С 40% ще скочи токът за домакинствата – до края на 2025 г.

Правителството предлага хората да излязат на свободния пазар на ток на два етапа - от 1 юли 2024 г. и от 1 януари 2026 г.
13 сеп 2023 07:00, Елка Василева
270
С 40% ще скочи токът за домакинствата – до края на 2025 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Токът за бита ще поскъпне с около 40% в резултат на прилагане на промените в Закона за енергетиката, които са внесени от Министерски съвет в парламента. Това обаче едва ли ще стане наведнъж, а е по-вероятно повишението на цената да стане постепенно до края на 2025 г. Следващото поскъпване на тока се отлага за от 1 юли 2024 г., пише „Труд“.

Още по темата
В момента средната цена на тока за домакинствата е около 146 лв. за мегаватчас без ДДС и без таксите за достъп и пренос. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент “Ден напред” е 208 лв. за мегаватчас. Промените в закона за енергетиката предвиждат домакинствата да плащат пазарни цени на тока, което при днешните цени би означавало повишение на сметките с над 40 на сто.

Поскъпването на тока вероятно ще стане постепенно. Пълната либерализация на пазара на ток ще бъде от 1 януари 2026 г., гласят предложените промени в закона. Първоначалният вариант на промените предвиждаше първият етап на либерализацията на пазара да стартира от началото на 2024 г. Но след много негативни становища по проекта, включително и от страна на КЕВР, в редактирания вариант се предлага това да стане от 1 юли 2024 г.

До средата на следващата година ще действат сегашните регулирани цени на тока. От 1 юли 2024 г. до края на 2025 г. КЕВР също ще определя на какви цени електроразпределителните дружества да продават ток на битовите потребители.

Но в този преходен период ЕРП-та ще купуват електроенергия на пазарни цени. За разликата между цената, на която ЕРП-та купуват електроенергия, и на която я продават на домакинствата, ще получават компенсации от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. От средата на следващата година ще отпадне ролята на НЕК на обществен доставчик на електроенергия и ще отпаднат квотите за продажба на ток от електроцентралите на НЕК на определени от КЕВР цени.

Това означава, че за да бъдат поддържани сегашните цени на тока, ще трябват огромни суми за компенсация на ЕРП-та.

В ръцете на КЕВР е оставено решението дали токът да поскъпне на няколко стъпки от 1 юли 2024 г. до края на 2025 г., или от средата на следващата година да има минимална промяна и рязкото поскъпване да бъде оставено за началото на 2026 г., когато домакинствата ще трябва изцяло да минат на свободния пазар на ток.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
24
 
! Отговори
СПАС преди 8 месеца
Нищо няма да има!!! Водата от 3ст/м3 стигна 5лв/м3!!!!! ............и какво? ПАК СИ ХРУПКАТЕ БАНАНИ!!! 150 ПЪТИ!!!! НЕ ПРОЦЕНТА!!!!! ВАЖНОТО Е, ЧЕ СКАЧАХТЕ ЗДРАВО И ДОКАРАХТЕ КАПИТАЛИЗМА!!!!.............А СЕГА ПИЙТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ОТ 5ЛВ/М3!!!.........И ПО ЕДИН БАНАН!:))))))))))))
212
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще им много бесилки на жълтите павета.
211
0
 
18
 
! Отговори
Тон преди 8 месеца
Ще има свободен ,животински безконтролен линч!
210
0
 
16
 
! Отговори
Тон преди 8 месеца
Свършено е с вас!
209
0
 
14
 
! Отговори
Тон преди 8 месеца
Направете го ,и като скочи ,име ще скочим,а вас няма да ви има!
208
1
 
16
 
! Отговори
Янко-Перрник преди 8 месеца
А около 3000 озверели миньори- въглищари с Винкели и още 1000 души с коктейли молодец може ли на площад НС да пренаредят новите павета в сградата ,с омирисаните дъртаци и селяци.
207
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е то без ТЕЦ, АЕЦ, само на панели и мелници + борса, какво се очаква, даже тези проценти са ниски.:))
206
1
 
10
 
! Отговори
Джо преди 8 месеца
Това ще унищожи ДПС и ГЕРБ.
205
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще ви тричаме по площадите..няма значение от коя партия сте
204
0
 
16
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 8 месеца
още ли не съм Ви Ококорил като мене?! рано или късно, но по-скоро - рано и това ще стане!!
203
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да ви кажа, че по същото време ще влезе и ЕВРОТО. Правете си сметката от сега, имате около година - фотоволтаици, пелети или дърва. Действайте че тока скоро ще стане лукс.
202
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много спец тук, много завистник. Седнали на зърнопроизводителите милионите и луксозните коли да броят, заплатите на IT-та, абе, вместо да дращите по сайтовете, отивайте пшеница да гледате, милионери да ставате, на майбаси да се возите или сядайте зад компютрите и тракайте по цял ден за 7 хилки. Паничката му празна, ама той, вместо да помисли как да я напълни, в чуждата гледа и завижда.
201
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз си паля печката с ЧАКМАК - Кремък и Желязо. Удрям кремъка с желязото, искра изхвръква, паля хартийката сред сламата в джамала. тя загрява камъните и ми е топло, през цялата зима. Имам стара газ за лампа! Паля си газовата лампа и чета стари вестници останали от моите деди. Цял склад са! Имам си навън слънчева тоалетна. Вземам листа от дървета и с тях си протривам дюнгелето след ихвърляне на търкалето. Всичко е наред. Не ми треба Дюпетат да ми разправя всеки ден за някакъв си маймунски резерват
200
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ТОВА СА ИЛЮЗИИ ДА ВИ СГОТВЯТ ПО-ДОБРЕ, ЦЕНАТА ЗА ДОМАКИНСТВАТА ЩЕ СКОЧИ МИНИМУМ НА 0,60 ЛВ НА КИЛОВАТЧАС!!!
199
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За какво ни е евтин ток от АЕЦа, добре че се отървахме и подарихме реакторите на Украйна.
198
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Социализмът донесе само вреди за България цената, за които плащаме всички здравомислещи хора. Няма какво да се мъча да обеснявам на човек, който е с дълбоко промит мозък и ниска обща култура." Цикличното "не мога си опаза позицията, заотва ще кажа, че си прекалено глупав, че да ме разбереш". Браво - продължавай все така! Един ден, ще станеш журналист по Нова.
197
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Програмист взема средно 7хил лева. Ама програмистите са алчни и с евтиния потребителски ток си държат интернет сайтовете вкъщи, копаят критпо койни с евтин ток, програмират си в къщите и т.н." - Жалко, че е незакнно да те измлатя с една лопата през кухата картунка.
196
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свободен пазар ли? И като двма бизнесмени изкупят квотите за месец напреди и ти кажат 5 лева на квч, кво правим?
195
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакай малко - защо се внасят промени, които ще направят животът на ВСИЧКИ по-труден?
194
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук не е имало и едвали някога ще има свободен пазар за каквото и да е. Всичко е една спекула. Рано или късно в смотана ни държава ще останат необразовани роби, който ще бъдат заменени от друг народ и българия ще бъде забравено име ... даже няма да е и легенда ... просто ще изчезне