Ще е ефективна ли системата "донос – бонус" – 10% за сигнал за данъчна измама?

По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци
27 сеп 2023 09:00, Елка Василева
162

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития. Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност. Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. Това са хора, които разполагат с вътрешна информация - служителите, съдружници, семейни отношения. Вероятно на тях разчита НАП. По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци", коментира адвокат Пламен Борисов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
В мотивите е записано, че долната граница е от 3000 лв. Законотворците са счели, че 300 лв. са достатъчни, стана ясно от думите му. Според Борисов обаче, тези 10% не са достатъчни.

"И сега, без да има такъв стимул, в моята практика имам страшно много такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, за да си направят зло. Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая, че вече няма смисъл от проверки", обърна внимание юристът пред Bulgaria ON AIR.

"Докато се подаде сигнал, докато се обработи и се прецени, че е годна информацията... След това трябва да се образува данъчна проверка, тя да даде резултат във времето. Трябва да се стигне до разкриване на укрити данъци и да постъпят парите по сметка на НАП, и евентуално изтичане на процедурата по обжалване на данъчно-облагателния акт. Чак тогава може да разчитате, че ще си получите 10-те процента", обясни процедурата Борисов.

"Ако сте работодател и наемате нови служители, ще наемете ли служител, който е издал такъв донос и е създал неприятности на предишния си работодател? Никой не наема такива хора", подчерта адвокатът.

По думите му НАП работи добре и има една от най-автоматизираните публични системи. Пламен Борисов изрази опасения, че тези сигнали може да я задръстят, но той не очаква хората масово да започнат да подават такива.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
6
 
! Отговори
Честно ли така преди 7 месеца
се казва тая система? :D И не виждате ирония в това?
46
1
 
7
 
! Отговори
От НАП преди 7 месеца
ми дойдоха на проверка в магазинчето ми за хранителни стоки, защото съм отчел голяма разлика между приходи и доходи. А какво се оказа накрая- счетоводителят ми првз цялото време ме е мамил, крадял и е манипулирал системата. А му имах голямо доверие. Накрая му казах, за да не те очистя, да се разделим по живо по здраво и никога повече не искам да те виждам.
45
2
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 7 месеца
Не е вярно. Примерът с домашните майстори е отличен. НАП ли е виновен, че наглецът не иска да ти издаде платежен документ или ти си този, който трябва да сигнализира?
44
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Тука се крият данъци от времето на Хан Аспарух. Особено по турско време. После нац. герой Андрешко, през соца всеки крадеше от ТКЗС и Завода. Сега Асан тръгнал да плаши с доноси и данъци?!? Ай сиктир!!!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Моят дядо Свободно съчинение и то нескопосно .
42
2
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 7 месеца
Данъчните, като видят нова кола, проверяват за минути онлайн имаш ли приходи за нея или не. В общия случай проверката приключва за около 1 минута. Проверявали са ме доста пъти, че често сменям колите с нови и нови, но имам деклариран доход за целта и всяка стотинка данък е платена. Вече, ако бачкер в сивия сектор си купи кола за 70-100к, става интересно. Честа практика при тираджии и подобни- да се изхвърлят с кола, за която нямат пари и деклариран доход.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 39 - Ще се нагледаш на милиони рибки в някой язор ...
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 40 - Какви БМВ-та за 500 000 лева из панелите бе. Те ако бяха там, или са крадени или ще бъдат откраднати скоро. Стига приказва глупсоти.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"И до ден днешен не съжалява, защото казва такива бяха времената и за да оцелея трябваше да сътруднича на службите." - Дядо ти е жалък б0клук и всеки ден,в който диша, то е обида за държавата ни. Има късмет, че не е "сътрудничил" срещу мои роднини, защото след промените бавно, но методично намерих всички "сътрудничели".
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Таман днеска ше ходя зад блока на чушкопека да пека чушки за лютеница. Да окадя на съседите БМВ-тата, уж обикновени бачкатори, а карат БМВ та за 500 иляди лева
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Зозо - Око за две, зъб за чене. Ти ще набиеш мой приятел, аз ще сменя чесновия сос в халдилника ти с белина.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Зозо - Ами като те "таковат" от НАП, пробемът е решен, нали?
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 35 - Те, ако работиха жалби и молби, нямаше да ги има изобщо. Имам позаните, дето пращат на прокуратура пълен списък с имена, описани врзки, ЗАПИСИ с искане за подкуп ... Тц бате. Ако е от нашите, утре идват да те арествуат и псле те питат, защо си позвла "Специални разуснавателни средства" - камерата на верандата, много спецаилно разунавателно средство. Вижда се от 100 метра, ама ония седнал, да ми иска подкупи да му давам в моя двор ...
34
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
До Анонимен ... Бития - бит, такования - такован.
33
10
 
2
 
! Отговори
Моят дядо преди 7 месеца
е на 93 г. Бивш партиен секретар и бивш агент на държавна сигурност (ДС). От 1955 до 1965 г е сътрудничил на държавна сигурност. Бил още студент, когато го вербували. И до ден днешен не съжалява, защото казва такива бяха времената и за да оцелея трябваше да сътруднича на службите. Вика пишех доноси за всякакви хора и срещу приятелите си също. Даже много са ги вкарали в концлагерите. Ама не съжалява дядо, защото иначе нямаше да е жив сигурно.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Зозо - Говорим за закони, Зозо. Нещо, което кухата ти картука не познава. Ти ще пратиш биячи след сигнал, ама не е 91-а година. Ще ги намерят, ще притиснат един, ще се разбере кой и защо го е пратил, което ще те вкара за 10 години в затовара.
31
1
 
5
 
! Отговори
предлагам да преди 7 месеца
не се дават доноси за хора от сивия борчески и каратиски елит - брата на Алексей , Маджо , Маргините , Бойко , Пашата , Японеца , братя домусчиеви , Масларова , кеца , трифонов , кали , тръмп , азис , спецов , топлото . така ще хванат по дребните . Цветанов го бива и гешев , а еврото без касов .
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напревете го, веднага ще им съобщя за 3 работодателя, които източваха пари с ковид мерките.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 26 - Та на мен ми е мечта, да ме погнат пак ... За разлиак от предния път, имам достатъчно адвокати и връзки, за се справям с подобни своеволия.
28
0
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
До Анонимен ... За "сигнал" последствия няма.... Има, има. Бият много лошо едни хора.