Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО

България не губи отбранителната си способност с ракетите за Украйна
30 сеп 2023 22:30, Стела Стоянова
108
Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО
Снимка БГНЕС

Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват. Това заяви пред БНТ бившият заместник – министър на отбраната Йордан Божилов.

Повод за коментара му бе решението на депутатите за предоставяне на Украйна на неизправни ракети С-300.

"Нямам основания да се съмнявам, че определен комплект ракети при пускане на проверката на самата ракета е излязла някаква грешка. Ракетите са системи, които имат елементи, които стареят. Когато системата за проверка даде отклонение, това означава, че ако се изстреля ракетата, тя ще полети в неконтролируема посока. За някои системи, особено за тези системи, рискът е необоснован в мирно време", обясни Божилов.

По негови думи в Украйна, където тече война, рискът е достатъчно висок и може да се използват и такива ракети. Божилов подчерта, че България не губи отбранителната си способност.

"Ако има реален риск за България, ние действаме в рамките на НАТО. Това означава, че на нашите територии ще бъдат разположени средства на нашите съюзници. За съжалние нашите ракети, включително тези, които даваме на Украйна, те са несъвместими с НАТО-вските системи и това означава, че по време на отбранителна операция тези ракети ще бъдат изключени,те не могат да бъдат използвани", каза още Йордан Божилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
12
 
! Отговори
Продажник преди 7 месеца
Продажни отпадъци! Само лъжи, трябва да ги записваме, та да им се търси сметка за всичко после.
61
3
 
14
 
! Отговори
" Блю канари&qu преди 7 месеца
Абе тези нашите управници съвсем за канарчета ни вземат. Първо ракетите бяха "дефектни", после станаха "с изтекъл срок на годност", а сега са и несъвместими с НАТО. Ясно е, че директивата от Козяк е да подарим всичките си С300, а ние пак на "зелено" да си купим нещо дето не се знае кога ще го получим.
60
2
 
10
 
! Отговори
Христо преди 7 месеца
след 20 години УЖ в сатанато ние нямаме никакво такова оборудване. НУЛА. наистина ли си мислим че сме членове или лукови глави?
59
1
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 7 месеца
Още един оръжеен спец, те са към 20 човека, Тагарев, Шаламанов, Паси..., всеки ден има един дежурен по медии, докато радарите засичат цели и ракетите могат да бъдат изстрелвани, нищо не пречи да са в системата на отбрана, или Турция дето кипи С 400 са по балами, без Турция южния фланг на НАТО го няма
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и вие не сте съвместими с народното мнение, но се се махате !!!!
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вие ни смятате за балами.негодни повредени ракети😁как от какво се е повредила таз ракета бе вие на смятате за тъ пи ли какви долни национални предатели
56
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво удължаване на ресурса, това са руски ракети на 40 години. Единствената полза от тях е да се изстрелят възможно най-скоро срещу руски бойни самолети. Как ще дадеш 10 млн на врага си, за да ти ремонтира ракетите? Това само руският агент Борисов може да направи.
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България няма нищо натовско, което не може да си тръгне за 2 дена. И никога няма да има. Камо ли да бъде позволено на Българи да го експлоатират. България е мини Украйна. Просто терен, а населението пречка. И елементарната русофобия ще ни погуби завинаги.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И това нещо е зам.министър на отбраната на България!!!
53
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
абе гръцките и турските са съвместими с нато българските не - тия из-ро-ди съсем се оляха - ам българина си е виновен че ги трае
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние не сме съвместими с НАТО !
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Словакия на изборите с най-много гласове 23, 5% е партия, която НЕ иска да се подкрепя Украйна военно. следващите са със 17 %.
50
2
 
24
 
! Отговори
С 200 и С 300 преди 7 месеца
В министерството на отбраната няма ли поне един "експерт", който да е компетентен по каквото и да било, освен по грантове, комисионни и прахосване на държавни пари?
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 59. Без аналог е по бягане.
48
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАТО е без аналог и конкуренция! Русия да се моли лисицата да не влезе в кoкoшapника, че ще фърчи перушина от кoкoшките и от плeшивия пeтльo!
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Относно протестите само да кажа , че в обществено политическия живот имат смисъл политическите протести. Голяма глупост и голяма заблуда са гражданските протести. Хората от гражданските протести са заблудени яко. Единствено политическите протести имат смисъл !
46
2
 
16
 
! Отговори
Шефрет до 56 преди 7 месеца
Убеден съм ,че са дадени. Хората научават всичко пред свършен факт. Същото както обещават и искат преговори с енергетиците ,а в същото време всичко е изпратено и съдбата им е решена.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шефрет решение има и комплексите може би вече са дадени. Съжалявам. Трябваше да се протестира но може би вече е късно , много съжалявам.
44
1
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 7 месеца
Капачки е трябвало да събират за *** ти да и направят клизма и да те изходи / абортира преждевременно
43
2
 
17
 
! Отговори
Шефрет преди 7 месеца
Какви глупости говори тоя поодлогар!? Изобщо не може да се каже за ЗРКа съвместима или не. Насочена към цел и когато я прехване ако ще каквато ще да е търси и удря нея. Яко са ги надъхали краварите да ни манипулират и да си дадем и малкото пари за тяхно оръжие.