Ще е ефективна ли системата "донос – бонус" – 10% за сигнал за данъчна измама?

По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци
27 сеп 2023 09:00, Елка Василева
162

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития. Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност. Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. Това са хора, които разполагат с вътрешна информация - служителите, съдружници, семейни отношения. Вероятно на тях разчита НАП. По-скоро се създава атмосфера на напрежение да се въздържаме от укриване на данъци", коментира адвокат Пламен Борисов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
В мотивите е записано, че долната граница е от 3000 лв. Законотворците са счели, че 300 лв. са достатъчни, стана ясно от думите му. Според Борисов обаче, тези 10% не са достатъчни.

"И сега, без да има такъв стимул, в моята практика имам страшно много такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, за да си направят зло. Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая, че вече няма смисъл от проверки", обърна внимание юристът пред Bulgaria ON AIR.

"Докато се подаде сигнал, докато се обработи и се прецени, че е годна информацията... След това трябва да се образува данъчна проверка, тя да даде резултат във времето. Трябва да се стигне до разкриване на укрити данъци и да постъпят парите по сметка на НАП, и евентуално изтичане на процедурата по обжалване на данъчно-облагателния акт. Чак тогава може да разчитате, че ще си получите 10-те процента", обясни процедурата Борисов.

"Ако сте работодател и наемате нови служители, ще наемете ли служител, който е издал такъв донос и е създал неприятности на предишния си работодател? Никой не наема такива хора", подчерта адвокатът.

По думите му НАП работи добре и има една от най-автоматизираните публични системи. Пламен Борисов изрази опасения, че тези сигнали може да я задръстят, но той не очаква хората масово да започнат да подават такива.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 8 месеца
До Анонимен 66 Защото народните представители трябва да имитират някаква дейност за заплатите. Ако прилагаме готови европейски практики и закони , няма да има нужда от НС.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци, да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на тези разкрития."- Я ПАК??? как служителя ще прави ДОНОС - Комунизъм във фирмата която работи и после ще продължи да работи!!!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато документално всичко е наред, с донос и без донос все тая
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия управници, да се захваната да работят, да си организират работата и сами да си ловят нередовните. Не да създават народ от доносници, като използват дереджето, до което са го докарали, а те да клатят крака и само устите им "работят".
63
0
 
12
 
! Отговори
Я па я..! преди 8 месеца
До Анонимен 55 Ако се раздават премии на доносниците , за НАП няма да остане нищо.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре де, няма ли добри европейски практики? Какви са тези средновековни истории? Това е абсурд. Защо не копираме работещо законодателство от западна държава?
61
1
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 8 месеца
Ами тука всички сме нарушители и за тва никой не смее да топи другия. Утре той щее на пангара.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Представете си само какво ще му се случи на доносника
59
0
 
25
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
Пак ли ще развъждаме доносници като едно време ?
58
0
 
15
 
! Отговори
селянин преди 8 месеца
добре де ами нали има органи за контрол те пък само заплата ли ке зимат
57
5
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
пример колко от собствениците които дават апартаменти под наем плащатданък в края на годината
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
10% пари за теб и си мъртъв 10% за държавата корпоративен данък а коккора и спеецов си делят 80%
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Внимавай срещу кого ще пускаш бонус, ако е срещу бизнесмен, утре ще си у гробето
54
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм с две ръце ЗА подобна мярка. Това е честа практика в западните общества не само за данъците, а и за нарушения на пътя, замърсяване на околната и т.н. Само у нас фалшивото ятачество и укриване на нарушителите се смята за добродетел, вероятно поради робското ни минало. За да живеем в ред и чистота, трябва да има работещи органи и да се стимулират гражданите да подават сигнали.
53
0
 
9
 
! Отговори
Донус с преди 8 месеца
Секира у главата бонус
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Доносническа България!
51
1
 
24
 
! Отговори
Държавна Сигурност преди 8 месеца
Добрите стари времена се върнаха 2023 в БГ
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Доносниците никой не ги обича, а след време започват и доноси за какви ли не неща. Това означава, че ще плъзнат едни съгледвачи надлъж и нашир. Сякаш не знаят кой укрива и кой не. Бойко Борисов дали укрива данъци???
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако сигнала е фалшив за оклеветяване, какви последици ще има за доносника?Логично е доносника да бъде наказан с премията която очаква. Тези ПП-та и ДБ-та търсят само раздори в държавата и трябва да си понесат отговорността за дебилщините си които причиняват.
48
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
"Донос - тoкaти бонус" :)))))))))))))))))))))))))))))))))))