Ръст на обявите за работа в края на отпускарския август, търсенето на IT намалява

Най-много са се увеличили обявите в секторите „Търговия и продажби“
81
Ръст на обявите за работа в края на отпускарския август,  търсенето на IT намалява
Снимка: Pixabay

През последните месеци  се наблюдаваше тенденция на спад на предложенията за работа онлайн, като за основна причина за това беше летния и отпускарски сезон, през който работодатели и търсещи работа са по-слабо активни. Ежемесечният анализ на една от най-големите HR компании  показва, че с наближаването на края на този период  отчетливо се вижда активизиране на предлагането.

Обявите за работа в края на м. август са нараснали с 4% спрямо предходния месец, а на годишна база те са с 5% (2300 предложения) по-малко. Този годишен спад се дължи основно на намаленото предлагане в сектор ИТ през 2023 г, като само в този сектор предложенията са с 2000 по-малко спрямо миналата година. Като изключим този фактор, предлагането на работа през м. август е на същото ниво като през 2022г.

За разлика от предходните месеци, през август наблюдаваме ръст на предложенията в почти всички сектори. Най-много са се увеличили обявите в секторите „Търговия и продажби“ (800 предложения повече, 8% ръст), „Производство“ (650 предложения по-малко, 10% ръст) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (420 предложения повече, 7% ръст). Ръст на обявите отчитаме и в секторите „Административни и обслужващи дейности“ (200 предложения повече, 5% ръст), „Логистика и транспорт“ (200 предложения повече, 4% ръст), „Маркетинг и реклама“ (30 предложения повече, 2% ръст) и „Строителство“ (30 предложения повече, 1% ръст.

По-малко предложения отчитаме в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (75 предложения по-малко, 4% спад) и „Здравеопазване и фармация“ (80 предложения по-малко, 4% спад). С най-голям спад на обявите е сектор „ИТ“ в който през м. август има 120 предложения по-малко спрямо предходния месец (2% спад).

Обособен лидер по дял на предложенията през м. август продължава да бъде сектор „Търговия и продажби“ с 24%. Второто и трето място също остават непроменени и са заемани от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).

Следват секторите „Логистика и транспорт“ (11%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%),  „ИТ“ (8%)  „Строителство“ (6%), „Здравеопазване и фармация“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%),  „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Според анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger при предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се наблюдава спад от 3%. Броят на този тип предложения през м. август е 3600, което е 9% дял от всички обяви.

Разпределението на този тип предложения по сектори е: 56% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (6%).

Общият брой на обявите във водещите областни градове е нараснал с 5%.     Увеличението във всеки един от тях е, както следва: София (5%), Пловдив (3%), Варна (1%), Бургас (7%), Русе (8%) и Стара Загора (16%).
Като дялово разпределение в гр. София обявите са 42%, а в останалите градове са: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през м. август са с 50 повече спрямо м. юли. Общият брой на този тип обяви е около 2550 (2% ръст), което е 6% дял от всички обяви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: обявиработни места
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Поздрави отпускарите преди 7 месеца
Днес в Цюрих слънчев ден, 28 градуса,биричка за 12,50 CHF, сладоледче 12CHF, мацки почти без облекло! Елате да живнете по малко, стига стрес и работа! При 14к CHF месечно не е толкова скъпо! HDL, VHDL, DSP програмиране, старт е на 8к CHF или как се договориш при опит! Фирмата търси инженери под дърво и камък! От другия месец съм на 15,5к СHF! А важно изисква се embedded HW и SW!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С какви пари ще ги издържаш бе оркска фашкия. Че те ако тебе те чаках да са умрели от глад
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаха , простите селяни и бачкатори са бесни че докато тях ги спукват по цял ден за 2К , ИТ хората си работят от вкъщи и си пият кафенето за 8К. Смотльовци
69
2
 
2
 
! Отговори
Хващайте ци.аните преди 7 месеца
И укрите бежанци да работят.АКО НЕ УРСУЛА ДА СИ ГИ ВЗИМА,АЗ НЯМА ДА ИЗДЪРЖАМ РАЗНИ ДЖИХАДИСТИ ЩОТО УРСУЛА БО..ЛУКА ТАКА КАЗАЛ ДА СМЕ СОЛИДАРНИ!!! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ОТ ЕСЕС ЛГБТИ ПУ.ИЯ!
68
0
 
0
 
! Отговори
72 преди 7 месеца
Уолз ... Минусите ... Лъжа ло е? Днес не е като преди 5 години ... Да ти дават купчина с пари за всекинкьопав проект с 5-6% шанс, да го купи Google за 100-200 млн след 4 години ...
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами поне още година е е така - все назаде. Нивата от 2019-а ще се възстановят поне през 2026-а. Същото се случи при дот ком-а, макар да не се усети така силно у нас. После се случи и след кризата 2008-а. Парите за скапани проекти спадат, а свестните не наемат по 10 човека, където им е трябвало 5-6 само за сигурност.
66
5
 
13
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 7 месеца
Дори и утре да няма ИТта няма да станете по-богати. Заплатата е функция на умения и знания. 80% не ставате за нищо. P.S. хляб си меся всеки ден през последните 15 години, благодаря за загрижеността :) Имам си градинка със зеленчуци. Друго не ми трябва. И 15К заплата. Спрете да философствате. Просто не ставате дори за това :)
65
3
 
5
 
! Отговори
Търсач преди 7 месеца
То пък едни обяви.....А демографската криза вече е катастрофа.....
64
3
 
4
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ : преди 7 месеца
Ще внасяме чужденци да работят в България! Българите сами ще се изнесат...
63
2
 
3
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
В доста ИТ фирми не пускат обяви, ако не сте забелязали.В Модис е много зле, двама познати напуснаха за по-малко от година
62
0
 
4
 
! Отговори
Ай тигре тигпе преди 7 месеца
66 Ти си гладна сфи ня майка и караш Опел Тигра?
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гледам *** майка и карам Q8!
60
6
 
5
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 7 месеца
Проблеми в ИТ сектора, както много общаци чакат да гледат сеир няма да има. Ако преди в България имаше работа за 100 000 ИТ-та, а бяха заети 50 000.... То спаднали обяви дори с 30 процента (което не е така де) означава, че примерно не заетите места ще са по-малко. А не че ще махат хора. Да, може някакви фирми да са правили съкращения, но това е защото проектите са изпълнени и няма нови.
59
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Програмистите са като джедаите , вие с тях не може да се биете , те владеят силата ..Добре че измислиха програмирането за да може все пак човек да мисли , повечето не ползват и 1% от мозъка си.. Мозъка на човеците последните 1000 години е намалял. еволюция или денегенерация , слагачество , коформизъм , политкоректност ,.
58
3
 
27
 
! Отговори
До 60 преди 7 месеца
Е защо хамалската работа да е за будали :) ? Аз се занимавам със строителство - ако ме видите на строежа, работя на едно с работниците. Много често аз върша черната работа, за да се усетят по-младите, че не е срамно да работиш *** работа. Имам BMW X5 - понякога ходя с него за лепила, стиропор, фибран - нека се вижда, че хубава кола може да си купиш и с работа, не е само за измамниците и мутрите. Човек трябва да е скромен и работлив, така ще бъдете винаги щастливи
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Търсенето и предлагането на работа е по Линкедин.. разни рекрутери ти предлагат работа. молят те да работиш по цяла Европа.. Обявите в джобс и дев не са само само за България същите обяви ги има и в други държави къде намерят подходящия човек,,
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха а *** какво ще чистят по запада като дойдат тези роботи :)
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да има и будали за хамалските работи. Все пак *** какво ще правят.За хуманоидите , вече има такива дето гипсират и чистят *** , но проблема е че ако ги пуснат на пазара в Германия нашите няма да има какво да отпушват.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правете мускули и качвайте хладилници и мебели хамалски услуги , аз ползвах такива едни млади наркоманчета хамали ми изхвърлиха мебелите от целия апартамент и заедно с транспорта до Пазарджик ми струваше 600лв. Не е толкова скъпо трима човека ангажирани
53
6
 
12
 
! Отговори
до 47 преди 7 месеца
Хуманоиди, на баба ти хвръчилото. Като ти се запуши канала хуманоида ли ще дойде да ти го оправя, като трябва да си смениш керемидите - хуманоида ли ще качиш на покрива. Детето си счупи крак/ръка - хуманоид ли ще го гипсира? Не знам колко пари взима IT-то, ама двама Асановци искат 100 лева да ти качат хладилника до апартамента и хората си плащат. За половин час работа.. дали скоро ще има хуманоиди да качват хладилници или да хвърлят *** :).