", изрази мнение Георги Първанов.

Ясно е разписано, че работодателят трябва да поеме разходите за свързаност на служителя, който работи дистанционно, тоест за интернет и мобилна връзка, посочи той в предаването "Преди всички".

За поколенията Y и Z е най-естествено да се работи дистанционно. Сред хората от поколението Х обаче има известен страх, отбеляза още експертът.

"Ще вървим към постепенно вдигане на възрастта за пенсиониране, каквато е и тенденцията в Западна Европа. Едно от най-характерните неща за младите хора, за поколенията Y и Z, е доста краткият среден престой в компаниите, освен че искат да се пенсионират рано. Сега на пазара на труда всички са джоб хопъри (които често сменят работодателя си – бел. ред.). Средният престой в компания в България пада под 3 години. Младите са почти постоянно на пазара на труда.", допълни гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колкото сте по-далеч от мен, толков съм по-добре! НЕ, МЕРСИ! Дръжте си правилата!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 21 Не е. Даже хич. Друга е дсициплината и работата.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако на ЕС и фирмите им пукаше за околната среда толкова, колкото се правят, щяха налагат много повече работа от вкъщи. Да караш човек, на когото работата му се върши само от компютър, да ходи на офис е такова безсмислено разхищение на ресурси и време.
18
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 7 месеца
До Номер 2, така е... И ще трябва да свиквате. Когато имаше кадърни и работливи и ги държахте на ниски запалти и в същото правехте добри печалби, им казвахте да си ходят ако нещо не им харесва, щото на портала чакали много. Ко стана ся... Гладът за кадри тепърва започва.
17
1
 
4
 
! Отговори
Ужаст преди 7 месеца
Поредната тъпотия на бюрократите от Брюксело и ограничение на конституционалните ни права, която ще дойде и ще си замине като поредния лабораторен вирус... Ама да отчитат дейност те и нашите дерибеи. И да захлебят още и дори затрият средната класа. Но аз ще работя дистанционно за себе си или страни от третия свят, ако поискам. Да вървят от където са изпълзяли...
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро всички ще трябва да си стоят вкъщи щото ИИ не спи само мисли как да ви вземе работата. Да някой ще кажат света се променя ще изникнат нови професии - да така е но те ще бъдат упражнявани от много по малко хора - или се учете да работите с ИИ или ще трябва да пасете трева
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва робите да бъдат върнати отново в клетките - тоя ковид много ги разхайти
14
3
 
1
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
До 8, Къде доставя "великият" Амазон автономно?
13
8
 
4
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Работа се сменя на всеки 6 месеца. Само некадърници стоят повече от 6 месеца при един и същи работодател.
12
2
 
6
 
! Отговори
КойТеПита? преди 7 месеца
Да върнем ли крепостните селяни и кибуците, а?!? Или ТКЗС-тата и промкомбинатите, където човек си дава живота в името на партията и си умира *** и беден.. От кога някой, който по-често хваща чашка, а не мишка го наричаме експерт? Тея асоциации за управление на хора, човешки ресурси, сдружения на едрия капитал и прочие са едни дървени философи, картели и ***. Инвестирал съм хиляди часове време, лични спестявания и усилия в това да съм добър и да се продавам. Да ходят сами си работят...
11
2
 
7
 
! Отговори
666 преди 7 месеца
Ще вървим към вдигане на възрастта......Е колко още бе брат, у нас е една от най-високите?!Ще работим до на..си...ра...не и умиране, така ли?Вие гадни въ...шки и кръ...воп...ийци!
10
6
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 7 месеца
Като чуя за "интелигенция" и ми се повдига!
9
3
 
15
 
! Отговори
селянин преди 7 месеца
язе съм програмист и си бачкам у холо (сменям програмите на телевизоро)
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При 7% интелигенция е много добра цифра 10% работят дистанционно. Реално 90% от квалифицирания труд може да се полага дистанционно. Изключваме лекари и подобни ценни професии, разбира се. Вече разни там кофражисти, чийто труд е заменим от 3д принтер вече не са интересни никому. Нито склададжии и касиерки- всичко е автономно вече. За шофьорите- да не говорим, Амазон доставя с автономен транспорт от години.
7
4
 
18
 
! Отговори
до 4 преди 7 месеца
Мда, поредният бачкатор, който си мисли, че е много важен и ценен. Ценен си толкова, колкото е заплатката ти. Жалка. Капиш? На квалифицирания кадър твоята професия е хоби, а ти неговата и 100 живота да живееш не можеш да я вършиш.
6
3
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 7 месеца
Ако тия, дето ги наричаш "***" (всъщност те издържат икономиката), ги няма, то твоят труд ще е тотално ненужен, защото ти си СЛУГА на средната класа.
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Работя дистанционно от сума години. 2023та сме. Технологичната работа не познава граници и работно място. Работя си за чуждестранни клиенти от всяка точка на света. Разбира се, заплащането е по европейски стандарт, че дори в пъти над средния. Ей го утре се събираме на моята вила на 20км от София в полите на Витоша да гледаме мача и да работим. Малко BBQ, аржентинско говеждо, детски игри. 3 семейства чакаме да стоят няколко дена. Рай.
4
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Работят тия дето са на полето, в завода, на строежа, в автосервиза...... и така нататък. Тия дето правят нещо реално с ръцете си. Останалите просто паразитират върху работещата част от населението и се възползват от лесните пари без покритие които банките раздават наляво и надясно. Я да върнем златният стандарт парите да имат 100% покритие да видим тогава кой ще работи "дистанционно". Няма кой да ти даде злато за такива глупости. Ама сега ви раздават пари като на монополи. Радвайте се.
3
8
 
4
 
! Отговори
прогрес преди 7 месеца
Дистанционно ви следят
2
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
за Y и Z най-нормалното е да не работят, да имат претенци, но да нямат покритие, но пък да искат да им се плаща. И си въобразават, че с цъкането по тлеефон работата ще се свърши