Ще е ефективна ли системата "донос – бонус" – 10% за сигнал за данъчна измама?

По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци
27 сеп 2023 09:00, Елка Василева
162

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития. Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност. Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. Това са хора, които разполагат с вътрешна информация - служителите, съдружници, семейни отношения. Вероятно на тях разчита НАП. По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци", коментира адвокат Пламен Борисов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
В мотивите е записано, че долната граница е от 3000 лв. Законотворците са счели, че 300 лв. са достатъчни, стана ясно от думите му. Според Борисов обаче, тези 10% не са достатъчни.

"И сега, без да има такъв стимул, в моята практика имам страшно много такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, за да си направят зло. Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая, че вече няма смисъл от проверки", обърна внимание юристът пред Bulgaria ON AIR.

"Докато се подаде сигнал, докато се обработи и се прецени, че е годна информацията... След това трябва да се образува данъчна проверка, тя да даде резултат във времето. Трябва да се стигне до разкриване на укрити данъци и да постъпят парите по сметка на НАП, и евентуално изтичане на процедурата по обжалване на данъчно-облагателния акт. Чак тогава може да разчитате, че ще си получите 10-те процента", обясни процедурата Борисов.

"Ако сте работодател и наемате нови служители, ще наемете ли служител, който е издал такъв донос и е създал неприятности на предишния си работодател? Никой не наема такива хора", подчерта адвокатът.

По думите му НАП работи добре и има една от най-автоматизираните публични системи. Пламен Борисов изрази опасения, че тези сигнали може да я задръстят, но той не очаква хората масово да започнат да подават такива.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да си следят фирмите на властта. Там са далаверите. Най вече военните доставки на уж негодно оборудване!
86
2
 
32
 
! Отговори
Терминал 2 преди 8 месеца
Не знам как го правят но нашите политици определено имат талант да вземат възможно най лошите решения във всяко едно отношение. Някак си успяват да вземат най лошите неща от социализма и да ги съчетаят със най лошите неща от капитализма. И резултатът наистина е впечатляващ! България е вай бедната държава в ЕС със най бързо изчезващото население без война и без да се изстреля нито един куршум.
85
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А дэржавата какво ти дава срещу данъците които плащаш ? -Нищо ! на лекар и зъболекар Плащаш , пенсии мизерни, улици с дупки , пътища в разруха,за добро у-ще Плащаш ,за университет Плащаш . Събирай от малките ,та да има за големите да Източвааат !
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие си мислехте, че демокрацията ще трае вечно? Малко остана, промените в Конституцията ще затвърдят новия фашистки режим, както Закона за защита на държавата. Фашистите ще ни сочат Конституцията, когато някой не е съгласен с фашизма. Ще бъде обвиняван и съден, че нарушава Конституцията и фашистките закони. Не трябва да позволяваме никакви промени на конституцията от тези престъпници.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 87 - Като те гледам как си се разработил, ще забогатеЙш! Направо те виждам новия собственик на къщата в Барселона.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
чакам с нетърпение! Като бивш Главен счетоводител имам доста вътрешна информация, включително и документи да натопя бившите си шефове, които са ме прецаквали през годините, и то за сериозни суми.
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАП ще бъде залят със сигнали които физически няма дае възможно да обработи, повечето ще са пълни измислици и накрая всички ДОНОСНИЦИ в затвора, това бяха най-долните хора по време на комунизма!
80
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Донасям за Къщата в Барселона, Чекмеджетата, Чувалчетата, 700 милиона на Божков, Влади Горанов от Магнитски, Пеевски от Магнитски, Шарлатаните Братя Киро и Асен Спецови. Имате работа, започвайте.
79
8
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 8 месеца
Добра идея , но мизата трябва да се вдигне на 50% - и Държавата доволна и подалия сигнал ще си направи сметка че да натопиш крадец и престъпник е освен морален дълг и финансов дълг . Тази идея може да се разшири с фалшивите Пенсии плащани от НОИ - инвалиди пенсионери които са слепи управляват камиони за зърно .
78
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
За барселонската къща и магазина важи ли :)
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Демокрацията е преход от една диктатура към друга диктатура. Преходът свърши. Дойде отново фашизмът и дясната диктатура. Доволни сме вече, целта ни беше да направим прехода към фашизъм и да задържим властта.
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не забравяме, че на власт е Доносническа България, партията на децата на партийните секретари, които и преди и сега се занимават само с доноси и клеветене!
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Малко е мин. 30% трябва.
74
0
 
10
 
! Отговори
Срамно е! преди 8 месеца
33 години бягахме и пак се върнахме там от където сме тръгнали! Е сега така и така сме тук, да вземем да спретнем и един Народен съд ?
73
2
 
11
 
! Отговори
ww преди 8 месеца
Чак сега разбрах какви са евроатлантическиет ценности.
72
0
 
15
 
! Отговори
Стоянов преди 8 месеца
Това означава че стигнахме дъното и ровим с глава в тинята!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До баба мара В най-дребните ли се огледа, безимотнице? В тези, които се мъчат да оцелеят, кърпейки бюджета си с някой апартамент под наем?
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази велика идея ако стане реалност най вероятно ще завърши със трупове!
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ги слушайте, никакви проценти няма да ви дадат. Това са фиктивни работи. Никой няма да издаде никой! Дори и да пуснат донос, да не мислите че НАПаджиите ще проверяват, особено ако е влиятелен. Алооо, живеем в България, не в САЩ
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Системата може да проработи само ако при доказана коректност на информацията се дават 10% бонус, но при лъжлива информация подалият да се задължава с 10% платими от собствения джоб.