Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове

Данъчните оценки ще се актуализират на всеки две години
Обновена: 7 ное 2023 13:44 | 7 ное 2023 13:44, Стела Стоянова
313
Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове
Снимка БГНЕС, архив

Одобрените в понеделник от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси ще се превърнат в данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове.

Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Това неминуемо ще доведе до скок на данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките.

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо, пише "Сега".

Финансовият министър Асен Василев не спомена промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени, разпространено по-късно.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението.  "Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години,  както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения", пише още в него, без да се дават повече подробности.

Тази промяна не беше предвидена в първоначалния вариант на данъчните промени, които МФ публикува за обществено обсъждане. От становищата изпратени в периода на обсъждане става ясно, че е предложена от Националното сдружение на общините и е приета от финансовото министерство.

Общините отдавна настояват за промяна в Закона за местните данъци и такси, която да им позволи да осъвременят данъчните оценки на имотите - жилищни и нежилищни, и така да увеличат приходите от данък сгради. Основният им мотив е, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно събрание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър площ с 35% като първа стъпка на поетапно доближаване до реалните цени на имотите. Тази промяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна сила и не намери място в закона.

Наскоро изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева коментира, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите имоти се е оказала почти нерешима задача, защото нито една управляваща партия не проявява политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това сега масово луксозни имоти в централните градски части, които са старо строителство, се облагат със суми, по-ниски от данъка на маломерни жилища в новопростроени сгради в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса смет. Години наред общините, на свой ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата схема на определяне на таксата в зависимост от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И предпочитаха най-лесния начин - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество е отложено за 2025 г. През 2024 г. имаме спешната задача да се подготвим за новия начин на изчисляване на таксата на база количество битови отпадъци, обещават от сдружението на общините.

Бившият депутат от "Изправи се, БГ" Мария Капон коментира в профила си във Фейсбук предвижданата данъчна промяна:

"Честито на печелившите! Нали сте наясно какво означава това - на две години да се актуализират данъчните оценки на имотите, без да ги продаваш. Е, това ще е кошмар за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ако не си правил качествен ремонт трябва да ти се вдига данъка защото си опастност за околните, всяка година да ти се вдига с по 20% данъка. " - Имотът ми е на 60 метра от портала и не представлява опасност за никого. Освен това, сам си докарах ВиК и ток, така че зщао д аплащам данъци, тогава? А и тези са ЧАСТНИ, а не държавни, така или иначе.
229
12
 
0
 
! Отговори
237 преди 6 месеца
Хм. Явно има бедняци в темата, щом не ми харесват мбението. Не трябва ли да сте на работа в момента?
228
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 235: остаряване е много относително и спекулативно нещо пък и така ще насърчава точно тези които не си поддържат жилищата и са опастност за другите обитатели на сградата. Данъка да е обвързан с локация и достъп до общи условия като състояние на пътна инфраструктура, осветление, ВИК, Ел и тн. Ако не си правил качествен ремонт трябва да ти се вдига данъка защото си опастност за околните, всяка година да ти се вдига с по 20% данъка. Само така ще започнат и да поддържат.
227
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Този отдолу, грешиш в прогнозата. Тези, които дават под наем могат да вдигат наемите наистина, докато има кой да ги плаща. Тези, които държат празни обаче, ще започнат да продават което ще доведе до срив на цените. " - Ами ще спят на улицата ... Може и да ги взимаме прислуга, срещу спане, както е било в едни по-благи времена. А като се срутят цените, ще се срути и данъка.
226
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този отдолу, грешиш в прогнозата. Тези, които дават под наем могат да вдигат наемите наистина, докато има кой да ги плаща. Тези, които държат празни обаче, ще започнат да продават което ще доведе до срив на цените. Една от основните причини за този балон е, че имуществото не води до никакви разходи.
225
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"От коментарите ти до тук става ясно, че не ти пука за нищо и никого :) " - наротив. Пука ми за семейството ми и общността ми. Останалите са заменини и откровенно ненужни с днешния технологичен прогрес. Не напразно се оптиваме, да ви редуцираме номерата.
224
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Идеята не е лоша, сщно трябва да се изключи основното жилище.
223
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Данъците на основно жилище да не се пипат!Да има таблица за остаряване на жилището,и всяка година данъка да пада!За второ жилище данъка да е двоен,за трето-троен,и т.н.Така е социално и справедливо!
222
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 233, поредният без доводи и мисли в кратуната!
221
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 230, никой не ти е наложил нищо! Сам си подписваш договорът и сам си слагаш цена минимална заплата! От там насетне си прави сметката. От коментарите ти до тук става ясно, че не ти пука за нищо и никого :) Иначе поне щеше да осъзнаваш колко е важно да има данъчна система и да си плащаш! Научи си задълженията! Правата идват след това. Никой нищо не ти дължи!
220
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 231 - Напротив на твоето напротив.
219
1
 
0
 
! Отговори
танас преди 6 месеца
До 227 - Аз го разбирам.
218
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 228, точно обратното! Това е в помощ на средната класа. Проблемът е за низшата класа, която още не може да осъзнае какви са й задълженията. Средната класа е достатъчно интелигентна за да осъзнае какво е данък и да си плаща. мрънкачите за низшите.
217
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"На никого не му дреме за мизерния ти живот. Имаш задължения като всеки един от нас! " - Щом на вас не ви дреме и на мене не ми дреме. Уж зафълженията равни, а гласувя личен фалит. Премахнахте робстяото, наложихте условия на работа и минимални заплати, монархията, тотшите, всичко... РУШИТЕ ВСИЧКО ДОБРО!
216
0
 
11
 
! Отговори
от юртата преди 6 месеца
Един познат се отърва от апартаментите си още лятото :)). на тройна пичалба.
215
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поред ия съботаж над средната класа...
214
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еела се е кръв за земят МИ и пка ще я проливаме!
213
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не е зоа 5 лева, зора е, че някой ми ги искааа. Аз си кмаимота, обезопасен е, има си яденето, не ми трябваш ни ти, ну комшийтъ! Разбра ли уеее
212
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Линч на политици, аахам. Т.е. народът да не плаща. Политиците ли са ви виновни, че не можете да изкарате 5 лв? Или онези, които могат да вземат да ви дадат пари.. ей така за Бог да прости ли? Хайде стегнете се вече и започвайте да мислите с тези кратуни! Щом не можете да си плащате излизайте под наем. Притежанието на жилище не е задължително!
211
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 219-тото. Скъпо нещо: набий си с главата, че като имаш имущество, то имаш и задължение да го поддържаш в състояние което не е животозастрашаващо за съседите ти. Защо съседите ми не са го направили? Защото са като теб, все да минат метър, ако може някой друг да им плати ремонта, някой друг да го свърши. Като теб, да се закачи да крадне ток, да не отвори за да му засекат водомера, да се скрие да не плати разходи за общата част. Абе такива анонимни създания като теб.