Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО

България не губи отбранителната си способност с ракетите за Украйна
30 сеп 2023 22:30, Стела Стоянова
108
Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО
Снимка БГНЕС

Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват. Това заяви пред БНТ бившият заместник – министър на отбраната Йордан Божилов.

Повод за коментара му бе решението на депутатите за предоставяне на Украйна на неизправни ракети С-300.

"Нямам основания да се съмнявам, че определен комплект ракети при пускане на проверката на самата ракета е излязла някаква грешка. Ракетите са системи, които имат елементи, които стареят. Когато системата за проверка даде отклонение, това означава, че ако се изстреля ракетата, тя ще полети в неконтролируема посока. За някои системи, особено за тези системи, рискът е необоснован в мирно време", обясни Божилов.

По негови думи в Украйна, където тече война, рискът е достатъчно висок и може да се използват и такива ракети. Божилов подчерта, че България не губи отбранителната си способност.

"Ако има реален риск за България, ние действаме в рамките на НАТО. Това означава, че на нашите територии ще бъдат разположени средства на нашите съюзници. За съжалние нашите ракети, включително тези, които даваме на Украйна, те са несъвместими с НАТО-вските системи и това означава, че по време на отбранителна операция тези ракети ще бъдат изключени,те не могат да бъдат използвани", каза още Йордан Божилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Провежда се кампания събиране на капачки за закупуване нощно гъpне за путин, че старото се е издънило и един брой куфарче! Приемат се и копейки!
41
1
 
16
 
! Отговори
мда преди 7 месеца
И тоя *** е на конци от американското посолство.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има Божа заповед; Не лъжи!" >>> Вие непрекъснато, непрестанно, постоянно, винаги лъжете. Турция в НАТО ли е? Купи ли и поръча ли отще руски системи? Поръча. Защото и вършат работа на практика. Американските никъде не са пробвани на практика, цялата има работа е въздукх под налягаме.За да убиват и унижават хората по света Възмездие ще има !!!
39
2
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 7 месеца
Трабва да се варне комунизма и вси4ко ще си доиде на масто
38
1
 
16
 
! Отговори
танкист преди 7 месеца
доколкото знам от старите, почти всички бойни машини и оръжия са ни подарени от руснаците според варшавския договор, а днешните продажници ги пращат срещу Русия! нека една от тези неизправни ракети да сбърка курса и да го тресне нашто събрание - три дни ще има национален празник в България!
37
1
 
18
 
! Отговори
Niki13 преди 7 месеца
спрете да разпространявате фалшива информация: "За съжалние нашите ракети, включително тези, които даваме на Украйна, те са несъвместими с НАТО-вските системи" Въпрос, защо гръцките С-300 са съвместими а нашите не са? Що Гърция не си ги дава?
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само у нас нищо не е съвместимо и нищо не е конкурентноспособно знаем ги тия работи
35
1
 
7
 
! Отговори
Никой да не гласува преди 7 месеца
Здравейте,Видяхте ли ги всички? ГЕРБ, ДБ,ПП, ДПС са продажници и национални предатели! Хора не ни трябват национални предатели! Моля да не забравяте какви ги свършиха последно тези партии. Изобщо *** на С.Щ, които са срещу българския интерес. Кой ще плаща новото оборудване? ***..вси ли? Магагарев? Кирчо или другия? Кои сте вие да подарявате ракети, купени преди с труда на нашите родители? Кой си ти бе г-не да ми сричаш тука лъжи? За балами ли ни взимаш?
34
1
 
9
 
! Отговори
Срам преди 7 месеца
Левски за такива предатели ли се е борил за Освобождението? Срам сте за България. Пудели такива, я се дръжте всички като мъже, а не като .Дадохте всичко на Украйна, даже предатели такива разбихте отношенията ни с Русия, от която имате оборудване за централи и за армията ни. А вие нейните оръжия ги давате на украинците да убиват руснаци! Срам сте!Как може майка България да има такива псевдо мъже, жалка работа.
33
1
 
7
 
! Отговори
... преди 7 месеца
...Абе то и ти несъвместим,ама пляпаш....
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До предходно мнение. Те не ни натискат вече ги даваме ракетите и реакторите тоже. Според мен това е вопиющо предателство за България.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До В Европа пво имат... Ние вече нямаме. Даваме ги на украйна за бог да прости.
30
3
 
0
 
! Отговори
До Научна фантастика преди 7 месеца
Прав е! Може за 3 месеца, напълно е възможно,човека е ядрен енергетик. А ти коя зодия си?
29
2
 
5
 
! Отговори
Научна фантастика преди 7 месеца
До 36 Анонимен . . . За три месеца ядрени глави! Интересно ще е какво пушиш, а ако не пушиш какво хапчета взимаш. Чети малко по форумите! 99% са напълно функционално неграмотни а и горе долу същия процент са обикновени неграмотнис елементарни грешки правописни, логични, морфологични синтакс и и.т.н. по български! Тези ли ще правят ядрени глави? Слез на земята и погледни антропологичния вид на сегашния българин - ниско стригана глава е най модерната прическа! Айде, че стига!
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е престъпление спроед НК. Това се води провокативно действие по въвличането на България във война. Тагсренко, Кирчо, кокорчо, Боко, Пеевски и целите им партийни групи, гласували с за изпращане на оръжие трябва да бъдат съдени и вкарани по затворите.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Европа пво имат: Великобритания, Германия, Словакия, Чехия, Швеция, Полша, България, Румъния, Гърция и Франция. Далеч по-богати държави от България не могат да си позволят пво системи!!! Освен това с-300 е два пъти по-добра система от Пейтриът. На с-300 могат да се правят евтини и лесни манипулации, като например монтиране на ядрени бойни глави! България е в състояние, чрез АЕЦ Козлодуй да разработи за три месеца ядрени бойни глави. Мислете защо ни натискат за АЕЦ -а и за с-300
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сами се включват в как да го кажа нещо като списък на отговорните лица. Защото това да си дадеш ракетните комплекси с лека ръка е отговорна работа и някой трябва да носи отговорността.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой не го пита обаче почва да се оправдава , понеже знае че решението е погрешно , предателско и вредно за България измисля някакви оправдания.
24
15
 
5
 
! Отговори
Дон Кикот преди 7 месеца
Руските слуги не ги дават :)
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Обаче на украинците не им пречи , макар че те реално са много по натовска страна от нас. Нато само с тях се занимава. Столтенберг оня ден беше там.