Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?

Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата
1 окт 2023 10:47, Елка Василева
377
Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?
Снимка: архив, БГНЕС

Спасяваме енергийния баланс на системата - така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни случващите се протести на енергетици и миньори.

"В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита. Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Още по темата
За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата. Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение. Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.  

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал - така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

"Това, което сега на нас ни се предлага, е - вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате. Това е което ни се предлага - за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. Никой не знае какво са предали в Брюксел", каза Манолов.

"Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение", коментира синдикалистът. Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат.

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той.

По думите му ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти.

"Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата".

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той.

"Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1", каза синдикалистът.

Димитър Манолов направи паралел с миналото.

"Нещо такова се случи и с "Кремиковци", но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук", каза Димитър Манолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
15
 
5
 
! Отговори
до Реалист преди 7 месеца
Бг има нужда от Три Ядрени Реактора от ново поколение! Кой би могъл да ги осигури? Русия! Това е единствената държава с най-развита атомна енергетика! Допълнително можеше да построим две ГТЦ от по 360 Мв всяка и един ТЕЦ от ново поколение също от 360 Мв, общо 4,000 МВ плюс Вентилаторите! Но, ако бяхме построили Южен Поток с дългосрочен договор с РФ за максимум 200 долара за 1,000 куб./м газ.Какво имаме сега? Два реактора с изтичащ ресурс и ТЕЦ-ве всичко от времето на бай Тошо!
193
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо германци, поляци и французи не си затвориха централите? Защо някой не провери? Замърсяването при тях като нашето ли е? Въглищата им като нашите ли са? От колко време се знае, че централата ще трябва да се модернизира? Кой ще им покрива загубите?
192
5
 
6
 
! Отговори
доц.Кюмюрджиев преди 7 месеца
Идва студ,глад,тъмно,без движение по пътищата,блокаж......лошо....
191
1
 
9
 
! Отговори
Daniela преди 7 месеца
вечер е тъмно много - особено в селата, светло е само в големите градове..........
190
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Германия, Франция, Полша и др, всички на ТЕЦ с пълни обороти. Бг ги затваря. Цитат: "Ако бъдат затворени тези ТЕЦ-ове, държавната енергийна система просто ще се разпадне и ние няма да има и откъде да го внесем този ток, защото технически не е възможно", категорично заяви Манолов. Статия:В Германия забраниха отоплението с петрол и газ, ще седят ли на студено германците?, просто супер.:))
189
5
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
ТЕЦ-вете за обрчени да спрат не от българското првавителство, а от светът, бедещето и прогреса. Примери от историята има колкото искате - цивилизации, технологии, фирми и т.н. Този протест е политически, протестиращите нищо няма да получат, поне не в дългосрочен план. Населението на българия намалява, индустрията ни е малка, новите технологии все по-икономични на енергия. Така, че в средносрочен план, 5-10 г, ще ни трябва все по-малко енергия.
188
7
 
5
 
! Отговори
202-ри преди 7 месеца
Ами пак комунистите плашеха с инфлация, а дефакто те я предизвикаха с "военна операция в Украйна" ! Преди да драскаш тук е нужно и да се мисли ! От 1917 г. за да съществуват болшевиките използват само заплахи там където народите не могат да използват мисленето !
187
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Георги От тези централи цоцаше и един футболен отбор който скоро ще бъде унищожен и изпратен в аматьорския футбол - Берое. С любезното съдействие на Боеко. Попитайте кой подписа това унищожение на каква цена щото утре ще отидете да гласувате отново за него. А централите трябва да спрат за да диша Стара Загора нормален въздух.
186
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
До Анонимен доживал 60г миньор: В Мини Марица Изток копаят(над земята) роторни багери. Няма миньори да копат. Там се копат легнитни въглища и ако се копат такива под земя - няма никаква изгода. Махт горен слой почва и копаят на 20-30 метра в едни динозаври Германска направа. После по поточни линии и агони в централите. Персоналът наблюдава да се не скъса поточната лента и ако-вика ремонта бригада. Тя вика някоя наша фирма - и тъй.
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А тези дето плашеха с инфлация сгрешиха ли? хаха
184
0
 
0
 
! Отговори
До 195 преди 7 месеца
На кантар ако се сложи мозъкът ти няма да има никакво отчитане ! Не се опитвай да мислиш "оти нема с к'во" казал шопът,а аз ти пожелавам никога да не излезеш от пещерата, там ти е местото на обитание !
183
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според някой тука пишещите... като ги чета ..излиза, че парите произвеждат ток и тока произвежда пари? Ко да прайш...? Парата днес света владей и който я нема зле живей...Та така е без Пушилка от пещи, въглешни електроцентрали и пушечни комини няма пари и зле се живей? На тия стари Пушилки не им трябват нови Иновацийни Технологии, понеже ше им затрият Бизнес Пушилката и Политиката за Пушилката!
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Германия с какво свети нощем?
181
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затваряйте, без милост за тия.
180
3
 
8
 
! Отговори
Анонинем преди 7 месеца
Каква е калоричността на въглищата в този басейн? Не се ли обогатяват, защото е толкова ниска, че въобще не може да се сравнява с тази в Рурския басейн? Какво пречеше да се модернизира централата, а не да се одимява цяла Стара Загора? Кой има намерение да покрива огромните загуби или това ще е Топлофикация София 2?
179
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей 87ми поред смотаняко държавата потребява между 4000 и 6500мегавата вкл и в часовете между 18и 22часа . АЕЦ дава 2000мегавата на 100%натоварване айде намери като си толкова отворен още 2500мегавата невъглищни по това време...да не говорим ако се сгъне единия реактор или се спре за презареждане имаш едни 1000 от АЕЦ и ВЕЦ ако има вода Перки ако има вятър. Фотоволтаиците ги брой денем ако има слънце...да ви шибнат един режим на тока и бързо ще прогледнете...
178
2
 
3
 
! Отговори
ахха преди 7 месеца
Двама великотърновци изобретиха двигател, който произвежда електроенергия от земното притегляне.: Моче тури си легена на слънцето и чакай да се стопли на Коледа. Е, на 1 август ще се стопли. Ама по Коледа - йок. Толкова и за великотърновския двигател. Туй ,че турен на кантар да каже колко тежи няма да го направи да прави нещо друго освен да тежи. Май тия тарикати карат някоя стара немска бръкма ...
177
3
 
9
 
! Отговори
Спомням си как преди 7 месеца
комунистите плашеха със студ и глад, сега това червено проф-меkeRe плаши с "тъмно", много ми е итересно след тъмното каква друга заплаха ще сътворят ? Забравих как плашеха скоро и с ниски добиви преди да са започнали жътва, а реалността беше конкуренция ???
176
1
 
7
 
! Отговори
Феодалите ни клатят преди 7 месеца
Да се даде възможност на домакинствата и малки кооперативи да строят малки зелени енергийни мощности и нагреватели за топла вода, които могат да се включват лесно към енергийната система на страната. В западните страни има такива условия плюс минимални регулации като срокове за одобрение и бързо изграждане. У нас както винаги големите феодали искат да да вземат тази ниша и да продават скъп ток на домакинствата, защото няма да има изградени достатъчни мощности за цялото потребление на ток.
175
3
 
6
 
! Отговори
Fool преди 7 месеца
Ами да вземем да си оправим Чаира на първо време. Ясно е, че няма как да спрем всички централи. Обаче има едно тотално нежелание да се отправят ПАВЕЦ централите, а имаме потенциал да направим и още. От въглищните централи основно се гушат Ковашки и Доган.