18 години затвор за Стоил, който уби баща си

Пребил го след злоупотреба с мастика
3 окт 2023 18:00, Стела Стоянова
6
18 години затвор за Стоил, който уби баща си
Снимка БГНЕС, архив

41-годишният Стоил Терзиев от пловдивското село Неделево беше осъден на 18 г. затвор при първоначален строг режим за убийството на баща си Антон. Според магистратите то е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, като представлява опасен рецидив, заради предишните му присъди.

64-годишният Антон Терзиев издъхна на 18 март м.г. в УМБАЛ "Свети Георги". Мъжът беше настанен за лечение след побой от сина му в нощта на 16 срещу 17-и.

Баща и син често золупотребявали с алкохол. Според майката на Стоил Димитрия Терзиева всяка вечер двамата си разделяли бутилка мастика. Във фаталния ден Антон превеждал на свой съселянин, който бил наел турска фирма да му стори къща. Изпил патронче още по светло, а вкъщи се върнал с още едно. След като го изпил, легнал да спи. Стоил Терзиев също употребил обичайното количество мастика.

Късно през нощта бащата станал и решил да излиза. Синът му опитал да го спре и двамата се скарали. 41-годишният бутнал по-възрастния на дивана, той се хванал за якето му и скъсал джоба.

“Синът ми като видя, че му скъса якето и го удари. Той падна и започнаха да се бият. И двамата посягаха, но не в лицето, само в гърдите. Аз се помъчих да ги разтърва, но беше невъзможно”, обясни пред Окръжния съд Димитрия Терзиева. Жената излязла от къщата, но забравила телефона си и отишла при съседка, за да повикат линейка. Екипът дошъл след 30 минути, когато баща и син били на двора. Качили Антон Терзиев и го закарали в болницата, където по-късно починал. 63-годишната жена отрече двамата мъже да са се били преди. Тя посочи, че е виждала сина си да “изключва”, когато пие алкохол. “Нещо му ставаше, просто освирепяваше”, заяви тя.
Прокурорът Росен Каменов настоя съдът да прочете показанията на майката от 18 март м.г., тъй като версията ѝ се различавала сериозно. В деня на смъртта на Антон Терзиев тя е обяснила пред разследващите, че Стоил и преди е бил баща си в пияно състояние. А във въпросната вечер, щом го бутнал на леглото и му налетял с юмруци и шамари, Антон само се защитавал и повтарял “спри, спри”. “Той беше като озверял и избягах при комшийката”, е обяснила жената при предишния си разпит. Поискала освен линейка да извикат и полиция. Попитана от съдия Петко Минев, Терзиева обясни противоречията си с изминалото време и потвърди истинността на първоначалните си показания. “Помоли ме да се обадим на бърза помощ, понеже Тито и баща му се бият, а Антон не беше добре от известно време и тя се притесняваше”, разказа съседката Илина Еленова. Макар къщата ѝ да е точно до дома на Терзиеви, тя отрече да е ставала свидетел на предишни сбивания, пише "24 часа".

Фелдшерката Гергана Филипова, която се е отзовала на сигнала за пострадалия Антон Терзиев, обясни пред магистратите, че щом пристигнала, възрастният мъж бил в безсъзнание.

Вещите лица, изготвили съдебните експертизи, заявиха, че основната причина за смъртта на Антон Терзиев е тежка черепно-мозъчна травма. Освен ударите с ръка са установени и такива с металния крак на маса.

"Следва да бъде отчетено обстоятелството, че близките на пострадалия не се явяват или не са открити. Липсват данни за проявен интерес спрямо хода на делото. Днес си правя сметката, че Димитрия Терзиева по-скоро не би настоявала за максималната присъда спрямо сина ѝ", заяви прокурор Росен Каменов.

Защитникът на Стоил Терзиев адвокат Стефан Левашки поиска от съдебния състав да отчете психическото състояние на клиента му. "Аз не твърдя, че е бил невменяем, но смятам, че прагът му на търпимост е бил много по-нисък, отколкото ако беше напълно здрав, Той си изкара почти целия период на задържане в Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч", припомни той. Според адвокат Левашки в случая може да става въпрос за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от бащата с насилие. Ако обаче съдът не се съгласи с него, той поиска наказанието да бъде определено като се вземат предвид смекчаващите вината обстоятелста.

След съвещание обаче съдебният състав, начело с магистрата Петко Минев, призна Стоил Терзиев за виновен с квалификацията от обвинителния акт. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как е наел един от най-известните адвокати, Левашки, ако няма два лева?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има убийци, които убиват с нож и лежат 2 пъти по-малко. Тоя явно няма 2 леа в джоба, та съдиите са се ядосали
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така излиза, че всеки пиян е и невменяем. Да им имам кривосъдието. Естествено, че майката не иска да осъди синът си, но това е работа на съда и да я задължат да идва независимо от всичко. Като е свидетел, ще идва.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ех ако всички ги осъждаха така бързо колко хубава държава щяхме да бъдем
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо уважаемият съд не го изпрати при баща му...

Спонсорирани публикации